Sportvoeding voor hardlopers

Als veel hardloopt, dan is sportvoeding erg belangrijk. Je lichaam haalt kracht en energie om te sporten uit je voeding. Op de dag van de training of wedstrijd is het slim om extra koolhydraten te eten. Je lichaam kan koolhydraten omzetten in energie tijdens het hardlopen. Naast je basisvoeding kan je overwegen om extra sportvoeding te nuttigen tijdens een training of wedstrijd. Er zijn verschillende soorten sportvoeding waar je gebruik van kan maken tijdens het hardlopen.

Wanneer heb je sportvoeding nodig?

Je lichaam heeft gemiddeld een voorraad glycogeen om 60 minuten intensief te gaan hardlopen. Als je een uur gaat trainen, dan hoef je geen voorraad sportdrankjes en gel mee te nemen. Bij een marathon loop je langer dan 60 minuten. Voorafgaand en tijdens een marathon kan je gebruik maken van sportvoeding om je voorraad aan te vullen. Niet alleen de glycogeen voorraad in je lichaam neemt af, maar ook je vochtvoorraad. Het is belangrijk om beide tijdens de wedstrijd of training aan te vullen. Als je dit niet doet, dan kan je een hongerklop krijgen.

Energie repen

Energie repen zitten bomvol met koolhydraten. Het is een prima brandstof voor een marathon. Een energybar moet je 30 tot 60 minuten voor het lopen van een marathon nuttigen. Als je de sportreep later inneemt, dan is het voor het lichaam lastig om er energie uit te halen. Je lichaam moet alle zeilen bijzetten om een prestatie neer te zetten. Tijdens de wedstrijd zijn er alternatieven voor een energy reep. Een energybar wordt vooral gebruikt als voorbereiding op een wedstrijd of lange training.

Sportrepen zijn online te bestellen bij Bol.com

Energy gel voor tijdens het hardlopen

Tijdens het hardlopen kan je lichaam moeilijk eten verdragen. Hardlopers kiezen tijdens een wedstrijd voor sport gel. Dit is krachtvoer in vloeibare vorm. Doordat een sport gel vloeibaar is kan je lichaam de energie tijdens het hardlopen opnemen. De gel geeft je lichaam een flinke energy boost en bevat meer energie dan een sportdrank. De gel heeft direct invloed op je bloedsuiker, waardoor je energie krijgt om te rennen. In de sportvoeding wereld zijn verschillende soorten gels in omloop. Ondanks de verschillende smaken zijn vooral de koolhydraten het belangrijkste ingredi├źnt. Als je voorraad glycogeen opraakt geeft de gel je weer nieuwe energie. Vanwege de stroperige substantie moet je water drinken bij de gel. Er bestaat ook isotone gel waarbij geen water hoeft te drinken. Alleen bij deze gel is het effect op je bloedsuiker en energielevel minder groot.

Energy gels zijn online te bestellen bij Bol.com

Hoeveel gram gel heb je nodig?

Elke gel is anders je kan dus vooraf niet zeggen hoeveel je exact nodig hebt tijdens een wedstrijd. Tijdens een training kan je verschillende gels uitproberen en kijken welke voor jouw het beste werken. Probeer een gel nooit pas uit tijdens een wedstrijd. Je weet dan niet wat voor een effect de gel gaat hebben op je lichaam. Vergeet niet om voldoende water te drinken na het innemen van een gel. Het is belangrijk om tijdens een training te bepalen hoeveel gel je nodig hebt. Pas na 90 minuten hardlopen kan je overwegen om voor het eerst gel te nemen. Je lichaam kan in een uur tijd ongeveer 30 tot 60 gram koolhydraten opnemen. Er zijn gels in omloop met 30 gram koolhydraten, maar ook met 60. Neem nooit meer koolhydraten dan je lichaam kan opnemen. Je kan overwegen om elke 90 minuten een gel te nemen. Er zijn sporters die de gel gebruiken om een energie boost te krijgen in de laatste kilometers. Je kan ook wachten tot het moment dat je een energie boost nodig hebt.

Hardloop sportvoeding is te koop bij Bol.com

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.