Hardlopen met Apple Watch

Er zijn inmiddels veel sporthorloges die speciaal ontwikkeld zijn voor het hardlopen en andere sporten, maar met een Apple Watch kan je ook prima je prestaties meten tijdens het hardlopen. De ingebouwde GPS-sensor zorgt ervoor dat je ook zonder je iPhone op pad kan om een hardlooproute te registreren en een accurate weergave te krijgen van tempo, snelheid en afstand. Met de hartslag polssensor kan je je hartslag meten tijdens het hardlopen en dus ook op basis van je hartslag trainen. Oké een Apple Watch is iets duurder, dan een hardloophorloge van Garmin of Polar, maar de mogelijkheden buiten het sporten zijn met een Apple Watch dan ook groter. In dit blog concentreren we ons op de beste hardloop apps voor de Apple Watch.

Apple Workout

Standaard op de Apple Watch is de Apple Workout app geïnstalleerd. Hiermee kan je al diverse sportprestaties registreren tijdens het hardlopen, fietsen, wandelen en nog vele andere sporten. Fijn is dat je in de Workout app precies kan aangeven wat je tijdens het hardlopen wilt zien. Wil je bijvoorbeeld op hartslag trainen, dan stel je informatie standaard zichtbaar zijn op het hoofdscherm. Ben jij meer geïnteresseerd in tempo of calorieën dan zet je dit op het beginscherm. Ook de prestaties binnenshuis op de loopband zijn te meten met de Apple Watch. Iedere training kan je een doel instellen, bijvoorbeeld afstand, aantal calorieën of tijd. Vervolgens kan je je prestaties vergelijken met eerdere trainingen en zien of er al verbetering zichtbaar is. Sta je stil, dan kan je de app automatisch laten pauzeren en weer hervatten als je weer begint te lopen.

Nadeel van de Apple Workout app op de Apple Watch is dat je niet eerdere statistieken terug kan zien. Uiteraard kan je deze statistieken wel terugvinden in de app op de iPhone, maar het zou fijn zijn als dit ook deels mogelijk is in de app op de Apple Watch.

Runkeeper

Één van de eerste hardloop apps van een derde partij was van Runkeeper. Zij waren er al vroeg bij om de ingebouwde GPS-functie van de Apple Watch Series 2 te ondersteunen. Ook ondersteunt de app het hardlopen op een loopband, zodat je ook daar je prestaties kan meten. Er zitten verschillende handige voorgeprogrammeerde workouts voor beginners, waarmee je afwisselend hardloopt en wandelt. Ook kan je via de iPhone app zelf workouts maken voor een intervaltraining. Ook is het mogelijk om een gewenst tempo of maximale hartslag in te stellen. Op het beginscherm zie je tijdens het hardlopen de tijd, afstand, huidige tempo, gemiddelde tempo en hartslag.

Strava

Strava is met name populair onder wielrenners, maar ook voor hardlopers biedt de app mogelijkheden om prestaties te meten. Op het beginscherm wordt tijdens het lopen het tempo, afstand en hartslag getoond, dit beginscherm is niet naar eigen wens aan te passen zoals bij de Apple Workout app het geval is. Pas wel even in de instellingen aan dat je gaat hardlopen in plaats van fietsen. Je kan in de instellingen ook aanpassen of deze automatisch moet pauzeren als je stilstaat.