Garmin Vivosmart 3 review

Garmin introduceerde afgelopen maand een nieuwe activitytracker, de Garmin Vivosmart 3. Een comfortabele en compacte activity tracker die jou helpt om voldoende te bewegen. De Garmin Vivosmart 3 heeft alle functies die je mag verwachten van een goede activity tracker. Zo geeft de Garmin Vivosmart 3 je inzicht in het aantal verbrande calorieën, je hartslag en het aantal stappen dat je op een dag hebt gemaakt. Ook registreert de Vivosmart 3 hoe lang je op een dag actief bent geweest. Nieuw in vergelijking met de eerdere modellen is de Vo2 Max analyse, berekenen van je fitnessleeftijd en het detecteren van je stressnivdeau. Erg handig is dat notificaties van je smartphone worden getoond op de tracker. Garmin stuurde de Garmin Vivosmart 3 HR op voor een uitgebreide test.

Functies

  • Stappenteller
  • Hartslagmeter
  • Calorieënteller
  • Slaapmonitor
  • Smartphone notificaties
  • Alarm

Kenmerken

  • Touchscreen
  • Gewicht: 20 gram
  • 3,44 cm. breed
  • Waterbestendig
  • Accuduur: 120 uur
  • Connectiviteit: Bluetooth | ANT+

Koppelen met je smartphone

Het koppelen met je smartphone gaat erg eenvoudig. Je download de Garmin Connect app en volgt de instructies voor het koppelen van Garmin toestellen. De app detecteert automatisch een in de buurt zijnde Garmin tracker en toont een code op het scherm. Deze code voer je in op je smartphone en de twee devices zijn met elkaar gekoppeld. Vervolgens kan je in de app je voorkeuren instellen, waarna je kan beginnen met het registreren van je activiteiten.

Voor het synchroniseren moet je de app openen. Het is dus niet zo dat de tracker om de zoveel tijd automatisch synchroniseert met je smartphone als er een bluetooth connectie is. Zodra je de app opstart wordt er meteen gesynchroniseerd. De tracker kan 14 dagen aan activity gegevens en 7 activiteiten met tijdmeting opslaan.

Design

Garmin Vivosmart 3 reviewDe Vivosmart 3 is met een breedte van 18,5 mm. één van de smalste activitytrackers met een hartslagmeter. Alleen de Fitbit Alta HR is 3,5 mm. smaller dan de Vivosmart 3. De vorige versie, de Vivosmart HR, is 21 mm. breed. De band van de tracker is niet verwisselbaar, je hebt de keuze uit twee formaten, S/M (Polsomtrek 12,2 – 18,9 cm.) en L (Polsomtrek 14,8 – 21,5 cm.). Hij is verkrijgbaar in het zwart en in het paars. Een grote verbetering van de eerdere versies is het scherpe OLED scherm.

Touchscreen

Het scherm van de activitytracker staat standaard uit. Het scherm gaat aan door of wel een ‘kijkbeweging’ te maken waarbij je je arm iets hoger houdt of door twee keer op het scherm te drukken. Door omhoog of omlaag te scrollen kan je verschillende statistieken inzien en een activiteit starten. Het bedienen van de Garmin Vivosmart 3 is in het begin even wennen en zoeken, maar na een aantal dagen is het erg eenvoudig om je statistieken te bekijken en activiteiten te starten.

Stappenteller

Stappenteller Garmin VivosmartDe basisfunctie van iedere activitytracker is de stappenteller. Ook de Garmin Vivosmart 3 heeft een accurate stappenteller. In het begin wordt als doel gesteld 7.500 stappen. Na een aantal dagen wordt het doel aangepast naar jouw eigen gemiddelde. Gemiddeld genomen kloppen de stappenteller statistieken. Op basis van je stapstatistieken wordt ook gemeten hoeveel kilometer je op een dag hebt gelopen. Dit wordt gebaseerd op een gemiddelde standaardmaat per stap. Omdat dit per persoon verschilt kan je handmatig instellen hoeveel cm. je per stap loopt, zowel in wandeltempo als hardlooptempo.

Naast het aantal stappen, meet de tracker ook het aantal verdiepingen dat je omhoog loopt. In de app zie je tevens hoeveel verdiepingen je omlaag bent gegaan.

Slaapmonitor

SlaapmonitorIn de app kan je slaaptijd instellen. Tijdens deze tijd worden meldingen niet weergegeven op de tracker. Toch meet de tracker ook je slaapactiviteiten buiten deze vastgestelde tijden. Slaap je in het weekend langer uit, dan registreert de tracker deze tijd ook als slaaptijd. Je kan per nacht zien hoeveel tijd je hebt geslapen en hoeveel tijd je diep en licht geslapen hebt. Ook registreert de tracker hoe actief je in je slaap bent qua bewegingen. De statistieken worden gebundeld per week, zodat je kan zien hoe je gemiddeld in een bepaalde week hebt geslapen.

Klein nadeel is dat het scherm soms nog weleens wil aanspringen als je je arm omhoog houdt in je slaap. Beter zou zijn als er een functie was om het scherm uit te laten tijdens slaaptijd. Nu is het enkel mogelijk om de functie ‘scherm aan bij het omhoog houden van je arm” volledig uit te schakelen. In dat geval gaat het scherm aan als je twee keer op het scherm tikt.

Activiteiten meten

Sommige activiteiten worden automatisch herkend door de tracker. Ga je bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen dan herkent de tracker deze bewegingen en wordt dit dus ook als zodanig geregistreerd in de statistieken. Ga je echter spinnen in de sportschool, dan zal je van tevoren moeten instellen dat je aan een activiteit begint.

