Hardloophorloge vergelijken

Als je veel hardloopt en het een uitdaging vindt om jezelf steeds weer te verbeteren is het fijn om je tijden en afstanden nauwkeurig bij te kunnen houden. Een hardloophorloge maakt dit mogelijk. Het voordeel van lopen met een hardloophorloge is dat je niet op je gevoel af hoeft te gaan om te weten hoe je je rondje liep, je kunt na afloop precies aflezen wat je gemiddelde snelheid was, waar je aan het sprinten was en waar je langzamer liep en hoeveel kilometers je hebt afgelegd. Dat je met een hardloophorloge precies weet hoe je hebt gelopen zorgt ervoor dat je weet wat je zwakke plekken zijn en waar je aan kunt werken om nog beter en sneller te worden. Een niet constant tempo lopen kost bijvoorbeeld meer energie dan je hele rondje even hard lopen, met een hardloophorloge kun je ontdekken dat je tempo steeds verandert en kun je dit meenemen voor je volgende rondje. Ook tijdens het lopen is het prettig om te weten op hoeveel kilometer je zit en hoeveel kilometer per uur je op dat moment loopt. We bespreken de beste hardloophorloges, de top 3 is een selectie op basis van functies, gebruiksgemak en prijs.

Beste hardloophorloges 2024

Op basis van onze ervaringen met hardloophorloges van merken als Garmin, Samsung, Apple en Polar kwamen we tot een top 3. Waarbij we een onderscheid hebben gemaakt tussen hardloophorloges tot 600 euro en hardloophorloges tot 250 euro. De horloges tot 600 euro zijn vaak multifunctioneel en ook geschikt voor dagelijks gebruik en andere sporten. We hebben ze beoordeeld op functioneren en mogelijkheden als navigatie, hartslagmeting, accuraatheid GPS en gebruiksvriendelijkheid.

Beste hardloophorloge tot 600 euro

  1. Garmin Fenix 6 – Regelmatig als beste getest en multifunctioneel sporthorloge!
  2. Garmin Vivoactive 4 – Multifunctioneel sporthorloge met hartslag- en gps-sensor.
  3. Polar Vantage V2 – Multifunctioneel sporthorloge van Polar met ondersteuning voor meer dan 130 activiteiten.

* Bij deze top 3 hebben we gekeken naar hardloophorloges. Met smartwatches van Apple en Samsung kan je uiteraard ook je hardlooprondje registreren en nog veel meer. Onderaan dit blog bespreken we deze smartwatches en de mogelijkheden om met de Apple Watch en Samsung Galaxy Watch je hardlooprondje te registreren.

Beste hardloophorloge tot 250 euro

  1. Garmin Forerunner 245 – Met geïntegreerde hartslag- en gps-sensor. Ook erg goed als activity tracker.
  2. Polar Vantage M – Waterdicht hardloophorloge met hartslag- en gps sensor.

Garmin Fenix 6

Een (figuurlijk) zwaargewicht onder de sporthorloges is de Garmin Fenix 6. Dit hardloophorloge is met een adviesprijs van 599,- euro één van de duurdere hardloophorloges, maar daar krijg je dan ook wel een multifunctioneel sporthorloge voor. De Garmin Fenix 5 is te gebruiken voor hardlopen, fietsen, zwemmen, skiën en golf. Per sport heeft het horloge vrijwel alle functies die je van een sporthorloge mag verwachten. Op hardloopgebied heeft de Garmin Fenix 6 ook nog speciale functies voor trailrunning. De ingebouwde hartslagmeter geeft je een nauwkeurige informatie over de intensiteit van je hardlooptraining. Met de vooraf geprogrammeerde activiteitenprofielen ga je snel van start met je training. Achteraf kan je je prestaties bekijken op je smartphone in de Garmin Connect app. De Garmin Fenix 6 is een ideaal sporthorloge voor al je outdoor activiteiten, zo heeft het horloge onder meer GPS en Glonass satelliet positiebepaling, een barometische hoogtemeter een ingebouwd kompas met gyroscoop. Wil je een sporthorloge dat je naast hardlopen ook voor je andere sporten kan gebruiken, dan is de Garmin Fenix 6 de smartwatch waar je naar op zoek bent.

