Wanneer hardloopschoenen vervangen

Het hardloopseizoen is weer begonnen en steeds meer mensen pakken hun hardloopschoenen weer uit de kast. Het is alleen vaak de vraag of de schoenen eigenlijk nog een seizoen meekunnen. Goede hardloopschoenen zijn van belang voor je loopplezier, prestaties en het voorkomen van blessures. Als de schoenen niet op tijd vervangen worden dan loop je al snel het risico op vervelende blessures. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden proberen te voorkomen. Je wil met plezier blijven hardlopen alleen waar moet je opletten bij het hardloopschoenen vervangen?

Aantal gelopen kilometers

Als je een goed paar hardloopschoenen koopt dan gaan deze gemiddeld 1.000 tot 1.500 kilometer mee. Let op dit is wel per hardloopschoen verschillend. Er zijn modellen die de 1.000 bij lange na niet gaan redden, maar er zijn ook schoenen die met gemak 2.000 kilometer halen. Het is dus een beetje afhankelijk van hoe vaak je hardloopt en wat voor een afstand. Loop je iedere week een marathon dan zijn je schoenen na een half jaar al versleten. Loop je twee of drie keer per week dan doe je gemiddeld 1 tot 1,5 jaar met een paar hardloopschoenen.

Slijtage hardloopschoenen

Wanneer je de hardloopschoenen moet vervangen kan je duidelijk zien aan de slijtage aan de onderkant van de schoenen. De meeste slijtage is zichtbaar onder de hak en de bal van de voet. De eerste slijtage is meestal al zichtbaar na een paar honderd kilometer en je schoen is vanaf dit moment niet meer nieuw. Zijn er bij de tussenzool rimpels zichtbaar? Wij raden je aan om de hardloopschoenen direct te vervangen. De schoenen kunnen vanaf dit moment klachten geven aan de knieƫn. Als je hier last van hebt na de training dan weet je ook direct dat het probleem bij je hardloopschoenen ligt.

Twee paar hardloopschoenen

Als je twee of drie keer per week hardloopt dan is het handig om minimaal twee paar hardloopschoenen aan te schaffen. Schoenen hebben namelijk 48 uur rust nodig om op adem te komen. De hardloopschoenen krijgen namelijk veel te verduren tijdens een training. Gemiddeld moeten ze per stap twee a drie keer je eigen lichaamsgewicht dragen. Wil je vaker hardlopen? Koop dan twee paar hardloopschoenen en wissel ze af. Je zal merken dat de slijtage minder hard gaat en je voorkomt zo blessures. De investering hierin is absoluut de moeite waard want je lichaam is meer geld waard dan een paar extra hardloopschoenen.

Loopanalyse bij veel slijtage

Heb je al vrij snel last van slijtage van je hardloopschoenen? Tijdens het hardlopen lopen we allemaal op een andere manier en je schoenen kunnen zo sneller slijten. Misschien heb je meer ondersteuning nodig tijdens het hardlopen. Je kan eventueel bij een specialist een loopanalyse maken. Hierbij kan gekeken worden of je bijvoorbeeld iets scheef loopt of de stand van je voeten anders staan dan normaal. Aan te raden is om je oude hardloopschoenen mee te nemen voor een analyse. Vaak kan een specialist al aan de schoenen zien wat voor een ondersteuning je nodig hebt tijdens het hardlopen en of je hardloopschoenen vervangen moeten worden.

Nieuwe hardloopschoenen kopen

Tot de conclusie gekomen dat je nieuwe hardloopschoenen moet kopen? Bij de volgende webshops kan je terecht voor nieuwe hardloopschoenen. Passen de hardloopschoenen niet? Dan kan je ze gratis ruilen of retourneren.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.