Hoe lang gaat een Sporthorloge mee?

De vraag hoe lang een sporthorloge mee gaat is op twee manieren te beantwoorden. Zo kunnen we bij deze vraag kijken naar hoelang de batterij meegaat na één keer opladen of we kijken naar hoe lang het sporthorloge in jaren meegaat bij gemiddeld gebruik. We gaan in dit blog zowel in in op het batterijgebruik van de sporthorloges, als de totale levensduur van een sporthorloge. We zochten onder meer uit welk sporthorloge het langste meegaat met GPS. Daarnaast bekijken we wat er allemaal van invloed is op de totale gebruiksduur van een sporthorloge.

Welk sporthorloge gaat het langste mee zonder opladen?

Belangrijkste vraag naast de functies op een sporthorloge is natuurlijk hoe lang het sporthorloge op één batterij meegaat. De GPS-sensor, hartslagsensor en afspelen van muziek zijn van grote invloed op de batterijduur van een sporthorloge. In onderstaand overzicht zie je welk sporthorloge het langste meegaat met GPS en zonder GPS.

Batterijduur met GPSBatterijduur zonder GPSHorlogeBeoordeling*
100 uur****7 dagenPolar Pacer Pro9,3
89 uur28 dagenGarmin Fenix 7X9,4
57 uur18 dagenGarmin Fenix 79,1
42 uur16 dagenGarmin Epix (Gen2)9,2
42 uur15 dagenGarmin Forerunner 9559.0
26 uur11 dagenGarmin Venu 28,9
20 uur14 dagenGarmin Forerunner 558,7
Ca. 20 uur*****40 uurSamsung Galaxy Watch 48,5
18 uur192 uurGarmin Vivoactive 48,8
18 uur36 uurApple Watch Series 89,7
13 uur168 uurGarmin Forerunner 458,7
12 uur144 uurFitbit Versa 38,8
6 uur18 uurApple Watch SE9,7
Geen interne GPS144 uurFitbit Versa 28,8
Geen interne GPS25 dagenWithings Steel HR Sport8,6
*De beoordeling is gebaseerd op de beoordelingen van klanten van webshops.
**De maximale capaciteit van een batterij vermindert na verloop van tijd.
***Sommige sporthorloges hebben een versie met een Zonnecel waarmee de batterij kan worden opgeladen, hiermee is in dit overzicht geen rekening mee gehouden.
****In de energiezuinige modus kan je de GPS-registratie op basis van een interval registreren (1 minuut of 2 minuten), bij volledig GPS en hartslagsensor gebruik heeft de Polar Pacer Pro 35 uur batterij.
*****Samsung doet hier zelf geen mededelingen over, omdat het van teveel factoren afhangt.

Welk sporthorloge heeft de beste batterij?

Als we kijken naar het sporthorloge met de langste batterijduur, dan is de Garmin Fenix 7X de smartwatch met de beste batterij. Met maar liefst 89 uur in volledige GPS modus, kan je vele dagen presteren met dit sporthorloge zonder dat je deze hoeft op te laden. Kies je voor een Garmin Fenix 7 met Solar, dan gaat de batterij zelfs nog langer mee in GPS modus.
Uiteraard hoef je de GPS modus niet altijd aan te laten staan, een sporthorloge wat goed wordt beoordeeld op basis van de batterij en lang meegaat is de Withings Steel HR Sport. Dit sporthorloge maakt gebruik van de GPS sensor van je smartphone, waardoor deze langer meegaat. Bij normaal gebruik gaat deze maar liefst 25 dagen mee zonder op te laden.

Hoe lang gaat een sporthorloge mee? (in gebruiksjaren)

We kunnen de vraag uiteraard ook anders interpreteren. Hoe lang gaat een sporthorloge gemiddeld mee in jaren van gebruik? Factoren als de levensduur van de batterij, compatibiliteit met smartphones en software updates spelen daarbij een grote rol.

