Natural running schoenen

Het is een steeds populairder wordende trend in het hardlopen, natural running. Ook wel barefoot running genoemd, naar het lopen op blote voeten. Hardloopmerken spelen hier handig op in door natural running schoenen te ontwerpen. Doel van deze hardloopschoenen is dat ze het hardlopen op blote voeten zo dicht mogelijk evenaren. De meeste hardlopers lopen dus niet daadwerkelijk op blote voeten, maar op flexibele minimalistische hardloopschoenen die het lopen op blote voeten nabootsen, maar tegelijk bescherming bieden.

In dit blog bespreken we de voordelen van natural running, de verschillen tussen natural hardloopschoenen en gewone hardloopschoenen en kijken we naar de natural schoenen van populaire merken als Nike, Saucony en Reebok.

Waarom is natural running zo populair?

Vele miljoenen jaren liep de mens blootvoets, voordat er iemand op het idee kwam dat schoenen de nodige bescherming konden bieden. Toen de mens op schoenen ging lopen werd de voet minder goed ontwikkeld dan voorheen, hetgeen gevolgen had voor spieren, pezen, botten en gewrichten. Deze ontwikkelden zich niet meer optimaal, waardoor de mens afhankelijk werd van schoenen. Ook bij hardlopen werden we steeds afhankelijker van de schokdemping en steun die hardloopschoenen bieden. Hierdoor zijn hardlopers zich minder bewust van de landing, waardoor je de landing opvangt met je hiel. Hierdoor moeten je voet, enkel, knie en heupgewricht een grotere schokbelasting verwerken.

Een grote groep hardlopers wilde niet meer afhankelijk zijn van hardloopschoenen en zo ontstond de nieuwe hardlooptechniek Natural Running. Natural running gaat uit van de kracht en souplesse van de hardloper zelf, waarbij je niet meer afhankelijk bent van de demping en steun die een hardloopschoen biedt. Bij natural running land je op de bal van je voet in plaats van de hiel. Dit zorgt voor een verlaging van de schokbelasting met vijftig procent in vergelijking met een landing op de hiel. Hierdoor denken ook verschillende wetenschappers dat hardlopen op natural schoenen blessures eerder helpt voorkomen, dan dat bij hardloopschoenen met ondersteuning en demping het geval is. De meningen hierover blijven echter verdeeld.

Verschillen natural running schoenen en normale hardloopschoenen

Waar de hedendaagse hardloopschoen met name de focus legt op optimale ondersteuning en demping. Ligt bij een natural running schoen de focus op een natuurlijk mogelijk gevoel. Geen demping, maar een dunne flexibele zool en lage hiel zodat alles aankomt op je eigen looptechniek.

Voordelen natural running schoenen

Er zijn nog steeds voorstanders en tegenstanders van natural running schoenen. Wij raden natural running vooral aan als je op dit moment met je huidige hardloopschoenen regelmatig last hebt van blessures. Een andere loopstijl kan het verschil in dat geval maken. Ook voor de afwisseling kan het goed zijn om je normale hardloopschoenen regelmatig te wisselen met natural running schoenen.

Heb je weinig last van blessures met je huidige hardloopschoenen en vind je je huidige loopstijl fijn, dan is er in ieder geval geen noodzaak om te kiezen voor natural running.

Beginnen met natural running

Als je begint met natural running verander je je loopstijl. Je lichaam moet hier aan kunnen wennen, anders zal het alsnog binnen de kortste keren leiden tot blessures. Met natural schoenen heb je geen demping en minder stabilisatie. Je daagt je lichaam dan ook uit om zich te versterken en je loophouding aan te passen naar deze nieuwe schoenen. Wissel de schoenen in het begin dan ook regelmatig af met je normale hardloopschoenen, zodat je lichaam gewend kan raken aan de nieuwe schoenen en belasting op het lichaam. Ga ook in het begin kortere afstanden lopen dan je gewend bent en luister goed naar je lichaam.

Nike Natural Running Schoenen

Het grootste sportmerk ter wereld, Nike kwamen op het idee van natural running schoenen toen ze met een hardloopcoach spraken die regelmatig met zijn team op blote voeten trainde om sterker te worden en blessures te voorkomen.

“Hardlopen zonder schoenen verandert je activatiepatronen en maakt je sterker vanuit de basis. Je heupen functioneren beter, de
gluteus maximus wordt beter geactiveerd, je enkels hebben meer bewegingsvrijheid en er is meer betrokkenheid van alle ondersteunende spieren
en gewrichten in je onderlichaam”, zegt Nike Performance Council Member Lance Walker.

Na uitgebreid onderzoek naar de effecten van barefoot hardlopen, kwamen ze tot de conclusie dat er behoefte kwam aan een hardloopschoen die het blootvoets hardlopen goed benaderde, zonder de risico’s van het lopen op blote voeten. Hierop besloten ze hardloopschoenen te ontwikkelen die lichter en flexibeler waren, met een kleinere overgang van hak naar neus voor een natuurlijkere looptechniek.

De eerste natural running schoen van Nike, was de Nike Free 5.0. De 5.0 staat voor de schaal waarin je de schoen het beste kan indelen tussen blootvoets hardlopen en met de meest stabiele hardloopschoen van Nike (10.0). Inmiddels heeft Nike ook een Nike Free 3.0 schoen ontwikkeld waarmee je een nog natuurlijkere loopstijl kan benaderen. De schoenen bootsen zoveel als mogelijk een natuurlijke beweging na tijdens het hardlopen, maar bieden de hardloper tegelijkertijd bescherming.

Nike Free natural running schoenen

Nike Free 5.0

De Nike Free 5.0 is gemaakt als verlengstuk van je voet. Het minimalistische, lage profiel zorgt dat je volledig vrijuit je voet kan bewegen en dichter bij de grond staat met je voet. De middenzool is maar liefst 25 % flexibeler in vergelijking met het vorige Free model, waardoor je nog meer de ruimte hebt om je middenvoet te buigen. Ook kan je je tenen beter spreiden en je beter afzetten. Het bovenwerk voelt als een tweede huid. Het is gemaakt van ademend open-knit stretchmateriaal dat zich vormt om je voet. Het synthetische su├Ęde vermindert slijtage en zorgt voor meer duurzaamheid.

Natural running schoenen van Nike zijn te koop bij

Natural running hardloopschoenen van andere sportmerken

De volgende sportmerken hebben ook een grote collectie natural running hardloopschoenen:

  • Nike – Nike Free
  • Saucony – Saucony Kinvara
  • Salming – Salming Enroute | Salming Miles | Salming Speed
  • Brooks – Brooks PureFlow

Waar te koop?

De volgende webshops hebben een grote collectie Natural running schoenen:

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.