De Garmin Fenix 6 is te koop bij Bol.com & Amazon

Garmin Vivoactive 4

Ben je op zoek naar een combinatie van een strak uitziende smartwatch en sporthorloge, dan is de Garmin Vivoactive 4 een aanrader. Dit sporthorloge is geschikt voor het registreren van de meer dan 20 activiteiten waaronder hardlopen, fietsen, golfen en zwemmen. Voor hardlopers meet de Garmin Vivoactive 4 alles wat je inmiddels mag verwachten van een Garmin hardloophorloge. Oftewel een ingebouwde GPS-sensor voor het meten van snelheid, afstand en route en een hartslagsensor voor het meten van je hartslag.

Maar dit horloge gebruik je ook als dagelijks horloge voor het meten van je activiteit. Zo houdt het horloge stappen, traptreden, verbrande calorieën en hartslag bij gedurende dag. S’nachts meet de smartwatch je slaappatroon. Benieuwd naar je fitnessleeftijd? Aan de hand van een VO2 max meting kan de Vivoactive 4 deze voor je berekenen.

Muziek luisteren via Spotify, Deezer of Amazon Music? Vooraf kan je je favoriete playlist downloaden en speel je de muziek af zonder tussenkomst van je smartphone.

Meldingen van je smartphone worden getoond. De accuduur is maximaal acht dagen in de smartwatch-modus en 6 uur in GPS modus met de muziek aan.

De Garmin Vivoactive 4 is te koop bij Bol.com & Amazon

Polar Vantage V2

Op zoek naar een multifunctioneel hardloophorloge? De Polar Vantage V2 is de verbeterde opvolger van de populaire Polar Vantage V. Ideaal voor het meten van je hardlooptraining en -wedstrijden. Met de ingebouwde GPS sensor meet je accuraat hoe snel je loopt, afstand en route. De ingebouwde hartslagsensor meet nauwkeurig je hartslag. Met dit inzicht in je hartslagzones kan je nog effectiever trainen. Met de intervaltraining kan je nog gerichter trainen. In de Polar app kan je met de Running Index kijken hoe je hardloopprestaties zich ontwikkelen en ontvang persoonlijke trainingsschema’s.

Het horloge heeft onder meer Training Load Pro voor een overzicht van hoe je lichaam belast wordt tijdens het sporten. Met Recovery Pro kan je zien of je lichaam klaar is voor je training en krijg je herstelfeedback. Ook het hardloopvermogen wordt inzichtelijk gemaakt en met Hill Splitter krijg je een gedetailleerd overzicht van je prestaties heuvelopwaarts en afwaarts. De FitSpark functie geeft je kant en klare workouts afgestemd op je herstel, fitnessniveau en trainingsgeschiedenis. Met speciale trainingsprogramma’s maak je het hardlopen nog uitdagender.

De app synchroniseer je moeiteloos met andere apps zoals Strava, Apple Health, Google Fit en TrainingPeaks.

Je kan de Polar Vantage V2 gebruiken voor meer dan 130 sporten, waaronder hardlopen, fietsen en zwemmen.

Ook als activitytracker is de Polar Advantage V2 erg geschikt. Tijdens dagelijks gebruik houdt het horloge naast hartslag ook stappen, hoogte en verbrande calorieën. Met Sleep Plus krijg je inzicht in je slaappatroon en de kwaliteit van je slaap.

Met routeplanning van Komoot is het mogelijk om een route in te laden op de Polar V2 en je te laten navigeren via turn-by-turn navigatie naar je bestemming.

Koppel het horloge met je smartphone en je ziet inkomende oproepen, berichten en notificaties op het horloge. Na je training het zwembad in of douchen? Je kan de Polar V2 om je pols laten zitten, want het horloge is waterdicht.