Levensduur batterij sporthorloge

Naarmate je het sporthorloge regelmatig gebruikt, zal de maximale capaciteit van de batterij afnemen. Je zal het horloge dan vaker moeten opladen, want deze is sneller leeg. Daarnaast kan het zijn dat het horloge trager wordt. Van de meeste sporthorloges is de batterij gelukkig vervangbaar, bij het ene merk iets eenvoudiger dan bij het andere.

Compatibiliteit en software updates sporthorloge

Gebruik je het sporthorloge zonder koppeling met een smartphone, tablet of direct via wifi, dan zal je hier geen last van hebben. Maar wil je je statistieken naar Strava blijven uploaden, via het sporthorloge muziek luisteren en je berichten blijven weergeven, dan is het belangrijk dat je sporthorloge gekoppeld kan worden met je smartphone of tablet.

Hierbij is het onder meer van belang dat er compatibiliteit is tussen je smartphone en het sporthorloge, hetgeen nu al bij sommige sporthorloges niet het geval is bij Huawei smartphones bijvoorbeeld. Naarmate smartphones zich ontwikkelen kan het zijn dat het sporthorloge niet meer verbonden kan worden. Dit kan deels een hardware probleem zijn, bijvoorbeeld bij een Bluetooth versie die niet meer connect met de nieuwere Bluetooth versies, maar ook een software probleem zijn als de software geen ondersteuning meer kan bieden voor bijvoorbeeld Strava.

Garmin heeft ongeveer iedere twee a drie jaar een nieuw model sporthorloge van een bepaalde serie, waardoor het oude model minder of niet meer wordt voorzien van software updates. Het kan dan dat je snel met verouderde software te maken krijgt die niet meer connect met de nieuwste smartphones.

Standaard geeft Garmin de garantie dat het minimaal tot 48 maanden na introductie met software updates komt.

Moet je je hier druk om maken?

Ik denk het niet. Een gemiddeld sporthorloge gaat minimaal 5 jaar zonder problemen mee, tenzij er in die vijf jaar hele grote veranderingen zijn op het gebied van bluetooth, wifi of software matige veranderingen die het koppelen met de smartphone veranderen. Na die tijd zal het sporthorloge blijven werken, maar misschien met minder functies in combinatie met je smartphone. Was je bijvoorbeeld gewend je statistieken te synchroniseren met Strava of via Spotify muziek te luisteren op je smartwatch, het kan zijn dat dat niet meer wordt ondersteund.

Levensduur sporthorloge zelf

Goede sporthorloges zijn gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Uiteraard kan het gebeuren dat het scherm barst of je bandje breekt. Het bandje is bij de meeste horloges te vervangen, een scherm is al lastiger, omdat er door Garmin geen reparatieonderdelen worden aangeboden.

Toch gaat bij normaal gebruik een sporthorloge lange tijd mee. Het kan zijn dat het horloge iets trager wordt en sommige functies niet meer goed werken, maar als ik kijk naar één van mijn eerste sporthorloges met GPS, deze werkt nog steeds en is inmiddels acht jaar oud.

Hoe lang gaat een sporthorloge mee?

Als je puur kijkt naar het horloge en rekening houdt met het feit dat je na een aantal jaar de batterij zal moeten vervangen gaat een sporthorloge minimaal tien jaar mee. Wil je echter gebruik blijven maken van alle functies, zoals het koppelen met een smartphone, synchroniseren met apps als Strava en muziek afspelen via Spotify, dan kan het goed zijn dat een sporthorloge veel minder lang meegaat. Nog steeds gaan wij op basis van de laatste jaren er vanuit dat een gemiddeld sporthorloge vijf jaar kan worden gebruikt met alle functies en in combinatie met een smartphone.

Waarom is de batterij van mijn sporthorloge zo snel leeg?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom de batterij van een sporthorloge snel leeg is. Zo kan de maximale capaciteit van de batterij zijn verslechterd, waardoor je het sporthorloge vaker moet opladen. Een andere mogelijkheid is om goed naar de instellingen te kijken. Door GPS, live tracking en hartslagmeting continu aan te hebben gaat de batterij sneller leeg, ook als je regelmatig muziek luistert via het sporthorloge zal de batterij sneller

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.