Beste Trailrunners

Trailrunning is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen, maar wat zijn de beste trailrunners, oftewel trailrunning schoenen, voor jouw trailrun? Het aanbod aan trailrunners is inmiddels erg groot en ieder merk heeft wel een collectie trailrunners. Daarom geven we je graag tips voor het vinden van de beste trailrunners die aan al jouw behoeften voldoen.

Wat is een trailrunner?

Waaraan herken je een trailrunner of trailrunschoen? Want waarin verschilt een trailrunner nou van een normale hardloopschoen? Een trailrunner is speciaal ontworpen voor ruiger en oneffen terrein. In vergelijking met een normale hardloopschoen heeft een trailrunner een iets stijvere binnenzool om te voorkomen dat je ieder steentje waar je over loopt voelt.

De buitenzool is gemaakt van rubber en heeft meer profiel. Hierdoor heb je meer grip en merkt je voet minder van de oneffenheden van het terrein waarop je gaat trailrunnen.

Ten slotte zijn trailrunners bij de tenen verstevigd, zodat een stootje kan worden opgevangen.

Waar moet je op letten bij het kopen van trailrunners?

Voordat we ingaan op de beste merken en modellen, zijn hier enkele factoren waar je rekening mee moet houden bij het zoeken naar de ideale trailrunning schoenen:

  1. Pasvorm: Het is essentieel dat je trailrunners goed passen, want niemand wil blaren of pijnlijke voeten krijgen tijdens een trailrun. Probeer ze altijd uit in een winkel met deskundig personeel om zeker te zijn van de juiste maat, en vergeet niet om je hardloopsokken te dragen. Er zijn speciale trailrunners voor dames en heren.
  2. Grip: Een goede grip op de ondergrond is cruciaal bij trailrunning. Kijk naar schoenen met agressieve zolen en voldoende noppen om grip te bieden op verschillende soorten terreinen, zoals modderige paden, rotsachtige ondergronden en natte wortels.
  3. Bescherming: Zorg ervoor dat je schoenen kiest die voldoende bescherming bieden tegen stenen, takken en andere obstakels die je tegenkomt tijdens het trailrunnen. Hiervoor zijn meestal schoenen met een stevige neus en een goed bovenwerk nodig.
  4. Demping: Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en het terrein waarop je loopt, moet je wellicht demping overwegen voor extra comfort tijdens trailruns. Sommige lopers geven de voorkeur aan minimale demping voor een beter bodemgevoel, terwijl anderen juist meer demping willen om de impact op hun gewrichten te verminderen.

Beste trailrunners

Er zijn veel verschillende merken die trailrunners aanbieden, maar dit zijn de merken met de beste trailschoenen:

  1. Salomon trailschoenen: Salomon staat bekend om trailrunners van een uitstekende kwaliteit en designs.
  2. Brooks trailschoenen: Brooks heeft een grote collectie trailrunners voor zowel beginnende als ervaren trailrunners.
  3. Asics trailschoenen: Asics trailrunning schoenen staan bekend om hun comfort en duurzaamheid.

Wandelen op trailrunners

Wandelaars die veel op oneffen terreinen zoals bossen, zandpaden en in de bergen lopen kiezen steeds vaker voor trailrunners. Met name voor hiking zijn trailrunners fijne wandelschoenen. De voordelen van trailrunners zijn dat ze lichter zijn, beter ademen, sneller drogen, soms ook iets meer demping hebben en en je een beter contact met de ondergrond geven.

Maar trailrunschoenen gebruiken voor je wandeling heeft ook een aantal nadelen. Zo zijn de meeste trailrunners niet waterdicht, bieden ze minder stabiliteit en slijt de buitenzool sneller.

Veel gestelde vragen over trailrunners

Kun je met Trailschoenen wandelen?

Trailschoenen voor wandelen

Je kan trailschoenen prima gebruiken als wandelschoenen. Het voordeel is dat ze lichter zijn en meer ademend. Gebruik ze wel vooral voor het wandelen over onverharde paden. Het scheelt je daarnaast een extra paar schoenen meenemen als je op vakantie zowel gaat wandelen als hardlopen.

Kun je met Trailschoenen op asfalt lopen?

Ja je kan met trailrunners uiteraard ook over asfalt lopen. Maar op asfalt slijten trailschoenen sneller, dus loop zoveel mogelijk op onverhard terrein met deze schoenen.

Wat is het verschil tussen hardloopschoenen en trailschoenen?

Trailrunners zijn steviger dan hardloopschoenen. Daarnaast hebben ze meer grip zodat geschikt zijn voor onverharde paden. Ook bieden ze meer bescherming voor je tenen, zodat je je niet hard stoot aan een scherpe steen of tak.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.