Trailschoenen

Trailschoenen worden gebruikt door hardlopers die graag buiten de gebaande paden hardlopen. Met trail schoenen krijg je meer grip op een rotsachtige ondergrond. Je kan de trailrunning hardloopschoenen gebruiken voor hardlopen door de duinen of het bos. Bij een training op een onverhard terrein is het belangrijk om je schoenen erop aan te passen. De keuze voor goede trailrunners is misschien nog wel belangrijker dan bij gewone hardloopschoenen. Hardlopen op ongebaand terrein is een stuk zwaarder voor je lichaam. Het is belangrijk dat je schoenen een deel van de impact opvangen.  

Voordelen trail schoenen

  • Meer grip op onbegaanbare paden. Zelfs bij mulle zand, modder, gravel, steentjes en zandpaden.
  • Beschermende teenkap. Je tenen worden extra beschermd tegen losliggende rotsblokken en boomstronken.
  • Extra stabiliteit. Stabiliteit is belangrijk als je houvast nodig hebt tijdens het hardlopen over minder begaanbaar terrein.
  • Extra demping. Trail hardlopen wordt minder belastend voor het lichaam dankzij zolen met extra demping.
  • Lichtgewicht. De schoenen mogen geen belasting vormen tijdens een zware hardlooptocht.
  • Bescherming. Trail schoenen beschermen de voeten beter tegen extra schokken en stoten dan standaard hardloopschoenen.
  • Preventief tegen vallen. Als je een steile weg naar beneden rent dan heb je extra grip nodig om niet te vallen.

Waar moet je opletten bij trail schoenen

Het is belangrijk dat je nieuwe trailrunning schoenen comfortabel zitten. Je moet er een stevige prestatie mee neerzeten en dit kost een hoop energie. Het is slim om te kijken in welke omgeving je gaat hardlopen. In het bos kunnen je schoenen al snel vies worden. Een sneldrogende mesh kan hierbij een voordeel zijn. Er zijn ook waterafstotende schoenen, maar hierin is relatief weinig keus. Eventueel is het aan te raden om de schoenen te impregneren met een waterafstotende spray. Je kan de schoenen na afloop eenvoudig reinigen dankzij deze spray. Loop je ook hard op asfalt? Je kan overwegen om hiervoor aparte hardloopschoenen aan te schaffen. Er zijn ook trail schoenen die zowel voor trails als asfalt geschikt zijn.

Bovenwerk trailrunning schoenen

Je kan uit twee type bovenwerken kiezen voor je nieuwe trail schoenen. Je kan kiezen uit Mesh of Gore-Tex. Mesh zorgt voor extra ventilatie en voorkomt oververhitting van de voeten. Het nadeel van de openstructuur is dat de schoenen niet waterdicht zijn. Gore-Tex is waterdicht en is redelijk gesloten. Het ademend vermogen is minder vergeleken met Mesh. Natuurlijk is ventilatie belangrijk om zweetvoeten en blaren te voorkomen. De keuze voor een bovenwerk is afhankelijk van de ondergrond waar je regelmatig op hardloopt. Loop je alleen trails bij warm en droog weer? Kies gewoon voor mesh. Loop je regelmatig op een natte ondergrond of in de regen? Kies voor Gore-Tex als bovenwerk van de trail schoenen.

Goede merken trailrunning schoenen zijn Saucony, Adidas Performance & Asics

Over Trailrunning schoenen

We krijgen regelmatig vragen over trailrunning schoenen. Daarom beantwoorden we hier al jullie vragen over trailschoenen voor trailrunners.

Wat is de beste Trailschoen?

De beste trailschoenen kunnen tegen een stootje als je op onverharde paden loopt waar steentjes, takjes, rotsen en boomstronken nog weleens op je pad komen. Aan de onderkant hebben trailschoenen dan ook stevig materiaal en een goede demping. Ook is het belangrijk dat de trailschoenen een goede grip hebben voor de afwisselende onstabiele en soms gladde ondergrond. De beste trailschoenen bieden een perfecte combinatie tussen comfort en functionaliteit. De demping moet dus niet ten koste gaan van de stabiliteit en grip, daarnaast moet het niet ten koste gaan van het gewicht van de schoen. Het liefste loop je uiteraard met zo’n licht mogelijke trail running schoenen.
Kijken we naar wat wij op dit moment de beste trailrunning schoenen vinden, dan zijn de Nike Air Zoom Terra Kiger, Inov-8 Trailfly G 270 en Saucony Peregrine 12 GTX absolute toppers op het gebied van trailrunning schoenen.

