Garmin Forerunner 230 review

De Garmin Forerunner 230 is één van de populairste hardloophorloges van dit moment. Maar wat maakt dit hardloophorloge zo populair en welke hardloopfuncties heb je tot je beschikking? Ook bekijken we in hoeverre dit hardloophorloge ook als smartwatch dagelijks is te gebruiken en welke activitytracker functies je dagelijks kan gebruiken om actief te blijven.

Kenmerken Garmin Forerunner 230

De Garmin Forerunner 230 is een innovatief en gebruiksvriendelijk sporthorloge met kleurenscherm. Je kunt het horloge gebruiken om te zien hoe ver je gerend hebt, maar ook hoe hard je gelopen hebt en hoe lang je precies over jouw hardloopronde hebt gedaan. Koop je de losse hartslagband van Garmin, dan kun je ook jouw hartslag meten tijdens het lopen. Op deze manier kun je zien of je op het juiste inspanningsniveau rent.

De Garmin Forerunner 230 is één van de populairste sporthorloges van Garmin. Niet gek, want dit horloge biedt namelijk enkele interessante functies, die veel andere sporthorloges in dezelfde prijscategorie niet bieden. Denk hierbij aan een racetijd prognose, maar ook aan een prognose van jouw hersteltijd. Het horloge heeft zelfs een functie voor intervaltrainingen, die je kunt gebruiken om nog intensiever te sporten. Daarnaast kun je het sporthorloge ook gebruiken om je telefoon te bedienen, bijvoorbeeld om een ander nummer op te zetten tijdens het hardlopen. Berichten en oproepen die je op je telefoon binnen krijgt, kun je ook op het horloge zien. Dit is prettig tijdens het hardlopen, want dan hoef je niet de hele tijd jouw smartphone tevoorschijn te halen. De accu van het sporthorloge gaat ongeveer 16 uur mee.

Plus- en minpunten

Garmin Forerunner 230 activitytracker
De Garmin Forerunner werkt ook als activitytracker

Pluspunten:

 • De Garmin Forerunner 230 is gebruiksvriendelijk. Je verbindt dit sporthorloge eenvoudig en snel met jouw telefoon door gebruik te maken van Bluetooth.
 • De smartphone app van Garmin is eenvoudig in gebruik. De functies in de app werken goed.
 • Het hardloophorloge heeft een interne GPS sensor.
 • Dagelijks te gebruiken als activitytracker.
 • Het sporthorloge werkt goed samen met je telefoon, bijvoorbeeld bij het afspelen van muziek, het lezen van berichten en informatie over het weer.
 • Het sporthorloge heeft enkele aantrekkelijke extra functies, waaronder de racetijd prognose en de hersteltijd prognose.
 • Na het hardlopen kan je de gevolgde route terugkijken in de app.
 • Het sporthorloge heeft ook een functie voor intervaltrainingen.
 • Het scherm is ook goed af te lezen in de zon.

Minpunten:

 • De Garmin Forerunner 230 wordt standaard niet met een hartslagmeter geleverd, tenzij je kiest voor de Garmin Forerunner 230 HRM, daar wordt de hartslagmeter meegeleverd.
 • Het hardloophorloge is niet te gebruiken voor het navigeren van hardlooproutes.

Garmin Forerunner 230 review

Tijd voor mijn review van dit hardloophorloge. Ik was op zoek naar een sporthorloge dat ik zowel tijdens het hardlopen als tijdens het fietsen kan gebruiken. Voor beide sporten heeft de Garmin Forerunner 230 voorgeprogrammeerde modus. Hoewel het horloge Forerunner heet is het dus ook prima te gebruiken voor andere sporten. Daarnaast vond ik het belangrijk dat je dagelijkse activiteiten mee kan meten en notificaties van mijn smartphone mee kan aflezen. Mijn laatste wens was dat het horloge rond was, zodat je het ook als normaal horloge kan dragen. Veel sporthorloges zijn vierkant en dit vind ik er zelf niet uitzien voor dagelijks gebruik.

