Wat is een goede hartslag tijdens het hardlopen?

Als hardloper is het belangrijk om je hartslag in de gaten te houden tijdens het hardlopen. Maar wat is eigenlijk een goede hartslag tijdens het hardlopen? In dit artikel geven we antwoord op al jouw vragen over hardlopen op basis van je hartslag. We gaan bespreken welke factoren invloed hebben op je hartslag tijdens het hardlopen, wat je maximale hartslag is en wat een goede hartslagzone is om te blijven tijdens het hardlopen. Ook bespreken we manieren om je hartslag bij te houden tijdens het hardlopen.

Welke factoren hebben invloed op je hartslag tijdens het hardlopen?

Verschillende factoren hebben invloed op je hartslag tijdens het hardlopen. De belangrijkste factor is de intensiteit van de training. Hoe harder en sneller je loopt, hoe hoger je hartslag zal zijn. Daarnaast zijn fysieke omstandigheden zoals lichaamsgewicht, lengte, leeftijd, geslacht en conditie van belang voor de hartslag. Ook externe factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid en hoogte hebben invloed op je hartslag.

Wat is je maximale hartslag?

Je maximale hartslag is het maximale tempo waarop je hart kan kloppen tijdens fysieke inspanning. De meest gebruikte formule om dit te berekenen is 220 min je leeftijd. Bijvoorbeeld, als je 30 jaar oud bent, is je maximale hartslag 190 slagen per minuut. Het is goed om te weten wat je maximale hartslag is, omdat het je helpt bij het bepalen van de juiste hartslagzone voor het trainen.

Wat is een goede hartslag tijdens het hardlopen?

Het verschilt per persoon wat een goede of normale hartslag is tijdens het hardlopen. Daarnaast varieert het van de intensiteit van je hardlooptraining en hetgeen je wilt bereiken. Een goede hartslag tijdens het is dan ook afhankelijk van het type training dat je doet:

  • Tijdens een hardlooptraining met een gemiddelde intensiteit wordt een hartslag van tussen de 50 en 70 % aangeraden.
  • Over het algemeen is 60-70% van je maximale hartslag een goede hartslagzone om te blijven tijdens duurtrainingen. Dit is comfortabel, langzaam en gemakkelijk.
  • Tijdens een intervaltraining of temporun kan de hartslagzone oplopen tot 70-80% of zelfs hoger. Het is belangrijk om niet te lang in de hogere hartslagzone te blijven, omdat dit kan leiden tot overtraining en blessures. Ook is het belangrijk dat je geen last hebt van hartproblemen, als je met een hogere hartslag gaat trainen.

Hoe kan je je hartslag bijhouden tijdens het hardlopen?

Er zijn een paar manieren om je hartslag bij te houden tijdens het hardlopen. Sommige hardlopers gebruiken een hartslagmeter die om de borst i.c.m. een app op je smartphone. Maar je kan je hartslag ook meten met een hardloophorloge met hartslagsensor, zodat je je smartphone thuis kan laten tijdens het hardlopen.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.