Hoe lang hardlopen als beginner?

Ga je beginnen met hardlopen, dan is het aan te raden om een schema aan te houden voor het bepalen van de intensiteit. Zeker als je lange tijd niet gesport hebt, is het niet verstandig om meteen vijf kilometer te gaan hardlopen. Spieren die je niet vaak gebruikt, worden dan ineens intensief gebruikt, waardoor ze overbelast raken. In dit blog geven we antwoorden op de vragen hoe lang je het beste kan hardlopen als beginner en hoe vaak je het beste kan hardlopen als beginner.

Hardlopen als beginner

Hoe lang hardlopen als beginner?

De eerste week kan je het beste 4 x 1 minuut hardlopen afgewisseld met 4 x 2 minuten wandelen tussendoor. Wissel dus looptempo met wandeltempo af, zodat je spieren rustig kunnen wennen. De tweede week voer je dit op naar 6 x 1 minuut looptempo en 2 minuten wandeltempo tussendoor. Het volledige wandelschema voor beginners vind je op Runinfo.nl.

Hoe vaak hardlopen als beginner?

Als je volgens een hardloopschema loopt, dan is het aan te raden om maximaal drie keer per week te gaan hardlopen als beginner. Je spieren moeten altijd minimaal één rustdag hebben om te herstellen van de inspanning. Luister ook goed naar je lichaam als je gaat hardlopen, over het algemeen passen hart, longen en de vaten zich eenvoudiger aan dan je spieren, pezen en benen. Geduld is bij beginnen met hardlopen een schone zaak, dus let goed op het herstel.

Wat is de beste manier om te beginnen met hardlopen?

Voordat je besluit te gaan hardlopen moet je jezelf een helder doel stellen. Wat wil je bereiken door te gaan hardlopen? Misschien wil je gaan afvallen, vijf kilometer kunnen hardlopen of zelfs een marathon gaan lopen na verloop van tijd.
Vervolgens kan je op basis van dat doel een hardloopschema gaan volgen. Zeker als je een tijdje niet gesport hebt, is het belangrijk om je hardlooprondje rustig op te bouwen met afwisselend looptempo en wandeltempo.
Zorg verder dat je goede hardloopschoenen en hardloopkleding draagt. Lees hiervoor de blogs, beste hardloopkleding voor beginners en beste hardloopschoenen voor beginners.

Hoe blijf je gemotiveerd als beginnende hardloper?

Zorg dat je er een vaste gewoonte van maakt om te gaan hardlopen op een bepaalde dag. Als je aan de begin van de dag gaat hardlopen kan je niet de hele dag excuses bedenken, na het hardlopen begin je fit aan de dag. Hou je eigen schema bij of maak een eigen schema voor in de toekomst waaraan je jezelf houdt. Om gemotiveerd te blijven is het ook belangrijk dat je duidelijke doelen stelt. Schrijf dit doel of deze doelen ook voor jezelf op.

Luister wel altijd goed naar je lichaam, als je lichaam nee zegt pas dan je training hierop aan.

Fotocredits: Jenny Hill

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.