Hoe kan je het beste hardloopkleding wassen?

We krijgen regelmatig de vraag hoe je hardloopkleding het beste kan wassen. In dit blog geven we antwoord op deze vraag, want heel moeilijk kan het natuurlijk niet zijn. Het is namelijk prima om je hardloopkleding te wassen in de wasmachine. Omdat hardloopkleding wel van iets kwetsbaarder materiaal is gemaakt dan normale kleding, moet je wel rekening houden met de tips uit dit blog.

Droog eerst je hardloopkleding

Natuurlijk ga je niet voor een hardloopbroek, hardloopshirt en hardloopsokken de wasmachine aanzetten, zorg dus dat je na je hardlooprondje de kleding eerst te drogen legt. Het beste kan je dit uiteraard buiten doen om goed te laten luchten, maar ook het wasrek binnen is beter dan de kleding op de grond gooien. Natte hardloopkleding gaat namelijk stinken, er ontstaan vlekken in de kleding en bacteriën vinden vochtige hardloopkleding heerlijk om zich in te nestelen.

Hardloopkleding wassen in de wasmachine

We kunnen hier wel gaan schrijven dat handwas de beste methode is, maar waarschijnlijk was je je hardloopkleding liever in de wasmachine. Daarom de volgende tips voor het wassen van hardloopkleding in de wasmachine:

  • Was je hardloopkleding binnenstebuiten. Zweet en bacteriën zitten vooral aan de binnenkant en worden zo het beste verwijderd. Ook blijft de kleding mooier aan de buitenkant op deze manier.
  • Was op dertig graden.
  • Wij geven de voorkeur aan het wassen met een vloeibaar wasmiddel, gebruik echter zo min mogelijk wasmiddel en geen wasverzachter. (tip: Bij Bol.com is wasmiddel regelmatig in de aanbieding!)
  • Er zijn verschillende wasmiddelen tegen nare geurtjes in sportkleding en voor het verwijderen van zweetvlekken. Wij raden HG Nare Geuren Sportkleding wasmiddel aan. Ook deze wasmiddelen zijn te koop bij Bol.com
  • Voor het ontsmetten van hardloopkleding kan je ook gebruik maken van een klein scheutje azijn in de voorwas. Azijn staat er om bekend dat het bacteriën doodt.
  • Na het wassen hang je je hardloopkleding op aan het wasrek, dit kan buiten of binnen. Droog je hardloopkleding nooit in een wasdroger, hiervoor is het te kwetsbaar en hardloopkleding droogt van zichzelf al snel genoeg.

Minder vaak wassen is beter voor je hardloopkleding

Er is een groot verschil in het materiaal waarvan hardloopkleding wordt gemaakt. Zo zijn er inmiddels ook speciale materialen die zweet snel afvoeren en de groei van bacteriën weten af te remmen. Deze hardloopkleding van antibacteriële stoffen hoef je niet na ieder hardlooprondje te wassen. Door extra ventilatie en bijvoorbeeld een polygiene coating blijft de kleding langer fris. Verschillende merken werken inmiddels met de polygiene technologie, waaronder Adidas, AGU, Patagonia en Jack Wolfskin.

Het is dus niet schadelijk voor je lichaam om hardloopkleding meerdere keren in de week te dragen alvorens je de kleding in de wasmachine gooit. Zolang je na iedere hardloopronde even de kleding uithangt en de kleding van het juiste materiaal is, is het prima geschikt om meerdere keren gedragen te worden.

Zeker als je alleen loopt is het zonde om regelmatig te wassen. Met meerdere mensen ben je nog wel op je hoede dat je fris voor de dag komt, maar als je je hardlooprondje alleen afwerkt, dan is er bijna geen reden om na ieder rondje de kleding direct in de was te gooien. Sterker nog de nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Zo is minder wassen beter voor het milieu en blijft je hardloopkleding langer mooi en functioneel. Naast dat kleuren en logo’s vervagen bij te veel wassen, gaan elastieken lubberen en wordt de coating van je hardloopkleding ook aangetast, dit laatste is vooral het geval bij bijvoorbeeld hardloopjacks.

Waarom blijft mijn hardloopkleding stinken na het wassen?

Blijft jouw hardloopkleding stinken, ook al heb je het meerdere malen gewassen? De oorzaak zit hem in het feit dat bacteriën verstrikt zijn geraakt in het technische materiaal van je hardloopkleding. Juist het materiaal dat dus moet zorgen dat zweet naar buiten wordt afgevoerd houdt het nu dus vast. Je kan dit voorkomen door je hardloopkleding na ieder rondje direct op te hangen en te laten luchten in plaats van weg te leggen.

Maar wat nou als het al is gebeurd? In dat geval raden we aan om je hardloopkleding in water te wassen met een scheutje witte azijn of zuiveringszout.

Ook is het in sommige gevallen aan te raden om je kleding te wassen met een speciaal sportwasmiddel dat speciaal ontwikkeld is voor het wassen van synthetische stoffen.

Fotocredits: engin akyurt

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.