Loopband kopen tips

Denk je erover na om een loopband te kopen? Ga dan niet over een nacht ijs, maar maak een bewuste keuze waar je goed over nadenkt. Er zijn een aantal zaken waar je bij het kopen van een loopband rekening mee moet houden, hieronder lees je daar meer over.

Gewicht loopband

Let ten eerste op het gewicht van de loopband, en onthoud de volgende vuistregel: hoe zwaarder de loopband, hoe beter de kwaliteit. Dit komt doordat er bij een zwaardere loopband meer staal is gebruikt in de constructie, metaal is duurzaam en gaat lang mee.

Daarnaast heeft een loopband een maximaal gebruikersgewicht. Ben je dus iets zwaarder, let er dan op dat de loopband dit gewicht aankan. Een loopband die van goede kwaliteit is en geschikt voor thuisgebruik kan meestal maximaal personen van 130 kilo dragen.

Schokdemping loopband

Om blessurevrij te lopen op je loopband, is het belangrijk dat deze voorzien is van een goede schokdemping. Iedere keer dat je op je voet landt, krijgt je lichaam een schok te verwerken. Als deze niet goed wordt opgevangen, leidt dit op den duur tot blessures. Een schokdemper zorgt ervoor dat je gewrichten minder belast worden, dit is een stuk beter voor je lichaam, dus let hier goed op. Ook hier zien we weer een groot verschil in de goedkopere loopbanden en de duurdere loopbanden die een beter schokdempingssysteem hebben, waardoor ook de maximale gewichtsbelasting hoger is dan bij een loopband met een minder goede schokdemping.

Onderhoud loopband

Wanneer je gaat voor een loopband kopen, kijk dan ook naar het onderhoud dat de loopband nodig heeft. Onderhoud is vooral van toepassing op het loopvlak van de band. Als de loopband kwalitatief goed is, dan is de band onderhoudsvrij. Bij goedkopere modellen moet de band vaak ingespoten worden met siliconen om de loopband in goede conditie te houden. Als je wilt dat je loopband lang mee gaat kun je beter voor een betere band kiezen.

Bandbreedte loopband

Let daarnaast ook op de breedte van de band waar je op loopt. Een bredere band zorgt voor meer loopcomfort, meestal is de loopband 40 tot 50 centimeter breed. Deze breedte is comfortabel, dus zorg dat de loopband die je koopt daaraan voldoet. Vooral als je wilt gaan hardlopen op de loopband is dit van belang, wanneer je wilt wandelen op de loopband dan voldoet een relatief smalle loopband van 40 tot 45 centimeter. Ga je hardlopen op de loopband, dan is het aan te raden om te kiezen voor een loopband met een minimale breedte van 45 centimeter.

Motor loopband

Ook de motor van de loopband is iets waar je op moet letten. Bekijk hoeveel pk deze is, hoe minder pk, hoe lager de kwaliteit. Ook zal de loopband meer geluid maken wanneer deze in gebruik is. Bedenk of je dit wilt, of of je liever voor een model gaat dat stiller is. Daarnaast hangt de keuze af van de intensiviteit waarmee je de loopband wilt gebruiken, hoe intensiever, hoe verstandiger het wordt om voor een loopband met een zware motor te kiezen. Daarnaast heeft een loopband met een zwaardere motor een langere levensduur.

Opklapbaar

Heb je niet zoveel ruimte? Dan is het prettig als je loopband opklapbaar is en niet in de wegstaat als je deze niet wilt gebruiken. Deze meeste modellen zijn tegenwoordig opklapbaar, maar vergeet dit niet even te checken voor je de loopband kopen gaat.

Trainingsmogelijkheden van de loopband

Snelheid loopband

De maximale snelheid van de loopband hangt grotendeels af van je trainingsdoel. Ga je voornamelijk wandelen en joggen op de loopband, dan is een maximale snelheid van 15 kilometer per uur ruim voldoende. Je zal namelijk vooral rond de 6 a 8 km/h gaan lopen in dat geval. Ga je trainen voor een wedstrijd of vind je het fijn om tussendoor sprintjes te trekken dan kan je kiezen voor een loopband met een hogere maximum snelheid. De gemiddelde hardloper zal in ieder geval ruim voldoende hebben aan de maximumsnelheid van 15 km/h en zelden op deze maximumsnelheid lopen.

Hellingshoek loopband

Met een hellingshoek kan je je hardlooptraining zwaarder maken, als je voornamelijk gaat wandelen op de loopband dan kan je hiermee gericht trainen op een wandeling in de bergen. Kies je voor een loopband met een elektrische hellingshoek dan is het ook mogelijk om trainingsprogramma’s met een wisselende hellingshoek te lopen. Ideaal dus voor een afwisselende training.

Interactieve trainingsprogramma’s met smartphone app?

Vrijwel iedere loopband beschikt over trainingsprogramma’s waarmee je naar een bepaald doel toe kan werken. De meest voorkomende trainingsprogramma’s zijn de intervaltraining, vetverbanding en cardiotraining. Het beste is om te trainen in combinatie met je hartslag. De snelheid wordt dan automatisch aangepast aan je bereikte hartslag. Bij de meer geavanceerde loopbanden is het mogelijk om je training te registreren in een app van het merk of een app van een derde partij.

Hartslagmeter op de loopband?

Veel loopbanden zijn voorzien van handpulssensoren voor het meten van je hartslag. Daarnaast maken sommige hardloopbanden het mogelijk om een hartslagband te koppelen met de loopband voor een meer nauwkeurige meting. Op die manier kan je trainen met hartslagzones, zodat je effici├źnter kan afvallen en aan je conditie kan werken.

Hardloopband online kopen

Uiteraard kun je je zelf veel geld besparen door een loopband online te kopen. Bij de meeste webshops zie je meteen of de loopband wordt aangeraden door andere klanten. Ook handig is dat de loopband bij je thuis wordt bezorgd en in sommige vallen in elkaar wordt gezet.

De volgende webshops verkopen loopbanden van gerenommeerde merken:

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.