Wat je vooral niet moet doen voordat je gaat hardlopen

Als je gaat hardlopen moet je lichaam en geest in de meest optimale vorm zijn voor het leveren van prestaties. Maar hoe kan je ervoor zorgen dat je je optimaal voorbereid alvorens je gaat hardlopen? In dit blog gaan we met name in op de dingen die je niet moet doen voordat je gaat hardlopen.

Eten voordat je gaat rennen

Idealiter zou je twee uur voor het hardlopen niks meer moeten eten. Eten vlak voordat je gaat rennen veroorzaakt krampen en misselijkheid. Het is dus aan te raden om eerst te gaan hardlopen en dan te ontbijten in de ochtend. Ook in de avond is het beter om eerst te gaan hardlopen en dan pas het avondeten te eten.

Let sowieso goed op dat als je een paar uur voor het hardlopen eet, dat je iets eet waar je darmen niet slecht op reageren.

Nieuwe hardloopkleding voor een wedstrijd

Ga je een lange afstand hardlopen als training of wedstrijd, draag dan altijd hardloopkleding en hardloopschoenen waar je al eerder mee hebt gelopen. Met name je schoenen zal je eerst een tijdje moeten inlopen om te kijken of deze goed passen en geen irritaties opleveren. Iedere keer een kilometer verder is hierbij het advies. Ook sokken, hardloopbroeken en hardloop bh’s zorgen regelmatig voor irritatie als je ze in één keer tijdens een lange afstand gaat dragen.

De verkeerde of geen warming-up

Voordat je gaat rennen moet je altijd je spieren even opwarmen met een goede warming-up. Met lunges, joggen, knie draaien en armzwaaien warm je het lichaam rustig op voor je hardlooptraining of wedstrijd. Doe dus altijd een warming-up, hoe kort je hardlooprondje ook is die dag.

Te veel drinken kort van tevoren

Natuurlijk moet je zorgen dat je voldoende vocht in je lijf hebt en raden we zeker niet af om helemaal niet te drinken, maar we geven je wel als tip mee dat als je langer dan een uur gaat hardlopen dat je beter een uurtje ervoor flink wat water kan drinken dan een paar minuten ervoor. Dit is met name een tip om te voorkomen dat je gedurende je hardlooprondje naar het toilet moet. Uiteraard moet je ook gedurende de dag regelmatig drinken en onderweg als je water bij hebt en een droge mond krijgt helpt een flinke slot water ook.

Vergeet niet om van tevoren naar het toilet te gaan

Ben je net je persoonlijke record op de 5 kilometer aan het verbeteren, kom je erachter dat je naar het toilet moet. Zorg dus dat je van tevoren nog even naar het toilet gaat. Dit is meteen een goede test om te kijken of je voldoende gehydrateerd bent. Is de kleur van je plas helder, dan is de kan groot dat je voldoende vocht in je lijf hebt.

Bekijk ook deze vlogs met tips die je niet moet doen voordat je gaat hardlopen:

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.