Hardloopschoenen kopen tips

Ben jij ook al begonnen met hardlopen? Steeds meer Nederlanders kiezen voor deze leuke sport. Dit heeft vaak verschillende redenen, zo wil een deel van de lopers afvallen en een ander deel de conditie verbeteren. Als je gaat hardlopen is het erg belangrijk om dit met goede hardloopschoenen te doen. Met goede hardloopschoenen voorkom je namelijk vervelende blessures. Waar moet je op letten als je hardloopschoenen online gaat kopen? Wij geven je op dit gebied graag enkele nuttige tips en advies voor het kopen van hardloopschoenen.

Grotere maat hardloopschoenen?

Hardlopen is niet te vergelijken met een normale wandeling. Tijdens het hardlopen loop je al snel 10-14 km/h en daar horen passende schoenen bij. Zorg ervoor dat je een hardloopschoen koopt met een grotere maat in vergelijking tot de schoenen die je dagelijks draagt. Stel dat je normaal maat 42 hebt, kies dan voor een hardloopschoen in maat 43. Je voet heeft namelijk ruimte nodig als je gaat hardlopen. Dit komt door een natuurlijk proces, het is namelijk zo dat je voeten uit gaan zetten tijdens het hardlopen. Naarmate het aantal kilometers toenemen zetten je voeten verder uit. Zorg er daarom voor dat je een maatje groter koopt zodat je voeten voldoende ruimte hebben.

Juiste maat hardloopschoenen

Je kunt hier eigenlijk een eenvoudige test voor toepassen. Leg je vinger tussen de punt van je schoen en je grote teen. Als dat lukt dan heb je de goede maat te pakken. Lukt dit niet, dan moet je voor een maatje groter gaan.

Pronatie

Wellicht heb je de term pronatie ergens voorbij horen komen. Bij het uitkiezen van goede hardloopschoen is dit een essentieel punt. Pronatie heeft namelijk te maken met de manier van kanteling van je voet als je aan het hardlopen bent. Voor de verschillende types van pronatie zijn er passende hardloopschoenen te koop.

Met een zogenaamde natte-voeten-test kun je eenvoudig achterhalen met welk type pronatie jij te maken hebt. Door je voet goed nat te maken en vervolgens op een oppervlakte te gaan staan waar er een afdruk van je voet overblijft kun je dit eenvoudig bepalen. Zo kun je ontdekken of je voeten tijdens het hardlopen supineren (enkel naar buiten toe),  overproneren (enkel naar binnen toe) of er sprake is van een neutrale pronatie. Het ontdekken van de juiste pronatie is essentieel bij het kiezen van een passende hardloopschoen,  je voorkomt hiermee het risico op blessures.

Demping

Waar ga je de hardloopschoenen voor gebruiken? Ga je bijvoorbeeld 90% van je hardlooptijd in het bos lopen, of loop je altijd over het asfalt? Bij hardlopen op het asfalt kies je voor schoenen die een goede demping hebben. Asfalt is veel harder dan een bospad en vereist daarom schoenen met een betere demping.

Loop je in het bos dan zijn schoenen met weinig demping al voldoende, omdat de ondergrond veel minder hard is.

Ook is het de vraag of je de hardloopschoenen gebruikt voor trainingen of dat je er veel wedstrijden mee gaat lopen. Wedstrijdschoenen zijn qua gewicht lichter waardoor ze  minder bescherming en steun bieden.

Als je erover uit bent wat het gebruiksdoel wordt van de hardloopschoenen dan is het ook goed om eens te kijken naar je gewicht. Demping is namelijk heel erg belangrijk als je gaat hardlopen. Een zwaarder gewicht vereist schoenen met meer demping. De demping vangt de schokken op die ontstaan tijdens het hardlopen. Zou er helemaal geen demping zijn, dan kan er vrij snel schade ontstaan aan je kraakbeen.

Hardloopschoenen met demping zijn te koop bij:

 Hardloopschoenen aanbiedingen

Het kan veel geld schelen als je een goedkope hardloopschoen koopt die in de aanbieding is. Als je een hardloopschoen online wilt kopen dan kun je al vrij snel zien welke schoenen in de aanbieding zijn. Soms kan een aanbieding ervoor zorgen dat je wel 50 euro kan besparen.
Duurder is beter gaat overigens niet altijd op bij hardloopschoenen. Zelfs de duurste schoenen kunnen soms niet voorkomen dat iemand een blessure krijgt. Blessures ontstaan namelijk niet altijd door het type schoen, maar meestal door overbelasting of een verkeerde looptechniek.

Wij hebben de Kalenji hardloopschoenen van Decathlon getest, een voorbeeld van een hardloopschoen waar je niet de hoofdprijs voor betaald, maar toch erg comfortabel is en goed functioneert. Ook schreven we een blog over de beste hardloopschoenen.

Deze webshops hebben goede hardloopschoenen aanbiedingen

Wat is het beste hardloopschoenenmerk?

Wellicht ben je bekend met bekende merken zoals Asics, Adidas en Nike. Naast deze bekende merken zijn er nog een groot aantal minder bekende merken. Wij raden je aan om het aanbod hardloopschoenen eens rustig te bekijken op internet. Als je een hardloopschoen hebt gevonden waarvan je denkt “dit lijkt mij wel wat”, dan kun je ook de ervaringen van eerdere kopers doorlezen. Als er veel positieve ervaringen zijn te lezen over de betreffende hardloopschoen dan kun je er bijna wel van uit gaan dat je met een goede hardloopschoen te maken hebt. Het kunnen lezen van ervaringen is een groot voordeel van het internet ten opzichte van de reguliere hardloopspeciaalzaak. In een speciaalzaak heb je alleen de verkoper tegenover je staan die probeert een bepaalde schoen te verkopen. Via het internet kan je eenvoudig achterhalen of een schoen ook echt lekker zit tijdens het hardlopen en is het eenvoudiger om de beste hardloopschoenen te vinden.

Naast de bekende merken vinden wij Saucony, Brooks en Hoka One One echte hardloopschoen specialisten die wellicht wat minder bekend zijn, maar wel hardloopschoenen weten te maken van top kwaliteit.

Hardloopschoenen zijn online te koop bij

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.