Hardlopen in de winter

Hardlopen in de winter is goed te doen met de juiste voorbereiding. Tegen de kou kun je je kleden, en doordat je het van het hardlopen warm krijgt heb je het vaak alleen de eerste honderd meter even koud. In dit blog geven we je tips voor het hardlopen in de winter.

Hardlopen in de winter: kleding

Natuurlijk trek je in de winter als je gaat hardlopen andere hardloopkleding aan dan in de zomer. Als het heel koud wordt kan je er zelfs voor kiezen om speciale hardloop thermokleding aan te trekken. Thermokleding vormt een extra laag onder je normale hardloopkleding en houd je lekker warm. Doordat het thermo ondergoed goed aansluit, voelt het als een soort tweede huid.

Over het thermoshirt draag je een een hardloopshirt met lange mouwen of een hardloopjack. Wanneer het regent kies je uiteraard voor een waterdicht hardloopjack, en wanneer het stormt is een windstopper aan te raden.

Is het buiten echt koud? Kies dan voor optimale bescherming tegen de kou. De meeste warmte verlies je via je hoofd, zorg daarom dat je hoofd goed tegen de kou beschermd wordt. Zet een hardloopmuts op of kies voor een warme hardloop haarband. Deze zitten comfortabel en zijn gemaakt van warm fleece materiaal. Zorg dat deze in ieder geval goed je oren en je voorhoofd bedekken. Kies daarnaast voor een paar hardloophandschoenen van hetzelfde materiaal en eventueel voor een col om je nek warm te houden.

Hardlopen in de winter: veiligheid

In de winter is het minder lang licht en is de kans groter dat je in het donker loopt. Zorg daarom dat je voorbereid op pad gaat. Kies voor hardloopkleding met reflecterende strips zodat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers, of trek een fluoriserend hesje aan zodat je lekker opvalt. Ook kun je er voor kiezen om verlichting mee te nemen. Er zijn speciale bandjes met led lichtjes die je om je arm kunt bevestigen, ook kun je voor een clip gaan die je aan je hardloopschoenen vastmaakt. Wees je ervan bewust dat andere weggebruikers zoals fietsers en automobilisten meestal niet bedacht zijn op een hardloper. Zorg daarom dat je gezien wordt, dit is fijn voor jou, maar ook voor je medeweggebruikers. Ligt er sneeuw buiten? Kies dan voor schoenen die veel grip hebben en kijk extra goed uit. Is het echt glad? Dan is het misschien verstandiger om een training over te slaan zodat je jezelf niet blesseert.

Voor betere zichtbaarheid tijdens het hardlopen in de winter kan je het beste een kijkje nemen bij

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.