Hardlopen met Apple Watch

Er zijn inmiddels veel sporthorloges die speciaal ontwikkeld zijn voor het hardlopen en andere sporten, maar met een Apple Watch kan je ook prima je prestaties meten tijdens het hardlopen. De ingebouwde GPS-sensor zorgt ervoor dat je ook zonder je iPhone op pad kan om een hardlooproute te registreren en een accurate weergave te krijgen van tempo, snelheid en afstand. Met de hartslag polssensor kan je je hartslag meten tijdens het hardlopen en dus ook op basis van je hartslag trainen. Oké een Apple Watch is iets duurder, dan een hardloophorloge van Garmin of Polar, maar de mogelijkheden buiten het sporten zijn met een Apple Watch dan ook groter. In dit blog concentreren we ons op de beste hardloop apps voor de Apple Watch.

Is de Apple Watch goed voor hardlopen?

Met de vele functies die de Apple Watch heeft, zoals een GPS-sensor, hartslagmeter, muziekspeler en groot aanbod aan apps is de Apple Watch één van de meest complete hardloophorloges. Groot voordeel van de Apple Watch is dat je het ook casual prima kan dragen, zonder dat mensen het idee hebben dat je een sporthorloge draagt.

Apple Workout

Standaard op de Apple Watch is de Apple Workout app geïnstalleerd. Hiermee kan je al diverse sportprestaties registreren tijdens het hardlopen, fietsen, wandelen en nog vele andere sporten. Fijn is dat je in de Workout app precies kan aangeven wat je tijdens het hardlopen wilt zien. Wil je bijvoorbeeld op hartslag trainen, dan stel je informatie standaard zichtbaar zijn op het hoofdscherm. Ben jij meer geïnteresseerd in tempo of calorieën dan zet je dit op het beginscherm. Ook de prestaties binnenshuis op de loopband zijn te meten met de Apple Watch. Iedere training kan je een doel instellen, bijvoorbeeld afstand, aantal calorieën of tijd. Vervolgens kan je je prestaties vergelijken met eerdere trainingen en zien of er al verbetering zichtbaar is. Sta je stil, dan kan je de app automatisch laten pauzeren en weer hervatten als je weer begint te lopen.

Nadeel van de Apple Workout app op de Apple Watch is dat je niet eerdere statistieken terug kan zien. Uiteraard kan je deze statistieken wel terugvinden in de app op de iPhone, maar het zou fijn zijn als dit ook deels mogelijk is in de app op de Apple Watch.

Runkeeper

Één van de eerste hardloop apps van een derde partij was van Runkeeper. Zij waren er al vroeg bij om de ingebouwde GPS-functie van de Apple Watch Series 2 te ondersteunen. Ook ondersteunt de app het hardlopen op een loopband, zodat je ook daar je prestaties kan meten. Er zitten verschillende handige voorgeprogrammeerde workouts voor beginners, waarmee je afwisselend hardloopt en wandelt. Ook kan je via de iPhone app zelf workouts maken voor een intervaltraining. Ook is het mogelijk om een gewenst tempo of maximale hartslag in te stellen. Op het beginscherm zie je tijdens het hardlopen de tijd, afstand, huidige tempo, gemiddelde tempo en hartslag.

Strava

Strava is met name populair onder wielrenners, maar ook voor hardlopers biedt de app mogelijkheden om prestaties te meten. Op het beginscherm wordt tijdens het lopen het tempo, afstand en hartslag getoond, dit beginscherm is niet naar eigen wens aan te passen zoals bij de Apple Workout app het geval is. Pas wel even in de instellingen aan dat je gaat hardlopen in plaats van fietsen. Je kan in de instellingen ook aanpassen of deze automatisch moet pauzeren als je stilstaat.

Live tracking met Apple Watch

Tijdens het hardlopen neem je het liefst zo weinig mogelijk mee. Toch geeft het een veilig gevoel als je wel je locatie kan delen tijdens het hardlopen en in geval van nood iemand kan waarschuwen. Met een Apple Watch Cellular kan je Apple Watch verbinding maken met het 4G netwerk. Je kan zo bellen, Whatsappen en live je locatie delen tijdens het hardlopen zonder dat je je smartphone mee hoeft te nemen.

Veel gestelde vragen over hardlopen met de Apple Watch

Waar Apple Watch kopen?

De Apple Watch is onder meer te koop bij Coolblue

Welke Apple Watch voor hardlopen kopen?

Iedere Apple Watch die op dit moment verkocht wordt biedt ondersteuning voor GPS en heeft ook hardloop apps om je hardlooprondje te registeren. De Apple Watch Series 8 is op dit moment de beste Apple Watch voor hardlopers, omdat deze de meeste functies heeft en het beste scherm.

Ook heeft Apple in samenwerking met Nike, de Apple Watch Series 7 Nike ontwikkelt waar de Nike Run Club-app standaard op te vinden is en de Watch beschikt over een sportief polsbandje.

Is de Apple Watch een goed sporthorloge?

Met de Apple Watch kan je naast hardlopen ook andere sporten bijhouden. De mogelijkheden zijn eindeloos want voor vele sporten heeft de Apple Watch een app beschikbaar. Standaard is de Apple Watch al een zeer uitgebreide activitytracker die je stappen, calorieverbranding, hartslag en slaapduur o.a. kan bijhouden. Maar door de vele apps is de Apple Watch ook geschikt voor sporten als fietsen, zwemmen, golf, skiën en fitness.

Kan je hardlopen met de Apple Watch zonder iPhone?

Ja, de Apple Watch heeft een ingebouwde GPS sensor waarmee je je hardlooprondje kan registreren, ook als deze niet verbonden is met je iPhone. Het is zelfs mogelijk om Spotify te luisteren via de Apple Watch zonder dat je iPhone in de buurt is. Je moet in dat geval wel een Premium abonnement op Spotify hebben en de muziek van tevoren via je iPhone op de Apple Watch gezet hebben.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.