Trailrunning

Trailrunning is een concept dat momenteel erg trendy is en steeds populairder wordt. De ervaren hardloper wil een keer wat anders en kiest eens niet voor de geijkte paden. Onder trailrunning wordt hardlopen over bospaadjes en andere onverharde ondergronden verstaan. In plaats van lopen op de weg, baan je jezelf een weg door een open veld, loop je in mul zand of door een prachtig bos. Wat veel lopers fijn vinden aan trailrunning is het gevoel van vrijheid dat het geeft. Loop je op de weg, dan volg je eigenlijk alleen de weg. Kies je voor trailrunning dan zijn de mogelijkheden opeens eindeloos en kun je alle kanten op. Je bepaalt echt je eigen route, bovendien kom je op plekken waar je normaal niet zo snel zou komen en kun je optimaal van prachtige natuurschoon genieten. Kortom: trailrunning biedt net wat extra’s ten opzichte van hardlopen op de weg. Je trailrunningkleding speelt een belangrijke rol bij trailrunning. Als je aan trailrunning wilt gaan doen, moet je er voor zorgen dat je uitgerust bent met de juiste schoenen en kleding die geschikt zijn voor de ondergrond.

Trailrunning schoenen

Als je net begint met trailrunning en wilt uitvinden of het iets is wat bij je past, kun je dit prima doen op je gewone hardloopschoenen. Wil je echter vaker off road wilt lopen, dan zijn goede schoenen heel belangrijk. Een kenmerk van trailrunning schoenen is dat ze erg licht zijn. Daarnaast moeten ze een hoge flexibiliteit hebben, tijdens een trailrun land je op verschillende ondergronden, de schoen moet met al deze ondergronden kunnen omgaan en de schok dempen. Tegelijkertijd moet de schoen een goed profiel hebben voor eventuele gladde of onregelmatige ondergronden. Dit verkleint de kans op blessures en zorgt voor extra veel plezier tijdens je trailrun.

Voor zowel dames als heren raden wij de Asics trailrunning schoenen aan. Deze lichtgewicht trailrunningschoenen hebben eenzelfde comfort en demping als hardloopschoenen, maar een veel betere grip en bescherming.

Bol.com verkoopt speciale schoenen voor trailrunning.

Trailrunning kleding

Naast dat de schoenkeuze voor trailrunning anders is, verschilt ook de kleding die je voor trailrunning nodig hebt met die voor hardlopen. Wanneer je net begint kun je prima in je normale hardloopkleding het bos in, maar na verloop van tijd heb je toch wat meer nodig. Wil je bijvoorbeeld in het buitenland gaan lopen, waar de natuur wat ongerepter is dan in Nederland, dan moet je je goed voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan droge thermokleding en een hoofdlamp. Om dit bij je te dragen en ook wat voedsel mee te nemen heb je een hardlooprugzak nodig. Eentje die gemaakt is om mee te rennen, die niet van je schouders glijdt. Voor trailruns in de bergen komen bergstokken vaak goed van pas. Anders dan wanneer je hardloopt op de weg weet je niet wat je tegen gaat komen en moet je op verschillende zaken voorbereid zijn.

Probeer tijdens je hardlooprondje eens een stukje onverhard te lopen en kijk hoe je dit ervaart. Misschien is dit wel het begin van een trailrunning liefde en loop je volgend jaar in de Franse Alpen met een rugtas door de vrije natuur. Ervaar het gevoel van ultieme vrijheid en een worden met je omgeving met trailrunning.

Kleding voor trailrunning is onder meer verkrijgbaar bij onderstaande webshops: