Heeft 2 kilometer hardlopen zin?

Ben jij je conditie aan het verbeteren met hardlooprondjes van 2 kilometer en vraag jij je af of het zin heeft om zo’n relatief korte afstand te lopen? In dit blog kijken we naar een onderzoek waarin ze de lange termijn effecten van hardlopen onderzochten. Daaruit kwam naar voren dat het met name afhankelijk is van de doelen die je nastreeft of twee kilometer hardlopen goed voor je is.

Twee kilometer hardlopen

Heeft 2 kilometer hardlopen zin?

Hardlopen is vrijwel altijd gezond voor je. Het helpt je een bepaald gewicht behouden, maar wordt ook in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, kanker, lagere bloeddruk en cholesterol problemen. De gezondheidsvoordelen van hardlopen zijn dus niet te onderschatten. Uit de analyse van het eerder genoemde onderzoek blijkt dat als je per week ongeveer bij elkaar 10 kilometer loopt het dezelfde gezondheidsvoordelen geeft als bij mensen die meerdere kilometers in één keer lopen. Dus met vijf keer twee kilometer per week hardlopen behaal je dezelfde gezondheidseffecten. Is je doel echter afvallen, dan is het wel aan te raden om meer dan twee kilometer te lopen. Uiteraard met inachtneming dat je het rustig opbouwt.

Hoe kan je het beste 2 kilometer hardlopen?

Wil je rustig aan beginnen met hardlopen, dan is 2 kilometer een prima afstand. Zorg dat je van tevoren een route uitzet, zodat je rond de twee kilometer hardloopt. Ben je na twee kilometer niet thuis, loop dan rustig uit naar je startpunt.

Het voordeel van twee kilometer hardlopen in de ochtend is dat je fit aan je dag begint. Dit kan ervoor zorgen dat je op je werk ook scherper bent vanaf de start.

Ga je beginnen met hardlopen? Lees dan ook deze blogs: