Hoe lang doe je over 5 km hardlopen?

Voor veel hardlopers is het eerste doel om na een aantal weken vijf kilometer te kunnen hardlopen, maar hoe lang doe je over vijf kilometer hardlopen? In dit blog zochten we uit hoe lang hardlopers gemiddeld lopen over een afstand van 5 kilometer. Ook kijken we hoe lang je moet trainen om 5 km te kunnen hardlopen. Een veel gemaakte fout is dat beginnende hardlopers meteen vijf kilometer willen rennen, maar we raden aan om dit rustig op te bouwen zodat je spieren niet overbelast raken met blessures tot gevolg.

Hoe lang doe je over een hardlooprondje van vijf kilometer?

Wil je weten hoe lang je loopt over vijf kilometer hardlopen en wat de snelste tijd is waarin top atleten vijf kilometer hebben gelopen? We zochten het voor je uit.

Hoe lang doe je over 5 km hardlopen?

De vraag hoe lang je doet over vijf kilometer hardlopen verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Een beginnend hardloper loopt de vijf kilometer in zo’n 35 a 40 minuten. Ben je een gevorderd hardloper dan loop je vijf kilometer in ongeveer 20 tot 25 minuten. Gemiddeld ligt dit echter tussen de 25 en 30 minuten.

Wat is de snelste 5 kilometer ooit gelopen?

Het wereldrecord bij de mannen op de 5 kilometer staat op naam van de Oegandese atleet Joshua Cheptegei en is gelopen op 14 augustus 2020 in Monaco. Hij liep de vijf kilometer in 12 minuten en 35 seconden. Bij de vrouwen is de Ethiopische Letesenbet Gidey recordhouder met een tijd van 14 minuten en 6 seconden. Zij liep deze recordtijd op 7 oktober 2020 in Valencia.
De snelste Nederlandse vrouw ooit op de 5000 meter is Sifan Hassan met een tijd van 14 minuten en 22 seconden, gelopen op 21 juli 2019 in Londen.

Hoe lang moet je trainen om 5 kilometer te kunnen hardlopen?

Wil jij trainen om vijf kilometer te kunnen hardlopen? Dan raden we aan om hiervoor een hardloopschema voor beginners aan te houden. Je begint dan rustig met afwisselend wandeltempo en hardlopen, zodat je lichaam op een verantwoorde manier went aan het hardlopen.

Hoe lang moet je trainen om 5 km te kunnen hardlopen?

Om verantwoord vijf kilometer te kunnen gaan hardlopen aan één stuk zonder basis conditie, moet je ongeveer tien weken trainen. Er zijn verschillende hardloopschema’s beschikbaar waarbij je 1, 2 of 3 keer per week traint. Heb je de mogelijkheid om drie keer per week te trainen dan kan je misschien ook al sneller vijf kilometer hardlopen. We raden het af om meer dan vier keer te gaan hardlopen per week, omdat je lichaam moet wennen aan het regelmatig sporten.

Fotocredits: Jenny Hill

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.