Hardloopkleding: 3 lagen systeem

Ben je een fanatieke hardloper? Dan ken je misschien het 3 lagen systeem wel. Als je een echte sporter bent, dan ga je door weer en wind hardlopen. Soms is het 10 graden met veel regen en wind, en dan is het 29 graden. Hoe kleed jij je tijdens het hardlopen? Een drie lagen systeem geeft je tijdens koude en natte omstandigheden optimale bescherming. Het bestaat uit de onderlaag (onderkleding en ondergoed), de tweede laag (shirt met korte of lange mouwen) en de derde laag (hardloopjack). Het ligt een beetje aan het weer in welke hardloopkleding je gaat hardlopen. Bij het produceren van hardloopkleding worden er vaak speciale materialen gebruikt. Hier wordt bewust voor gekozen, want tijdens het hardlopen zweet je. Dit zweet wordt door de huid getransporteerd naar de volgende laag of naar de buitenlucht. Met de juiste hardloopkleding voelt je lichaam niet zo bezweet aan en voel je het zweet ook niet van boven naar beneden druppelen.

1e laag: onderkleding

Tijdens het hardlopen komt er warmte vrij. Deze warmte moet snel afgevoerd kunnen worden. Daarbij is functionele onderkleding van belang. Deze 1e laag zorgt namelijk voor een snelle afvoer van transpiratievocht. Een belangrijke eigenschap van technisch ondergoed is de isolatie, de isolatie is beter dan katoen. De juiste thermokleding voor tijdens het hardlopen is te koop bij Bol.com & Decathlon

2e laag: isolerende tussenlaag

De belangrijkste taken van de tussenlaag zijn het lichaam comfortabel warm houden en zorgen dat het transpiratievocht uit de eerste laag af wordt gevoerd. Je lichaam koelt niet af door de tweede laag. Ook wordt er gezorgd voor de afvoer van overtollige lichaamswarmte. De materialen die bij de 2e laag horen moeten de eigenschappen hebben om warmte en vochttransport mogelijk te maken. Goede hardloopshirts voor in de winter zijn te koop bij Bol.comDecathlon.

3e laag: beschermend hardloopjack

De derde laag beschermt je tijdens het hardlopen voor weer en wind. De laatste laag moet dan ook winddicht zijn, ademen en waterdicht zijn. Een beschermend hardloopjack biedt daarin een goede uitkomst. Let daarbij wel goed op dat een hardloopjack nooit 100% waterdicht is. Het hardloopjack moet namelijk ook kunnen ademen en comfort bieden. Een goed functionerend hardloopjack is te koop bij Bol.com &Decathlon

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.