Waarom hardlopen met compressiekousen?

Als je regelmatig last hebt van blessures dan zal je waarschijnlijk het advies krijgen om met compressiekousen te gaan hardlopen. Maar wat is het voordeel van compressiekousen en voorkomen ze ook echt blessures? Daarnaast beweren sommige hardlopers dat je sneller bent als je compressiekousen draagt.

Waarom compressiekousen dragen?

Compressiekousen zijn lelijk, althans het lijkt alsof je van die lange voetbalkousen aan hebt. Het is voor veel hardlopers dan ook even een mentale grens die ze over moeten gaan alvorens ze besluiten compressiekousen aan te schaffen. Toch zijn er drie grote voordelen aan compressiekousen.

Blessures voorkomen

Het is bewezen dat het dragen van compressiekousen blessures voorkomt. Met name scheenbeen-, doorbloeding en achillespeesklachten en spierkramp kan je voorkomen door het dragen compressiekousen.

De compressie zorgt voor minder beweeglijke kuitspieren en het vermindert de trekkracht aan het botvlies aan het scheenbeen. Ook de achillespees profiteert van de steun van compressiekousen, de pezen zijn minder beweeglijk en raken daardoor minder snel overbelast.

Sneller herstellen met compressiekousen

Ook bij het herstel is het dragen van compressiekousen aan te raden. Onderzoek toont aan dat recreatieve hardlopers minder spierpijn ervaren als zij na de training compressiekousen dragen. De onderzoekers zien een mogelijke verklaring in het feit dat er sprake is van een verminderde stijging van het enzym CK als de compressiekousen worden gedragen na de training. CK is een enzym dat volgens de wetenschap in direct verband staat met spierpijn na een hoge inspanning.

Betere prestaties met compressiekousen

Compressiekousen hebben een bevorderende werking op de pompfunctie van het hart. Compressiekousen zorgen er voor dat afvalstoffen in het bloed makkelijker worden afgevoerd. Tijdens het hardlopen raast het bloed door je lichaam waarbij het onderweg afvalstoffen inwisselt voor voedingsstoffen en zuurstofrijk bloed. Omdat de sokken afvalstoffen beter afvoeren, blijven er minder afvalstoffen achter in je onderbenen, waardoor de spieren beter blijven functioneren.

In verschillende testen is onderzocht of er daadwerkelijk sprake was van een verbetering bij het dragen van compressiekousen. Uit deze tests bleek dat er een hogere inspanning kon worden geleverd als er compressiekousen werden gedragen en voor langere tijd een bepaald tempo kon worden aangehouden.

Compressiekousen kopen

Deze webshops verkopen compressiekousen

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.