Live tracking via app of smartwatch

Met live tracking is het mogelijk om je vrienden en familie je hardloopprestaties op de voet te laten volgen. Smartphone apps als Strava, Runkeeper, Garmin, Wahoo en zelfs Whatsapp maken het al mogelijk om je locatie via live tracking automatisch te delen. In dit blog bespreken we wat live tracking is en hoe live tracking werkt. Ook kijken we welke sporthorloges een live tracker hebben om je te volgen tijdens het hardlopen.

Wat is Live tracking? | Live tracking apps | Gratis live tracking apps | Live tracking met sporthorloge | Sporthorloges met LTE | Live tracking marathon

Wat is live tracking?

Live tracking is een technologie die het mogelijk maakt om je hardloopactiviteiten in real-time te volgen. Met behulp van GPS kan je locatie op elk moment worden bepaald. Je bepaalt zelf wie je kan volgen als je live tracking aan hebt staan. Live tracking is goed voor je veiligheid als je alleen gaat hardlopen, maar ook fijn als je bijvoorbeeld meedoet aan een hardloopwedstrijd of marathon en je familie en vrienden precies kunnen zien als je langskomt op een bepaalde locatie. Je kan live tracking voor hardlopen gebruiken, maar het is ook de perfecte live registratie bij fietsen, skiën, snowboarden, wandelen en andere sporten.

Live tracking via een app op je smartphone

Er zijn verschillende apps voor je smartphone die live tracking aanbieden. Bij een aantal werkt de live tracker functie alleen als je ervoor betaalt, de bekendste hardloop apps die live tracking aanbieden zijn:

 • Strava – 8,- euro per maand (59,99 euro per jaar)
 • Runkeeper – 9,99 euro per maand (39,99 euro per jaar)
 • Map My Run – $ 5,99 p/m ($ 29,99 per jaar)

Gratis live tracking apps voor hardlopen

Maar je hoeft echt niet te betalen om live tracking mogelijk te maken. Want met WhatsApp en Google Maps heb je de eenvoudigste gratis live tracking app waarschijnlijk al op je smartphone geïnstalleerd. Met de functie locatie delen, kan je instellen dat bepaalde contacten je gedurende een bepaalde tijd je locatie kunnen volgen. Natuurlijk krijgen je vrienden en familie bij de betaalde apps ook informatie over je hardloopprestaties, zoals je snelheid, gelopen afstand, afstand die je nog moet lopen en je tijd, maar als je puur je locatie wilt delen zijn deze gratis live tracking apps een goed alternatief.

Een hardlooparmband is onmisbaar als je gaat hardlopen met een smartphone!

Live tracking via WhatsApp

Je kan WhatsApp live tracking zowel delen in persoonlijke WhatsApps als in WhatsApp groepen. Je deelt je live tracking via WhatsApp op deze manier:

 1. Open de WhatsApp app en ga naar de app of app groep waarin je je live locatie wilt delen
 2. Klik op het plusje naast het invoerveld
 3. Klik op ‘Locatie’ en kies daarna voor ‘Deel live locatie’
 4. Vervolgens kan je aangeven hoelang je locatie gedeeld moet worden, met een maximum van 8 uur.

Live tracking via Google Maps

In Google Maps kan je link maken, die je vervolgens deelt met vrienden en familie via e-mail, whatsapp of sms. Je deelt live tracking via Google Maps op deze manier:

 1. Open Google Maps en klik op het blauwe rondje dat je huidige locatie aangeeft
 2. Het menu ‘Je locatie’ wordt nu geopend en daar klik je op ‘Locatie delen’
 3. Je kan nu kiezen om je locatie een aantal uur te delen of totdat je het delen van je locatie zelf uitzet.
 4. Daarna kies je de persoon of personen waarmee je je locatie wilt delen, de voor geselecteerde personen zijn op basis van e-mail. Onder het kopje ‘Meer opties’ kan je ook kiezen voor Whatsapp contacten of SMS.