Ik koos in deze test voor de HRM versie, met een meegeleverde hartslagband, zodat ik tijdens het sporten ook direct mijn hartslag kon aflezen. Let er dus op dat dit een review is waarbij gebruik gemaakt werd van een externe hartslagband.

Tijdens mijn eerste rondje lopen viel mij op dat in tegenstelling tot sommige andere hardloophorloges het scherm goed zichtbaar is in de felle zon. In het donker kan je de backlight aanzetten als je het scherm wilt aflezen. Tijd om te gaan hardlopen, met twee aanrakingen op het scherm kan je je rondje beginnen. De GPS verbinding komt dankzij de GLONASS technologie binnen een paar seconden tot stand. Op het horloge kan je real life statistieken van je prestaties en hartslag aflezen. Ook kan je meldingen instellen, bijvoorbeeld na iedere kilometer een melding met de gelopen tijd, gemiddelde snelheid, hartslag en totale afstand.

Na afloop van een rondje hardlopen kan je je hardloopstatistieken aflezen in de Garmin Connect app. Het geeft je een goed beeld van je gelopen afstand, tempo, hartslag en route. Al met al een mooi overzicht, de bluetooth connectie kwam goed tot stand. Er zijn wel reviews te vinden op internet waarbij de bluetooth connectie met een Android smartphone nog weleens wil wegvallen. Ik heb hier geen last van gehad.

Ik draag de Garmin Forerunner 230 inmiddels dagelijks en maak ook gebruik van de activitytracker en slaaptracker. Ook s’ochtends gebruik ik het trilalarm. Ideaal als je een uur eerder wakker moet worden dan je partner. Met de trilfunctie wordt jij wakker en kan je partner rustig doorslapen.

Met Garmin IQ kan je verschillende apps installeren. Hiermee kan je bijvoorbeeld informatie over het weer en je agenda weergeven. Ook kan je het type wijzer kiezen, om het horloge helemaal naar jouw wens in te stellen.

Uiteraard slurpt de GPS veel batterij. Zonder GPS te gebruiken is het horloge ongeveer 3-4 weken te gebruiken zonder het op te laden. Met GPS gaat de batterij 16 uur mee.

Conclusie: Een prachtig hardloophorloge dat ook nog eens als activitytracker is te gebruiken en ook als gewoon horloge prima te dragen is. Het horloge heeft een erg goede GPS sensor en de batterij gaat lang mee. Ik raad dit hardloophorloge zeker aan voor iedereen die tijdens het hardlopen op de hoogte wil zijn van zijn statistieken en dit ook achteraf wil terug kunnen zien, zonder dat je je smartphone hoeft mee te nemen.

Is de Garmin Forerunner 230 iets voor mij?

De Garmin Forerunner 230 is een hoge kwaliteit sporthorloge met diverse handige functies. Je kunt het horloge niet alleen gebruiken om je gelopen afstand te meten en te zien hoe hard je hebt gelopen, maar je kunt het horloge ook gebruiken om intervaltrainingen te doen en zelfs om een prognose te krijgen van jouw hersteltijd. Vind je het prettig om een sporthorloge te dragen met extra functies, dan is de Garmin Forerunner 230 zeker iets voor jou.

Wil je jouw sporthorloge voornamelijk gebruiken om je hartslag te meten tijdens het trainen, dan kan je het beste de Garmin Forerungner 230 HRM bundel aanschaffen. De Garmin Forerunner 230 is namelijk niet standaard uitgerust met een hartslagmeter, maar met deze bundel schaf je voordelig een hartslagband aan bij het horloge. Of je kiest voor de Garmin Forerunner 235 HRM, welke een geïntegreerde hartslagmeter heeft.

De Garmin Forerunner 230 en 230 HRM zijn te koop bij Bol.com

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.