Hoka One One Clifton 8 review

Hardloopschoenen zijn erg licht van gewicht, maar toen ik de Hoka One One Clifton 6 ontving was ik even bang dat ze vergeten waren de schoenen in de doos te stoppen. Iets wat later door mijn vriendin bevestigd werd, omdat ze de doos met de Hoka One One hardloopschoenen er in bij het oud papier zette. Gelukkig kon ik nog ze net op tijd voor deze Hoka One One Clifton 6 review de oud papierbak halen.

Over het merk Hoka One One

Toen webshop All4Running mij vroeg om de Hoka One One Clifton 6 te reviewen, moest ik eerlijk bekennen dat het merk mij eerder niet echt was opgevallen. Eerst maar eens uitzoeken waar het merk Hoka One One ineens vandaan komt en waar het merk voor staat. Het merk is in 2009 opgericht door Jean-Luc Diard en Nicolas Mermoud. Twee hardlopers uit uit de Franse Alpen en voormalige medewerkers van Salomon. Zij vonden dat er op dit moment geen hardloopschoenen op de markt waren die aan hun eisen voldeed voor met name trailrunning. Het doel van de nieuwe hardloopschoenen was om de eigen tijden bij een ultra marathon te verbeteren met een schoen waarmee je nog sneller van de heuvels af kon gaan. Ze hadden reeds ervaring met het ontwikkelen van nieuwe technologieën in de sneeuw- en wielersport en met die ervaring wilden ze ook de beste hardloopschoen voor trailrunning ontwerpen. Het hoofdkantoor is inmiddels gevestigd in Californië, in 2014 werd het merk overgenomen door Deckers Brands, het moederbedrijf van onder andere UGG, Teva en een aantal andere schoenenmerken.

Zo ontstond het nieuwe merk Hoka One One (uitspreken als Hoka Onné Onné, betekenis: ‘fly over the earth’ in het Maori). Het merk werd aanvankelijk bespot door de gevestigde hardloopmerken, maar omarmd door veel professionele hardlopers. Geen marketing budget voor reclames, maar hardlopers die wedstrijden op de Hoka One One hardloopschoenen begonnen te winnen waren de beste reclame die het merk zich kon wensen.

Specificaties Hoka One One Clifton

De oprichters van Hoka One One pasten het foam en de hardloopschoenen net zolang aan, tot deze helemaal naar wens was. De volledig vernieuwde Hoka One One Clifton 6 is een voorbeeld van deze innovatiedrift. De Clifton 6 is de populairste hardloopschoen van Hoka One One en ontworpen voor dagelijks trainen. Voor zowel korte als lange afstanden is de schoen erg geschikt.

Enkele technische feitjes over de Clifton

  • 255 gram (vorige model was 266 gram)
  • Pronatie: Neutraal
  • Bovenwerk van Engineerd Mesh materiaal. Ten opzichte van de Clifton 5 een goede verbetering, want dit materiaal biedt een betere omsluiting van de voeten en is iets zachter. Ook zorgt dit mesh materiaal voor een hoog ademend vermogen.
  • In het bovenwerk is verder een versteviging aangebracht bij de middenvoet. Dit draagt bij aan een verhoogd lockdown gevoel.
  • Ook de tussenzool is verbeterd en zachter gemaakt. Hierbij wordt nog steeds gebruik gemaakt van het EVA-dempingsmateriaal, maar door een andere geometrie voelen de schoenen zachter aan. Ook de slijtzool aan de onderkant is iets aangepast, de zool is iets flexibeler voor een betere afwikkeling van de voet en gaat nog langer mee.
  • De Meta-Rocker waar het merk Hoka One One bekend om staat zit ook weer in de Clifton 6. Deze technologie zit in de tussenzool en zorgt ervoor dat je als het waar voortgestuwd wordt tijdens het hardlopen. Je merkt het verschil van een hardloopschoen met en zonder Meta-Rocker meteen op als je de hardloopschoenen aantrekt. De schoen zorgt ervoor dat je naar voren wilt bewegen en daardoor houd je het momentum beter vast tijdens het lopen. De Meta-Rocker technologie is dan ook een fijne motivator voor lange afstand lopers.
Hoka Review
Hoka One One review
Hoka One One Clifton 6
Hoka Clifton 6 review

Hoka One One review

Genoeg over de technische feitjes, tijd om deze Hoka One One hardloopschoenen aan te trekken voor een rondje hardlopen.