Kan je met trail schoenen hardlopen?

In feite is trailrunning natuurlijk een vorm van hardlopen, dus je kan er zeker op hardlopen. Heb je echter speciale zolen met een goede grip voor trailrunning, dan is het af te raden om op deze schoenen ook je hardlooprondje op asfalt te lopen. Je zal zien dat de trail schoenen dan sneller slijten, waardoor je ze minder lang kan gebruiken. Op een zachtere ondergrond hardlopen is uiteraard met trailrunning schoenen geen enkel probleem.

Kan je met Trail schoenen wandelen?

Trail schoenen zijn perfecte ademende wandelschoenen. Ze hebben alle eigenschappen die je wellicht ook zoekt voor je wandelschoenen. Zo zijn ze erg licht van gewicht, soepel, bieden ze een goede stabiliteit en grip op oneffen ondergronden. Omdat je er zowel mee kan wandelen als hardlopen, hoef je op vakantie maar één paar schoenen voor beide activiteiten mee te nemen. De schoenen zijn niet alleen geschikt voor het vlakke, maar ook prima voor de lichtere bergwandelingen. Ga je stevig klimmen, dan zijn hoge bergschoenen nog steeds de betere keuze.

Kan je met trail schoenen op asfalt lopen?

Natuurlijk kan je met trail schoenen ook op asfalt hardlopen. We raden het echter niet aan, want het is niet goed voor de levensduur van de schoenzool. Omdat de zool specifiek is ontworpen voor gebruik op onverharde grond zal deze op asfalt juist sneller slijten. Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van het type zool dat de schoen heeft, zo zijn de speciale Inov-8 Roclite schoenen ontwikkeld voor gebruik op rotsen en daardoor ook weer wat beter geschikt voor asfalt dan trailschoenen die specifiek voor bospaden zijn ontwikkeld.

Waar zijn Trailschoenen voor?

Trailschoenen zijn de perfecte schoenen voor trailrunning. Ga je lopen op oneffen ondergronden, dan zijn trailschoenen onmisbaar. Ze geven je een goede grip en zijn ook steviger zodat je op ruw terrein met steentjes, takjes, water en modder nooit hoeft op te geven. Het duurzame bovenwerk en de versterkte neus beschermt je voeten optimaal tegen het ruwere terrein.

Hoe lang gaan trailschoenen mee?

Trailschoenen zijn erg duurzaam ontworpen. Ze zijn geschikt om op ruw terrein te lopen en gaan ook zeker vele kilometers mee, maar na verloop van tijd zal de zool toch slijten en is het vervangen van de trailschoenen verstandig om blessures te voorkomen. Soms wordt bij een hardloopschoen aangegeven hoeveel kilometer deze meegaan. Zo gaan Kalenji trail schoenen ongeveer 1000 kilometer mee. Het beste kan je je trail schoenen dan ook na ongeveer 800 kilometer lopen controleren op slijtage. Is de zool erg versleten dan is het tijd om je trailschoenen te vervangen.

Welke trailschoenen voor dames?

De meeste merken hebben dezelfde modellen trail schoenen voor zowel dames als heren. Voor dames raden wij de Nike Air Zoom Terra Kiger, Inov-8 Trailfly G 270 en Saucony Peregrine 12 GTX trail schoenen aan. Deze trail schoenen hebben de beste eigenschappen voor trailrunners. Voor de beste grip, lichtgewicht, sneldrogend en ademend zijn dit erg goede trailschoenen voor dames.

Welke trailschoenen voor heren?

Voor heren raden wij de Nike Air Zoom Terra Kiger, Inov-8 Trailfly G 270 en Saucony Peregrine 12 GTX trail schoenen aan. Deze trail schoenen hebben de beste eigenschappen voor trailrunners. Een geweldige grip, licht in gewicht, sneldrogend en ademend materiaal zijn de perfecte eigenschappen voor heren die willen trailrunnen.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.