Trail schoenen

Trail schoenen worden gebruikt door hardlopers die graag buiten de gebaande paden hardlopen. Met trailrunning schoenen krijg je meer grip op een rotsachtige ondergrond. Je kan de trail hardloopschoenen gebruiken voor hardlopen door de duinen of het bos. Bij een training op een onverhard terrein is het belangrijk om je schoenen erop aan te passen. De keuze voor goede trail schoenen is misschien nog wel belangrijker dan bij gewone hardloopschoenen. Hardlopen op ongebaand terrein is een stuk zwaarder voor je lichaam. Het is belangrijk dat je schoenen een deel van de impact opvangen.  

Voordelen trail schoenen

  • Meer grip op onbegaanbare paden. Zelfs bij mulle zand, modder, gravel, steentjes en zandpaden.
  • Beschermende teenkap. Je tenen worden extra beschermd tegen losliggende rotsblokken en boomstronken.
  • Extra stabiliteit. Stabiliteit is belangrijk als je houvast nodig hebt tijdens het hardlopen over minder begaanbaar terrein.
  • Extra demping. Trail hardlopen wordt minder belastend voor het lichaam dankzij zolen met extra demping.
  • Lichtgewicht. De schoenen mogen geen belasting vormen tijdens een zware hardlooptocht.
  • Bescherming. Trail schoenen beschermen de voeten beter tegen extra schokken en stoten dan standaard hardloopschoenen.
  • Preventief tegen vallen. Als je een steile weg naar beneden rent dan heb je extra grip nodig om niet te vallen.

Waar moet je opletten bij trail schoenen

Het is belangrijk dat je nieuwe trail schoenen comfortabel zitten. Je moet er een stevige prestatie mee neerzeten en dit kost een hoop energie. Het is slim om te kijken in welke omgeving je gaat hardlopen. In het bos kunnen je schoenen al snel vies worden. Een sneldrogende mesh kan hierbij een voordeel zijn. Er zijn ook waterafstotende schoenen, maar hierin is relatief weinig keus. Eventueel is het aan te raden om de schoenen te impregneren met een waterafstotende spray. Je kan de schoenen na afloop eenvoudig reinigen dankzij deze spray. Loop je ook hard op asfalt? Je kan overwegen om hiervoor aparte hardloopschoenen aan te schaffen. Er zijn ook trail schoenen die zowel voor trails als asfalt geschikt zijn.

Bovenwerk trailrunning schoenen

Je kan uit twee type bovenwerken kiezen voor je nieuwe trail schoenen. Je kan kiezen uit Mesh of Gore-Tex. Mesh zorgt voor extra ventilatie en voorkomt oververhitting van de voeten. Het nadeel van de openstructuur is dat de schoenen niet waterdicht zijn. Gore-Tex is waterdicht en is redelijk gesloten. Het ademend vermogen is minder vergeleken met Mesh. Natuurlijk is ventilatie belangrijk om zweetvoeten en blaren te voorkomen. De keuze voor een bovenwerk is afhankelijk van de ondergrond waar je regelmatig op hardloopt. Loop je alleen trails bij warm en droog weer? Kies gewoon voor mesh. Loop je regelmatig op een natte ondergrond of in de regen? Kies voor Gore-Tex als bovenwerk van de trail schoenen.

Goede merken trailrunning schoenen zijn Saucony, Adidas Performance & Asics

Trail schoenen zijn te koop bij: