Hardloopjack kopen tips

Waar moet je op letten bij het kopen van een hardloopjack. In dit blog geven we je tips voor het kopen van een hardloopjack. In de winter en herfst is het vaak te fris om te gaan hardlopen in je zomer hardloopkleding, daarom is het aanschaffen van goed functionerende warme hardloopkleding een absolute must. Daarbij is vooral je bovenkleding van belang, een goed thermoshirt, hardloopshirt en daarboven als derde laag een hardloopjack voor de extreem koude dagen houdt je ook tijdens koude omstandigheden op de juiste temperatuur. In de herfst is een hardloopshirt in combinatie met een hardloopjack voldoende. Een aantal tips met betrekking tot de verschillende merken, verschillende soorten hardloopjacks en waar je deze het beste kunt kopen tref je aan in dit blog.

Hardloopjack

Een hardloopjack is de derde laag van je winterse hardloopoutfit. Het zorgt ervoor dat zweet wordt afgevoerd naar buiten. Daarnaast beschermt een hardloopjack je tegen wind en regen. Met name belangrijk is dat een hardloopjack ademende eigenschappen heeft, op die manier kan het zweet worden afgevoerd. Bedenk wel altijd dat een kwalitatief hardloopjack enkel zin heeft als de andere twee lagen ook van goede kwaliteit zijn. Draag je een katoenen shirt onder je hardloopjack, dan zal het jack niet optimaal functioneren als derde laag.

Let bij het aanschaffen goed op het soort jack dat je koopt. De meeste hardloopjacks zijn winddicht. Doordat ze tegelijkertijd ademende eigenschappen hebben zijn de meeste hardloopjacks echter niet volledig waterdicht. Wel zijn ze vaak waterafstotend, dit wil zeggen dat bij lichte regen het regenwater niet naar binnenkomt, terwijl transpiratievocht wel naar buiten wordt afgevoerd. Dit is mogelijk doordat regendruppels groter zijn dan zweetdruppels. Een volledig waterdicht hardloopjack zou ten koste gaan van de ventilatie, waardoor de warmte zich ophoopt in het jack. De meeste hardloopjacks zijn dan ook winddicht en waterafstotend voor een periode van ongeveer een half uur in de regen. Er zijn wel hardloopjacks, met getapte naden, waar het regenwater echt niet doorheen komt, deze zijn echter wel wat duurder met een prijs van rond de 130 euro. Het is belangrijk dat een hardloopjack niet te ruim om het lichaam zit, aansluiten op de tweede laag is belangrijk om ze optimaal te laten functioneren. Belangrijk is dus wel dat je bij de aanschaf rekening houdt met het dragen van nog twee lagen onder het jack. Andere factoren waar je bij de aankoop van een hardloopjack op kunt letten zijn het merk en de zichtbaarheid in het donker. Merken als Craft, Adidas, Nike, Asics, Kalenji en Saucouny hebben bewezen kwalitatieve hardloopkleding te produceren. Zichtbaarheid in het donker kun je verbeteren door aanwezigheid van reflectiemateriaal op het hardloopjack. Onderstaande shops hebben een groot aanbod aan kwalitatieve hardloopjacks: