Hardloopmuziek

Als je om je heen kijkt zie je steeds vaker dat hardlopers muziek luisteren tijdens het lopen. Vooral als je in je eentje aan het hardlopen bent kan muziek motiveren tijdens het lopen. Muziek staat voor veel lopers voor passie en het maakt niet uit wat voor een muzieksmaak je hebt bij iedereen zal het een bepaalde emotie oproepen. Deze diversiteit aan hardloopmuziek past heel goed bij een dynamische sport zoals hardlopen. En hoe kan je zo comfortabel mogelijk naar hardloopmuziek luisteren.

Waarom zou je gaan hardlopen met muziek?

Als je alleen aan het lopen bent dan ben je echt op jezelf aangewezen. Er is helemaal niemand die je zal motiveren om harder te lopen of door te zetten. Een mooie omgeving kan motiverend werken, maar als je in de stad aan het hardlopen bent, dan kan dit weer lastig zijn. Vooral als je eigenlijk iedere dag hetzelfde rondje loopt wat overigens af te raden valt. Het is verstandig om te variëren met je rondje om iedere dag weer opnieuw gemotiveerd te zijn voor het hardlopen. Muziek zorgt dus voor motivatie, maar volgens de Universiteit van London doet het nog veel meer. Uit onderzoek is gebleken dat de prestatie van een hardloper met hardloopmuziek ongeveer 10% hoger ligt dan zonder muziek. Als je dus zonder muziek met moeite 10 kilometer kan hardlopen dan zou je met muziek 11 kilometer kunnen halen. Naast de afstand zou je ook een stuk sneller kunnen lopen en verbrand je meer calorieën. Het extra verbranden van calorieën heeft alles te maken met ritme. Doordat je luistert naar de muziek ga je automatisch in een bepaald ritme hardlopen. Door constant te lopen houd je een constanter tempo, waardoor je meer calorieën verbrand. Kortom er is eigenlijk geen reden om niet met muziek te gaan hardlopen.

Waar kan je het beste naar luisteren tijdens het hardlopen?

Onder hardlopers is regelmatig onderzoek gedaan welke muziek tijdens het hardlopen het beste werkt. Het is belangrijk dat er een bepaalde beat in de muziek zit. Trance muziek staat dan ook stipt op nummer één. Nummers van DJ Tiësto, Armin van Buuren, David Guetta en Avicii doen het altijd goed tijdens het hardlopen. Hier zit namelijk een bepaalt ritme in dat je kan vasthouden. Daarnaast is het opzwepende muziek waardoor je geneigd bent om echt snel te gaan lopen. Het is dus echt muziek voor hardlopers en je komt de nummers van deze artiesten dan ook vaak op playlists tegen van hardlopers. Vooral de volgende nummers zijn populair: Traffic, Titanium, Long Road to Hell en Ping Pong song.

Motiverende muziek tijdens het hardlopen

Misschien ben je helemaal geen liefhebber van trance muziek, maar wil je het effect van een beetje achtergrond muziek toch wel ontdekken. Gelukkig is er ook genoeg andere motiverende muziek voor tijdens het hardlopen. Het zijn geen nieuwe nummers, maar je kan ze beter golden oldies noemen die het na al die jaren nog steeds heel goed doen tijdens het hardlopen. Je merkt dat je door deze muziek extra gemotiveerd raakt om je rondje af te maken of op een bepaald ritme te lopen. We hebben het hierbij over nummers als: I gotta feeling van de Black Eyed Peas of Don’t stop me now van Queen. Sex on fire van Kings of Leon en Born to Run van Bruce Springsteen doen het ook na al die jaren nog heel erg goed onder de hardlopers. Ze zijn bij de meeste hardlopers wel in hun playlist te vinden. Is dit toch nog steeds niet jou muziek? Probeer dan gewoon je eigen playlist van je favoriete muziek samen te stellen. De kans is groot dat je lievelingsnummers eigenlijk het beste werken.

Hardloopmuziek op Spotify & Deezer

Met de opkomst van streamingdiensten als Spotify & Deezer is het erg eenvoudig geworden om een playlist te delen met een groot publiek. Op deze streamingdiensten zijn dan ook veel afspeellijsten te vinden voor hardlopers. Het enige wat je moet doen is zoeken op ‘hardlopen’ of ‘running’ en vervolgens naar de resultaten bij ‘afspeellijsten’ een voor jou geschikte playlist selecteren. Uiteraard kun je zelf ook een hardloop playlist maken en deze afspelen.

Oordopjes voor hardlopen

Niet alleen de nummers voor tijdens het hardlopen zijn belangrijk, maar ook het comfort. De muziek moet motiverend zijn en de manier waarop je het luistert mag absoluut niet irriteren. Gelukkig zijn er verschillende hardloophoesjes verkrijgbaar waarin je je smartphone kan opbergen om tijdens het lopen muziek te luisteren. Er zijn ook speciale bluetooth oordopjes die geschikt zijn om muziek te luisteren tijdens het lopen. Natuurlijk kan je ook de goedkopere bedrade-oordopjes gebruiken. Het nadeel is dat je hoofd en lichaam veel bewegen tijdens het hardlopen, waardoor de bluetooth sportoordopjes uit kunnen vallen. Je wordt dus belemmerd in je bewegingsvrijheid, wat niet goed is voor je training. Kies daarom altijd voor bluetooth ear-in-modellen die ervoor zorgen dat je oortjes niet steeds uitvallen en je rustig op muziek kan blijven hardlopen. Wij hebben erg goede ervaringen met de bluetooth oordopjes van Beats & Plantronics.

Goede oordopjes voor tijdens het hardlopen zijn onder meer verkrijgbaar bij Bol.com.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.