Winter hardloopkleding

De koude maanden komen er weer aan en dus kun je niet meer klagen dat het te heet is om te gaan hardlopen. Klagen dat het te koud is om te gaan hardlopen is geen optie, want met goede winter hardloopkleding heb je geen last van de kou en blijken de (meeste) herfst- en winteromstandigheden juist ideaal om te gaan hardlopen. Maar wat heb je nou precies nodig om in de winter te gaan hardlopen. Uiteraard heb je wel eens gehoord van het drie lagen systeem, maar wat houdt dit nou precies in? In dit artikel bespreken we wat voor winter hardloopkleding je nodig hebt om in de winter te gaan hardlopen. Uiteraard kan deze kleding ook tijdens koudere dagen in de herfst worden gebruikt. Het belangrijkste is dat je functionele kleding draagt tijdens het hardlopen. De hardloopkleding moet je lichaamstemperatuur reguleren, transpiratievocht snel afvoeren en je uiteraard beschermen tegen de wind en regen.

Drie lagen systeem

Het drie lagen systeem bestaat uit drie verschillende kledinglagen met een verschillende functie. Elke laag is gemaakt van het materiaal dat het beste aansluit bij de functie die het in het drie lagen systeem dient te vervullen. De drie kledingstukken uit het drie lagen systeem werken optimaal samen om jou te beschermen tegen afkoeling, regen en wind.

Laag 1: Functionele onderkleding

Tijdens het hardlopen wordt door je lichaam warmte geproduceerd. Het is zaak dat deze warmte snel wordt afgevoerd naar buiten, anders ontstaat transpiratie. Goede onderkleding (thermokleding) draagt bij aan een snelle afvoer van zweet. Thermokleding beschikt over vocht opzuigende en vocht afstotende eigenschappen. Hierdoor wordt aan de binnenzijde van de kleding het zweet snel opgenomen en wordt dit door de vocht afstotende eigenschappen vervolgens weer naar de volgende laag afgevoerd. Om de thermokleding goed te laten functioneren is het belangrijk dat de kleding goed op het lichaam aansluit. Nog een belangrijke functie van technische onderkleding is dat het zorgt voor een goede isolatie.

De eerste laag kan dus het beste bestaan uit een thermoshirt met lange of korte mouwen. Thermoshirts zijn onder meer te koop bij:

Laag 2: Isolerende tussenlaag

De functie van de tweede laag is het lichaam warm houden en het zweet uit de eerste laag verder afvoeren naar de derde laag. Door deze isolerende tussenlaag koelt je lichaam niet af en wordt lichaamswarmte vastgehouden. Overtollige lichaamswarmte wordt wel naar buiten afgevoerd, zodat je het niet te warm krijgt.

Een hardloopshirt met lange mouwen functioneert het beste als tweede laag. Ze zijn te koop bij:

Laag 3: Beschermende buitenlaag

De derde laag beschermt het lichaam tegen regen en wind. De belangrijkste functies die de buitenlaag dan ook heeft zijn winddicht, ademend en waterdicht. In herfst en winter kan de wind van grote invloed zijn op je lichaamstemperatuur, een winddicht hardloopjack voorkomt dat je te veel afkoelt door de wind. Een waterdicht hardloopjack moet tevens ademende eigenschappen hebben, zodat de warmte en het transpiratievocht kan worden afgevoerd naar buiten.

Hardloopjacks zijn te koop bij

Hardloopsokken

Hardloopsokken hebben een grote rol in het voorkomen van blaren. Er zijn voor de extra koude dagen in de winter speciale winter hardloopsokken. Bijvoorbeeld de X-Socks Winter Run hardloopsokken die gemaakt zijn van Merino wol. Deze schapenwol isoleert optimaal, zodat het je voeten aangenaam warm blijven tijdens koude omstandigheden.

Winter hardloopsokken zijn te koop bij Bol.com

Hardloopmuts

Ongeveer dertig tot veertig procent van je lichaamswarmte verlaat je lichaam via het hoofd, het is dan ook belangrijk dat je je hoofd goed beschermd tegen koude omstandigheden in de winter. Dit kan middels een muts, zorg er wel voor dat de muts ademende eigenschappen heeft, anders heeft het een averechts effect doordat je harder gaat zweten.

Hardloopmutsen zijn te koop bij Decathlon

Reflecterende kleding

Het belangrijkste van je winter hardloopkleding outfit is dat je goed zichtbaar bent voor andere deelnemers aan het verkeer. Dit kun je bereiken door een fluoriserend jack of hesje te dragen. Ook het dragen van kleine fietslampjes maakt je beter zichtbaar, deze zijn voor 2,50 euro al verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de Hema.

Reflecterende kleding is te koop bij Bol.com & Decathlon