Hardlopen in de winter

Hardlopen is een sport die ook in de winter prima beoefend kan worden. Op de kou kun je je kleden, en doordat je het van het sporten warm krijgt heb je het vaak alleen de eerste honderd meter even koud. Lees hieronder tips voor als je wilt gaan hardlopen in de winter.

Hardlopen in de winter: kleding

Natuurlijk trek je in de winter als je gaat hardlopen andere kleding aan dan in de zomer. Trek thermokleding aan als het koud wordt. Dit vormt een extra laag onder je gewone hardloopkleding en houd je lekker warm. Doordat het thermo ondergoed goed aansluit, voelt het als een soort tweede huid. Ook ga je niet in een t-shirt lopen maar kies je voor een hardloopshirt met lange mouwen of een jack. Wanneer het regent kies je uiteraard voor een waterdicht hardloopjack, en wanneer het stormt is een windstopper aan te raden. Is het echt koud? Kies dan voor zwaarder geschut. De meeste warmte verlies je via je hoofd, zorg daarom dat deze tegen de kou beschermt wordt. Zet een hardloopmuts op of kies voor een speciale hardloop haarband. Deze zitten comfortabel en zijn vaak gemaakt van warm fleece materiaal. Zorg dat deze in ieder geval goed je oren en je voorhoofd bedekken. Kies daarnaast voor een paar handschoenen van hetzelfde materiaal en eventueel voor een col om je nek warm te houden.

Winter hardloopkleding is te koop bij:

Hardlopen in de winter: veiligheid

In de winter is het minder lang licht en is de kans groter dat je in het donker loopt. Zorg daarom dat je voorbereid op pad gaat. Kies voor hardloopkleding met reflecterende strips zodat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers, of trek een fluoriserend hesje aan zodat je lekker opvalt. Ook kun je er voor kiezen om verlichting mee te nemen. Er zijn speciale bandjes met led lichtjes die je om je arm kunt bevestigen, ook kun je voor een clip gaan die je aan je hardloopschoenen vastmaakt. Wees je ervan bewust dat andere weggebruikers zoals fietsers en automobilisten meestal niet bedacht zijn op een hardloper. Zorg daarom dat je gezien wordt, dit is fijn voor jou, maar ook voor je medeweggebruikers. Ligt er sneeuw buiten? Kies dan voor schoenen die veel grip hebben en kijk extra goed uit. Is het echt glad? Dan is het misschien verstandiger om een training over te slaan zodat je jezelf niet blesseert.

Voor betere zichtbaarheid kun je het beste een kijkje nemen bij Bol.com