GPS live tracking met een smartwatch

Live tracking is met de meeste smartwatches mogelijk als deze zijn verbonden met een smartphone, de smartphone zorgt dan voor verbinding met het netwerk om je locatie door te geven, terwijl de smartwatch de GPS-locatie registreert.

Je zal denken waarom zou ik dan niet gewoon live tracking via mijn smartphone aanzetten? Maar het voordeel van live tracking via een sporthorloge is dat je de batterij van je smartphone niet hoeft te gebruiken voor het ontvangen van het GPS-signaal. De smartwatch zorgt voor de batterij verslindende GPS-locatie en je smartphone hoeft enkel de locatie door te geven via het mobiele netwerk, waar het toch al mee was verbonden.

LTE smartwatches hebben een E-simkaart en kunnen zelfstandig contact maken met het mobiele netwerk. Je hebt dan geen smartphone meer nodig om de locatie door te geven.

Live tracking Garmin

Live tracking via een Garmin sporthorloge is mogelijk zonder bijkomende kosten, maar bij de meeste Garmin sporthorloges zal je wel via Bluetooth verbonden moeten zijn met een smartphone voor het delen van je locatie met anderen. Via de instellingen op je Garmin horloge en in de Garmin Connect app is het mogelijk om een link te delen met vrienden en familie.

Bij deze webshops heb je Garmin horloges met live tracking:

Is je Garmin Smartwatch voorzien van LTE connectiviteit (Digitale simkaart), dan kan je ook zonder smartphone je live tracking activeren. Hiervoor moet je een Smartwatch-abonnement bij Garmin afsluiten van 7,99 euro per maand of 6,99 euro per maand bij een jaarlijks abonnement. Je hebt dan beschikking over functies als Live tracking, berichten van toeschouwers via LTE, Live gebeurtenissen delen en je kan verschillende beveiligingsfuncties activeren zoals ongeval detectie.

Op dit moment is alleen de Garmin Forerunner 945 LTE voorzien van LTE connectiviteit.

Sporthorloges met LTE connectiviteit voor live tracking

Garmin heeft dus maar één sporthorloge met LTE en Polar heeft geen sporthorloge met LTE. We zien LTE dan ook met name terug bij de smartwatches van merken als Apple, Samsung, Huawei en Xplora. De smartwatches van deze merken zijn multifunctioneel en je kan ze dus ook prima tijdens het sporten gebruiken. Groot voordeel ten opzichte van de Garmin Forerunner 945 LTE is dat je bij deze smartwatches niet afhankelijk bent van Garmin als provider en je ook gebruik kan maken van het mobiele netwerk om bijvoorbeeld te bellen, WhatsApp berichten te versturen en muziek te luisteren. Dit is bij de Garmin Forerunner 945 LTE niet mogelijk.

Ook deze smartwatches ondersteunen via verschillende apps live tracking zonder tussenkomst van een smartphone.

Live tracking tijdens een marathon

Bij de meeste marathons zijn de lopers voorzien van trackers, waarmee je ze kan volgen tijdens de wedstrijd. In de app kan je één of meerdere lopers in real time volgen. Meestal gaat het wel op basis van checkpoints langs de route, dus afhankelijk van het aantal checkpoints langs de route kan je het real time bijhouden.

Heeft de marathon of hardloopwedstrijd geen live tracking? Dan kan je zelf middels een sporthorloge of smartphone zorgen dat je supporters je kunnen volgen.

Voordelen van live tracking

Natuurlijk is het leuk om je hardloopprestaties te delen met bekenden via een tracker live je sportprestaties te delen, maar er is een nog veel belangrijker voordeel, namelijk je eigen veiligheid. Zeker in combinatie met ongeval detectie worden de hulpdiensten of vrienden en familie direct gewaarschuwd als er iets aan de hand is. Ook als je langer wegblijft dan gepland, kunnen ze precies zien waar je bent en of je nog in beweging bent. Ga dus met een veilig gevoel een rondje hardlopen.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.