De Polar Vantage V2 is te koop bij Coolblue & Bol.com

Garmin Forerunner 245

De Garmin Forerunner 245 is een hardloophorloge dat de loper veel gemak biedt. Stap naar buiten, je sporthorloge maakt GPS verbinding, en je kunt van start. De Garmin Forerunner 245 houdt je tempo, afstand en de tijd dat je al aan het trainen bent nauwkeurig bij. Daarnaast biedt het sporthorloge ook de mogelijkheid om een intervaltraining te doen. Deze kan je helemaal zelf samenstellen en op ieder gewenst moment kun je je tempo bekijken. Op dit sporthorloge kun je een alarm instellen als je boven een bepaalde hartslagzone komt, wanneer deze afgaat kun je dan wat gas terugnemen om je hartslag omlaag te brengen. Dit zorgt er voor dat je altijd met de juiste intensiteit traint en nooit overtraind raakt, dit verkleint ook de kans op blessures. Via de Garmin App kun je overzichten zien van je trainingen en een groot aantal trainingswaarden zien zoals tijd, afstand en snelheid, maar ook stijging en daling en de hartslag. Bekijk de informatie in een grafiek of illustratie en gebruik deze kennis om een betere loper te worden!

De Garmin Forerunner 245 Music maakt het mogelijk om zonder smartphone naar muziek te luisteren. Downloadt voordat je gaat hardlopen tot maximaal 500 muzieknummers op het horloge via streamingdiensten als Spotify, Deezer en Amazon Music.

Batterij: Tot 24 uur in GPS modus | Tot 6 uur in de GPS-modus met muziek | Tot 7 dagen in de smartwatch modus

De Garmin Forerunner 245 is te koop bij Bol.com

Polar Vantage M

Dit lichte hardloophorloge (45 gram) van Polar is een prachtig horloge voor hardlopers voor nog geen 250 euro. De ingebouwde GPS & GLONASS zorgen voor een accurate en snelle positiebepaling. De batterij gaat tot 30 uur mee in GPS modus en tot 5 dagen in de smartwatchmodus met hartslagmeting.

Qua hardloopfuncties heeft de Polar Vantage M alles wat je nodig hebt. Uiteraard kan je afstand, snelheid, tempo, hartslag en calorieën meten met dit horloge. Maar Polar biedt je ook Training Load Pro waarmee je belasting van je trainingssessies ziet, Running Index waarmee je de VO2max meet en Running Program voor trainingsprogramma’s.

Je kan de Polar Flow app moeiteloos koppelen met apps als Strava, Google Fit en Apple Health.

Ook voor andere sporten is dit sporthorloge geschikt. Zo kan je meer dan 130 sporten meten met de Polar Vantage M waaronder zwemmen en fietsen.

De Polar Vantage M & de opvolger Polar Vantage M2 zijn te koop bij Bol.com & Coolblue

Welk hardloophorloge?

Het is erg afhankelijk van je eigen eisen om te bepalen welk hardloophorloge het beste voor jou geschikt is. Ieder hardloophorloge heeft zijn eigen specifieke kenmerken en functionaliteiten en het hangt af van wat jij belangrijk vindt of een bepaald horloge geschikt is voor jou. Bedenk dus bij het aanschaffen goed wat je precies wilt meten en of je bijvoorbeeld ook GPS tracking wilt. Bol.com heeft hardloophorloges van alle populaire merken.

Apple Watch of Samsung Watch als hardloophorloge?

De Apple Watch en Samsung Watch zijn smartwatches pur sang, die je vooral casual draagt gedurende dag en soms ook de nacht voor het registreren van je slaap. Maar in de appstores van deze smartwatches vind je verschillende apps om te hardlopen, zo vind je in de appstore onder meer apps als Runkeeper, Nike+ Run Club en Strava waarmee je je hardlooprondje kan registreren. Met de ingebouwde GPS sensor laat je je iPhone of Samsung smartphone gewoon thuis. Ook muziek luisteren kan via deze smartwatches.

Speciaal horlogebandje voor tijdens het hardlopen

Het is wel aan te raden om hard te lopen met een siliconen bandje, voor de Apple Watch zijn er zelfs speciale siliconen sport bandjes van Nike. Ga je met een leren of metalen horlogebandje lopen, dan kan het zweet zich hieraan hechten en wordt het onhygiënisch. Verwissel dus voor het sporten altijd even je horlogebandje om.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.