Winter hardloopkleding

De koude maanden komen er weer aan, maar dit is geen reden om niet te gaan hardlopen. Stel je eens voor dat je met de juiste winter hardloopkleding comfortabel kan blijven hardlopen in de winter. Klagen dat het te koud is om te gaan hardlopen is geen optie meer voor jou, want met goede winter hardloopkleding loop je er warmpjes bij en blijkt de temperatuur niet langer een spelbreker om te gaan hardlopen. Maar wat heb jij nodig om in de winter te gaan hardlopen? In dit blog geven we tips over wat de beste hardloopkleding in de winter is voor dames en heren.

Drie lagen systeem

Het drie lagen systeem bestaat uit drie verschillende kledinglagen met een verschillende functie. Elke laag is gemaakt van het materiaal dat het beste aansluit bij de functie die het in het drie lagen systeem dient te vervullen. De drie kledingstukken uit het drie lagen systeem werken optimaal samen om jou te beschermen tegen afkoeling, regen en wind.

Laag 1: Functionele onderkleding

Tijdens het hardlopen wordt door je lichaam warmte geproduceerd. Het is zaak dat deze warmte snel wordt afgevoerd naar buiten, anders ontstaat transpiratie. Goede onderkleding (thermokleding) draagt bij aan een snelle afvoer van zweet. Thermokleding beschikt over vocht opzuigende en vocht afstotende eigenschappen. Hierdoor wordt aan de binnenzijde van de kleding het zweet snel opgenomen en wordt dit door de vocht afstotende eigenschappen vervolgens weer naar de volgende laag afgevoerd. Om de thermokleding goed te laten functioneren is het belangrijk dat de kleding goed op het lichaam aansluit. Nog een belangrijke functie van technische onderkleding is dat het zorgt voor een goede isolatie.

De eerste laag kan dus het beste bestaan uit een thermoshirt met lange of korte mouwen. Thermoshirts zijn onder meer te koop bij:

Laag 2: Isolerende tussenlaag

De functie van de tweede laag is het lichaam warm houden en het zweet uit de eerste laag verder afvoeren naar de derde laag. Door deze isolerende tussenlaag koelt je lichaam niet af en wordt lichaamswarmte vastgehouden. Overtollige lichaamswarmte wordt wel naar buiten afgevoerd, zodat je het niet te warm krijgt.

Een hardloopshirt met lange mouwen functioneert het beste als tweede laag. Ze zijn te koop bij:

Laag 3: Hardloopjack

De derde laag beschermt het lichaam tegen regen en wind. De belangrijkste functies die de buitenlaag dan ook heeft zijn winddicht, ademend en waterdicht. In herfst en winter kan de wind van grote invloed zijn op je lichaamstemperatuur, een winddicht hardloopjack voorkomt dat je te veel afkoelt door de wind. Een goed waterdicht hardloopjack moet tevens ademende eigenschappen hebben, zodat de warmte en het transpiratievocht kan worden afgevoerd naar buiten.

Hardloopjacks zijn te koop bij

Winter hardloopbroek

Het verschilt van hardloper tot hardloper wanneer je in een lange hardloopbroek gaat lopen. Over het algemeen is een lange hardloopbroek een goed idee als de temperatuur lager is dan 12 graden. Onder de vijf graden raden we een gevoerde hardlooptight aan, zodat je benen goed beschermd worden tegen de koude wind. Krijg je met min temperaturen te maken dan zou je zelfs kunnen overwegen om ook nog een thermobroek te dragen onder je tight.

Winter hardloopbroeken zijn te koop bij

Winter hardloopsokken

Hardloopsokken hebben een grote rol in het voorkomen van blaren. Er zijn voor de extra koude dagen in de winter speciale winter hardloopsokken. Bijvoorbeeld de X-Socks Winter Run hardloopsokken die gemaakt zijn van Merino wol. Deze schapenwol isoleert optimaal, zodat het je voeten aangenaam warm blijven tijdens koude omstandigheden.

Winter hardloopsokken zijn te koop bij Bol.com

Hardloopmuts

Ongeveer dertig tot veertig procent van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via het hoofd, het is dan ook belangrijk dat je je hoofd goed beschermd tegen koude omstandigheden in de winter. Dit kan middels een muts, zorg er wel voor dat de muts ademende eigenschappen heeft, anders heeft het een averechts effect doordat je harder gaat zweten.

Hardloopmutsen zijn te koop bij Decathlon

Reflecterende kleding

Het belangrijkste van je winter hardloopkleding outfit is dat je goed zichtbaar bent voor andere deelnemers aan het verkeer. Dit kun je bereiken door een fluoriserend jack of hesje te dragen. Ook het dragen van kleine fietslampjes maakt je beter zichtbaar, deze zijn voor 2,50 euro al verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Hema.

Reflecterende kleding is te koop bij Bol.com & Decathlon

Winter hardloopkleding voor dames

Ben je op zoek naar winter hardloopkleding voor dames? Merken als Nike, adidas, Odlo, Saucony en Craft hebben goede winter hardloopkleding voor vrouwen. Afhankelijk van hoe koud het is, heb je een lange hardloopbroek (lange tight), longsleeve hardloopshirt, hardloopjack en eventueel een thermoshirt als eerste laag nodig.

Je kan winter hardloopkleding voor dames kopen bij

Winter hardloopkleding voor heren

Ben je op zoek naar goede heren hardloopkleding voor in de winter? Kies voor een merk als Nike, New Balance, adidas of Kalenji en je weet dat je warmpjes kan hardlopen deze winter. Voor mannen raden we aan om in de winter te hardlopen met een hardloopshirt met lange mouwen, hardloopjack, lange hardlooptight en bij temperaturen onder nul een thermoshirt.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.