Loopband of crosstrainer

We krijgen regelmatig de vraag van hardlopers of ze voor hun binnentraining beter kunnen kiezen voor een loopband of crosstrainer. In dit blog bespreken we de verschillen tussen een crosstrainer en hardloopband. Uiteraard is de keuze voor een crosstrainer of hardloopband heel persoonlijk, want het is ook een keuze waarbij je kijkt welke van de twee oefeningen je leuker vindt om langere tijd achter elkaar te doen. Er is dan ook geen eenduidig antwoord op de vraag welke van de twee beter is. Dit hangt namelijk ook af van het doel dat je hebt tijdens het trainen. We bespreken een aantal punten waarmee je je keuze voor een crosstrainer of loopband kan vereenvoudigen.

Belangrijkste kenmerken

We bespreken kort de belangrijkste kenmerken per type trainer en voor wie ze geschikt zijn.

Voordelen loopband

 • Beginnende sporters | Recreanten | Ervaren sporters
 • Focus op knieën, benen en voeten
 • Alleen vooruit bewegen
 • Niet geschikt voor revalidatie
 • Hartslagmeting gaat het beste via borstband of polssensor
 • Neemt meer ruimte in beslag
 • Maakt veel lawaai

Voordelen Crosstrainer

 • Beginnende sporters | Recreanten
 • Focus op zowel boven als onderlichaam
 • Zowel vooruit als achteruit bewegen mogelijk
 • Zeer geschikt voor revalidatie
 • Hartslagmeting gaat het beste via handpulsoren
 • Neemt minder ruimte in beslag
 • Maakt minder lawaai

Loopband

Bedenk je bij het kopen van een hardloopband dat de impact op je gewrichten hoog is. Je moet dus van tevoren al redelijk fit zijn, anders kan je beter beginnen met trainen op een crosstrainer. Een tweede punt is natuurlijk dat je hardlopen leuk moet vinden. Zie jij er een uitdaging in om je afstand te blijven verbeteren of op een hoger tempo, dan kan je met een loopband je lol op. De verschillende trainingsprogramma’s blijven je uitdagen. Zo kan je programma’s instellen met een steeds hogere hellingsgraad en wisselende snelheid of een trainingsprogramma dat zich focust op vetverbranding.

Crosstrainer

Met de crosstrainer ga je voor een full body workout. Op een crosstrainer train je namelijk niet alleen je benen. Met je armen zet je de handvatten in beweging en zorg je middels een trek of duw beweging dat ook de spiergroepen in je armen worden getraind. Een crosstrainer is een perfect trainingsapparaat voor beginnende sporters. Je bepaald namelijk zelf op welke snelheid je traint en op welk niveau je de weerstand instelt. Omdat je lichaam geen klappen hoeft op te vangen, zoals bij een loopband, is het apparaat ook erg geschikt voor revaliderende mensen en ouderen met slechte gewrichten. Vergeet bij het trainen met een crosstrainer ook niet dat deze ook achteruit kan gaan, een training die erg goed is voor je bilspieren.

Waarmee verbrand je meer calorieën: crosstrainer of loopband?

Een belangrijke vraag voor sporters die de loopband of crosstrainer willen gebruiken om af te vallen is natuurlijk op welk apparaat je meer calorieën verbrand. We vonden twee antwoorden op het web die elkaar tegenspreken.

Allereerst van de Universiteit van Nebraska. Het uitgevoerde onderzoek kwam tot de conclusie dat de verschillen tussen beide trainers minimaal zijn. het onderzoek bestond uit studenten die vijftien minuten moesten trainen op zowel een crosstrainer als loopband. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de studenten op de crosstrainer gemiddeld 151 calorieën verbranden en op de loopband 135 calorieën.

Fitness expert Holly Perkins geeft weer een heel ander antwoord: “De loopband heeft op dit punt een kleine voorsprong op de crosstrainer. Hierbij gaan we uit van het precies hetzelfde niveau qua intensiteit van de workout. Bij eenzelfde hartslag zal je op de loopband iets meer calorieën verbranden”, aldus Holly Perkins, een bekende fitness expert uit Amerika. Het verschil zit volgens Perkins in het feit dat je bij een loopband niet continue bent verbonden met het apparaat. Elke keer dat je loskomt van de loopband tijdens het lopen kost dat je meer energie in vergelijking met het crosstrainen op een crosstrainer. Een belangrijke tip om meer energie te verbranden is om handsfree te trainen. Hierdoor moeten je evenwichtsspieren meer presteren om je in balans te houden, hetgeen weer zorgt voor verbranding van extra calorieën. Ook het achteruit trainen op een crosstrainer zorgt voor extra intensiteit van je workout.

Impact op je gewrichten

Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te beseffen dat trainen op een loopband een grotere impact heeft op je gewrichten dan trainen op een crosstrainer. Het loskomen van de grond en klappen op de loopband heeft natuurlijk een groter effect op je gewrichten, dan het continue op een crosstrainer staan. Voor revalidatie of sporters die last hebben van hun gewrichten is een crosstrainer dan ook aan te raden ten opzichte van een loopband.

Loopband hebben je medebewoners meer last van

Wil je een loopband in huis plaatsen, hou er dan rekening mee dat iedereen mee kan genieten van je training. Het klappen van je voeten op de loopband bij een normaal tempo zorgt voor lawaai door het hele huis. Ben je dus van plan om een loopband op zolder te plaatsen, bedenk dan dat deze meer lawaai maakt dan trainen op een crosstrainer. Een goede crosstrainer is vrij stil, zeker in vergelijking met een loopband.

Een flink apparaat

De dag dat ze je loopband brengen zal je wellicht even schrikken over hoeveel ruimte een loopband in beslag neemt. Het is niet iets dat je na gebruik even snel inklapt en in het kastje zet. Je hebt wel inklapbare loopbanden, maar het is niet zo dat je deze loopbanden eenvoudig verplaatst. Bedenk je dus goed of je voldoende ruimte hebt voor het plaatsen van een hardloopband. Ook zijn ze in gewicht erg zwaar, dus bestel de loopband in een webshop die aanbiedt om de band naar boven te tillen.

Een crosstrainer is qua oppervlak iets kleiner en ook qua gewicht iets minder zwaar.

Crosstrainer of loopband kopen

We hopen dat je met deze tips een keuze kan maken tussen een crosstrainer en hardloopband. Wij hebben goede ervaringen met onderstaande webshops voor het bezorgen van fitnessapparatuur.

Coolblue – Crosstrainer | Loopband
Bol.com – Loopband | Crosstrainer

Bekijk ook de verschillende crosstrainer Black Friday deals

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.