Welke maat?

Op de website All4Running hebben ze een handige maattabel onder het kopje Kenmerken –> Pasvorm. In deze maattabel staat duidelijk hoeveel centimeter de binnenkant van de schoen is. Ik ging uiteindelijk voor één maat groter dan mijn normale schoenmaat, maat 44 in plaats van maat 43. Dit bleek een goede keuze, want ik had nog voldoende ruimte over bij mijn tenen om comfortabel te kunnen hardlopen.

Gewicht

Met een gewicht van 255 gram is schoen erg licht. De schoenen ogen door de grote zool vrij fors, maar dit zie je niet terug in het gewicht van de schoen. In vergelijking met de duurdere Adidas Ultraboost (320 gram) en de Asics Gel Nimbus (306 gram) is het dus een veel lichtere schoen. Dit verschil merk je ook als je de schoenen aantrekt en tijdens het lopen. De laatste Clifton versies waren juiste iedere keer wat zwaarder, dus het is een mooi pluspunt dat het nieuwste model iets lichter is.

Demping & loopcomfort

Als je de hardloopschoenen van Hoka One One ziet, dan valt de dikke zool meteen op. Hoka One One heeft zich dan ook gespecialiseerd in hardloopschoenen met een maximale demping, gemaakt van EVA-dempingsmateriaal. Schreven we een paar blogs terug nog over natural running schoenen de minimalistische hardloper, als je kiest voor Hoka One One dan behoor je tot de categorie hardlopers die bij het hardlopen wel behoefte heeft aan maximale demping en energie teruggave van de schoen.

De hielkap omsluit het hielbeen goed en het mesh bovenwerk sluit zich optimaal om de voet, maar is wel voldoende flexibel om te bewegen. De versteviging bij de middenvoet zorgt voor een verhoogd lockdown gevoel, wat er voor zorgt dat je voeten niet gaan schuiven in de schoen. Dit alles gaat niet ten koste van de ventilatie, want het hoog ademende vermogen van deze schoen houdt je voeten droog en koel.

Ik besluit de schoenen de eerste keer te testen op een verharde ondergrond. Bij de start van mijn hardlooprondje valt de extra demping in de tussenzool meteen op. Wellicht voor sommige hardlopers weer iets te veel demping, maar voor lopers die graag de gewrichten willen ontzien, regelmatig met blessures te kampen hebben of iets zwaarder zijn zou dit weleens de ideale hardloopschoen kunnen zijn. De extra demping zorgt er namelijk voor dat de klappen die je voet maakt goed worden opgevangen.

Ook de Meta-Rocker is een technologie met veel toegevoegde waarde voor deze hardloopschoenen. Deze technologie ondersteunt het natuurlijke looppatroon en de tussenzool stuwt je voeten als het ware vooruit. Het is goed te merken tijdens het hardlopen dat deze Meta-Rocker technologie zorgt voor een goede afwikkeling van de voet.

Is de Clifton 6 een aanrader?

De Hoka Clifton 6 is aan te bevelen voor regelmatig hardlopen en voor vrijwel iedere afstand. De hardloopschoenen geven een zachte loopervaring door de aanwezigheid van de tussenzool van het zachte EVA-dempingsmateriaal over de gehele lengte van de schoen. Dit gaat echter niet ten koste van de stabiliteit en het loopcomfort. Waar er op de Clifton 4 en 5 nog weleens kritiek was, komt Hoka One One met de Clifton 6 ijzersterk terug met een erg fijne hardloopschoen.

De Hoka One One Clifton 6 is te koop bij Runningdirect

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.