Hardlopen met je smartphone

Veel hardlopers zweren bij het hardlopen zonder smartphone, je wilt ten slotte je hoofd even helemaal leegmaken en een smartphone past niet bij dat ritueel volgens velen. Toch zijn er veel argumenten te bedenken om wel met een smartphone te gaan hardlopen, want je smartphone kan je helpen te motiveren en je hardlooptraining te analyseren.

Hoe neem je je smartphone mee tijdens het hardlopen?

Met een smartphone armband, ook wel sportarmband genoemd, neem je je smartphone mee tijdens het hardlopen, zonder dat deze in de weg zit. De smartphones worden steeds groter en dus is het opbergen in je zak meestal geen optie. Ook zit je telefoon bij een smartphone armband dicht tegen het lichaam aan en zit deze op die manier niet in de weg tijdens het hardlopen. Enige nadeel is dat je er minder eenvoudig bij kan, dan wanneer deze in één van je zakken steekt.

Bij het kopen van een smartphone armband moet je er goed opletten dat deze de juiste maat heeft ten opzichte van de omvang van je arm. Daarnaast moet de armband de juiste maat hebben voor je smartphone.

Voor meer advies:

Smartphone voor het meten van je hardloopstatistieken

De belangrijkste functie die wij tijdens het hardlopen gebruiken op de smartphone, is het meten van snelheid, afstand, tempo en registreren van de route. Met hardloop apps als Strava, Runkeeper en Runtastic kan je gratis de belangrijkste statistieken bijhouden. Onderweg kan je je middels spraak laten informeren over het tempo dat je loopt, de afstand die je hebt gelopen en de snelheid die je op dat moment loopt. Na afloop kan je precies zien waar je hebt gelopen en hoe je hebt gelopen.

Lees ook:

Muziek luisteren tijdens het hardlopen met je smartphone

Een andere fijn voordeel van het lopen met een smartphone is dat je motiverende hardloopmuziek op kan zetten of kan luisteren naar een luisterboek. Op Spotify en andere muziekstreamingdiensten vind je vele afspeellijsten voor hardlopers. Je kan selecteren op hoeveel beats per minute jij wilt hardlopen of het type muziek dat je leuk vindt tijdens het hardlopen.

Lees ook:

Trainingsprogramma’s op je smartphone

Met een aantal hardloop apps is het mogelijk om trainingsprogramma’s te volgen. Apps als Strava, Runkeeper en Runtastic hebben schema’s voor het behalen van bepaalde afstanden. Maar ook de welbekende Evy Gruyaert heeft haar podcast omgezet in een app. De meeste apps hebben de trainingsschema’s wel pas beschikbaar als je een abonnement afneemt.

Route apps om de weg terug te vinden

Loop je ergens waar je de weg niet kent, dan is het fijn om een bepaalde route te lopen met navigatie of ergens heen te lopen en vervolgens aan het eind van de rit als je verdwaalt bent alsnog de weg terug te vinden naar je startpunt. Met apps als Google Maps en Maps.me is het mogelijk om routes uit te zetten of kan je op het einde de weg terugvinden naar je startpunt.

Bereikbaar zijn tijdens het hardlopen

De één gaat hardlopen om juist even niet aan het werk of thuis te hoeven denken, de ander vindt het toch wel fijn om bereikbaar te zijn tijdens het hardlopen. Als je je smartphone meeneemt ben je altijd bereikbaar. Helaas betekent dit ook dat je af en toe gestoord wordt door mensen die je niet altijd even dringend nodig hebben. Je kan dit oplossen door je smartphone op niet storen te zetten en ervoor te zorgen dat enkel je favoriete contacten je kunnen bereiken.

Live locatie delen tijdens het hardlopen

Met live locatie delen is het mogelijk om de mensen thuis te laten weten waar je loopt. Erg leuk als je een marathon loopt, maar ook handig als je in gebieden loopt waar niet al te veel mensen langs komen. Mocht er iets met je gebeuren, dan kan het thuisfront altijd even opzoeken waar je voor het laatst bent gesignaleerd.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.