Hartslagmeter

HartslagmeterDe Garmin Vivosmart 3 HR maakt voor het meten van de hartslag gebruik van de Elevate polshartslagtechnologie. Deze polssensor meet 24/7 je hartslag en op basis van twee LED-lichtbundels die met een optische sensor-cel het onderhuidse bloedvolume meten en daarmee je hartslag.

Stressniveau

Nieuw is ook de meting van je stressniveau. Zelfs het topmodel van Garmin, de Garmin Fenix 5, heeft deze functie nog niet. De analyse van de Garmin Vivosmart 3 wordt weergegeven in een staafdiagram en cirkeldiagram. In het cirkeldiagram kan je het totaal aantal uren per dag in rust, stress en activiteit aflezen. Op basis daarvan wordt iedere dag je algemene stressniveau berekend op een schaal van 100. Met deze functie kan je analyseren wat jou een hoger stress level bezorgd, zodat je dit in de toekomst kan verminderen. In mijn geval zou ik toch maar eens wat minder naar spannende voetbalwedstrijden moeten kijken.

Stresslevel omlaag brengen? De handige ontspantimer brengt je stresslevel weer omlaag door je te begeleiden bij het doen van ademhalingsoefeningen.

VO2 max

VO2 MaxHet is de eerste Garmin activitytracker die een geschatte VO2 max waarde weergeeft. VO2max geeft het maximale zuurstofopname vermogen weer. Met de VO2 max waarde kan je bepalen hoeveel zuurstof iemand tijdens maximale inspanning kan benutten. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter de zuurfstofvoorziening richting de spieren is en dus hoe beter je conditieniveau is. Op basis hiervan berekend de tracker je fitnessleeftijd, die daalt naarmate je vaker sport.

Motiveren

Als je een bepaalde tijd stilzit, dan krijg je de melding ‘beweeg!’. Naast deze herinnering, wordt je ook door het bijhouden van de statistieken in de app bewuster van hoeveel je op een dag beweegt. Ik merk dat ik net even wat vaker de trap pakte naar drie hoog in plaats van de lift om de tien verdiepingen op een dag te bereiken. Ook ging ik vaker naar een verder gelegen supermarkt in plaats van de supermarkt aan de overkant van de straat, zodat ik de stappendoelstelling nog even snel behaalde aan het einde van de dag.

Hardlopen met de Garmin Vivosmart 3 HR

Een activitytracker is met name bedoeld om je activiteiten gedurende de dag te registreren en je op tijd weer te activeren als je te lang stilzit. Toch zijn sommige activity trackers ook erg geschikt om te gebruiken tijdens het hardlopen.

De Garmin Vivosmart 3 HR registreert je hardloopactiviteiten op basis van het aantal stappen. Een GPS-sensor ontbreekt, dus precieze gegevens over afstand en route ontbreken. Wel registreert de tracker tijdens het hardlopen je hartslag en analyseert alle gegevens voor het berekenen je VO2 Max en fitnessleeftijd.

Loop je met muziek tijdens het hardlopen? Op de activity tracker kan je een nummer pauzeren en het volgende nummer afspelen.

Andere activiteiten meten

De Move IQ functie detecteert automatisch met welke activiteit je bezig bent. Het maakt onder meer onderscheid tussen de activiteiten wandelen, zwemmen, hardlopen, fietsen en cross-trainen. Toen ik ging spinnen herkende de tracker dit niet automatisch, je zal dan even handmatig moeten activeren dat je met een activiteit begonnen bent.

Smartphone meldingen

Je kan instellen dat je een melding krijgt als je wordt gebeld of een mailtje of whatsappje ontvangt. Het lezen van de berichtjes gaat iets minder eenvoudig door het kleine scherm. In de meeste gevallen zal je daarvoor dus alsnog je telefoon erbij moeten halen.

Overall ervaring met de Garmin Vivosmart 3 HR

Voor het dagelijks tracken van je stappen, activiteiten en slaap heeft de Vivosmart 3 HR erg veel mogelijkheden. Voor het tracken van je hardloopactiviteiten is de Vivosmart 3 minder handig, hiervoor ontbreekt de toch wel noodzakelijke GPS-sensor die wel te vinden is in de Garmin Vivosmart HR+. Het alledaags tracken doet de tracker erg goed, het herkent automatisch activiteiten en ook de slaapmonitor wordt automatisch geactiveerd. De app is erg handig en je krijgt snel en eenvoudig inzicht in je activiteiten en gezondheid.

Ik merk ook dat ik actiever bezig ben tijdens de test met de Garmin Vivosmart 3. Ik ga vaker naar buiten voor behalen van mijn stappendoel en pak vaker de trap in plaats van de lift.

Je merkt nauwelijks dat je de activitytracker om hebt. Het bandje zit erg comfortabel om je pols en knelt niet. Met het touchscreen scroll je eenvoudig door het menu en de bediening heb je snel door.

De accu gaat volgens Garmin maximaal vijf dagen mee. Ik draag de tracker nu al meer dan vijf dagen en heb nog steeds niet hoeven opladen. Uiteraard zal de gebruiksduur naar verloop van tijd afnemen, maar op dit moment is de accuduur perfect.

De Garmin Vivosmart 3 is ideaal voor mensen die meer inzicht willen krijgen in hun gezondheid en op zoek zijn naar een app die de geregistreerde gegevens automatisch voor je analyseert, zodat jij kunt inspelen op deze gegevens.

Garmin Vivosmart 3 kopen

Je hebt de keuze uit verschillende modellen en maten. De Garmin Vivosmart 3 is te koop bij Bol.com

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.