Garmin Fenix 6 review

In 2019 werd als opvolger van de Garmin Fenix 5 de Garmin Fenix 6 gelanceerd. Volgens Garmin zelf is dit de meest complete smartwatch voor sporters tot nu toe. Prestatiegerichte hardlopers zouden nog meer plezier uit dit horloge kunnen halen tijdens het sporten. Het horloge is gelanceerd in drie verschillende maten de Fenix 6S, 6 en 6X. De 6S is speciaal ontwikkeld voor vrouwen met een kleinere pols. De 6X is de Pro versie en heeft extra geheugen en een groter beeldscherm.

Garmin Fenix 6 als hardloophorloge gebruiken

De standaard Garmin Fenix 6 heeft een 1.3 inch beeldscherm en kan je gebruiken tijdens het hardlopen. Je kan de horloge gebruiken voor trainingen, wedstrijden en om je eigen gegevens te analyseren. Het is zelfs mogelijk om met de horloge kaarten te laden, muziek te luisteren en work-outs te volgen. Naast hardlopen kan de horloge gebruikt worden bij andere sporten.

Geavanceerde prestatiemeting tijdens het hardlopen

De Garmin Fenix 6 is gemaakt voor het perfect meten van je prestaties tijdens het hardlopen. De horloge kan je helpen om je hardloopdynamica te verbeteren. Daarnaast wordt je VO2 max berekend. Je weet hiermee meteen hoe fit je bent en of je moet werken aan je conditie. De horloge geeft je op basis van je prestaties na afloop van een training zelfs een hersteladvies. Je weet zo precies hoe lang jouw lichaam nodig heeft om te herstellen. Zo voorkom je overbelasting en blessures.

Geavanceerde polshartslagmeting

Bij de Garmin Fenix 6 heeft Garmin de polshartslagmeting flink verbeterd. Je kan nu nog nauwkeuriger je hartslag meten en eventuele wisselingen detecteren. Je hoeft geen hartslagband meer te dragen om je hartslag zo nauwkeurig mogelijk te meten.

Koppeling met ANT+ sensoren

Het is mogelijk om via Bluetooth ANT+ sensoren te koppelen. Je kan de sensoren gebruiken om extra metingen uit te voeren. Bijvoorbeeld bij fietsen met een cadans en snelheidssensor en bij hardlopen met een hartslagsensor. De koppeling met ANT+ sensoren is bij alle varianten van de Fenix 6 horloges mogelijk.

Trainingsstatus tijdens het hardlopen

Eén van de functies op de horloge is trainingsstatus. Met trainingsstatus houdt het horloge je prestaties bij van de afgelopen weken of maanden. Het horloge geeft na een training duidelijk inzicht in eventuele verbeteringen. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar je persoonlijke tijd en snelheid, maar ook je fysieke prestaties. Bijvoorbeeld je hartslag, belasting op je lichaam en je fitnessniveau. Je hebt misschien geen persoonlijk record neergezet, maar je horloge heeft gezien dat je conditie aanzienlijk verbeterd is. Dit soort informatie kan je weer meenemen in je volgende work-out.

PacePro speciaal voor hardlopers

Speciaal voor hardlopers is de horloge uitgerust met PacePro. Dit is de beste begeleiding die hardlopers kunnen hebben. Zo meet PacePro veranderingen in hoogte tijdens het parcours en worden je huidige prestaties en hartslag gemeten. Op basis hiervan geeft het horloge advies hoe hard je het beste kan lopen om de route uit te lopen. PacePro geeft je ook advies om je eigen prestaties tijdens de training te verbeteren. Je kan zo slimmer hardlopen en dit is ideaal tijdens een marathon.

Nieuwe routes ontdekken met ingebouwde navigatie

Dankzij een ingebouwd GPS navigatiesysteem kan je nieuwe routes ontdekken. Er zijn routes bij jouw in de buurt en in Europa op de horloge geïnstalleerd. Standaard wordt de horloge geleverd met TopoActive Europe. Hier staan kaarten met officiële wandel en fietsroutes op. Naast fiets en wandelroutes kan je kaarten van 2.000 skigebieden en 41.000 golfbanen in Europa inzien. Je kan de horloge ook tijdens andere sporten gebruiken.

Muziek luisteren tijdens het hardlopen

Luister tijdens het hardlopen naar je favoriete muziek via Deezer of Spotify. Deze apps kan je op je smartwatch installeren. Via een Bluetooth koptelefoon kan je draadloos naar je favoriete muziek luisteren. Met één tik kan je op je horloge een nummer overslaan tijdens het hardlopen. Ben je niet van plan je smartphone mee te nemen en te koppelen voor een internetverbinding? Je kan tot 2.000 nummers opslaan. Je kan zo je telefoon thuislaten tijdens het hardlopen.

Ongevallen functie

Een ongeluk zit in een klein hoekje en helaas kan je tijdens het hardlopen in de problemen komen. Of je kan tijdens het hardlopen jezelf onveilig voelen. In dit geval kan je gebruik maken van de hulpfunctie. Je kan je locatie met een automatisch bericht naar één van je noodcontacten sturen. Naast een hulpfunctie kan je gebruik maken van de ongeval detectie functie. Stel je voor je wordt aangereden tijdens het hardlopen en je hebt snel medische hulp nodig. De dader is doorgereden en er is niemand in de buurt. Het horloge heeft je ongeval gedetecteerd en merkt dat je niet meer reageert. Er wordt dan direct een hulp bericht naar je contacten gestuurd inclusief locatie, zodat medische hulp geregeld kan worden.

Garmin Fenix 6 gebruiken bij andere sporten

Garmin Fenix 6 is niet alleen ideaal om te gebruiken als hardloper, maar ook bij andere sporten. Je kan voor je aan een training begint op je horloge een sport uitkiezen. Vervolgens krijg je een bijpassende app die je gaat begeleiden tijdens het sporten. Zo kan je de horloge o.a. inzetten tijdens het skiën, golfen, zwemmen, hardlopen, fietsen, mountainbiken, wielrennen, wandelen, roeien en zelfs off piste skiën. Bij elke sport krijg je de begeleiding en prestatiemetingen die je nodig hebt om jezelf te verbeteren.

Courseview voor golfers

Voor golfers is er de app Courseview ingebouwd. Er zijn 41.000 golfbanen wereldwijd op je horloge voor geïnstalleerd. Tijdens het spelen krijg je op je horloge een duidelijk overzicht van de baan en het parcours.

Vooraf routes plannen op de fiets

Wil je een bepaalde route op de fiets afleggen? Met het ingebouwde navigatiesysteem kan je vooraf een route plannen. De navigatie laat je duidelijk de route volgen en houdt je prestaties, snelheid en afstand bij. Ben je op zoek naar een nieuwe route? Kies voor Trendline om de populairste routes bij jouw in de buurt te vinden.

Extra lange batterijduur

De batterijduur van de Garmin Fenix 6 is flink verbeterd. Als je voor de pro versie gaat is er zelfs een zonne-energie paneel in het display gebouwd. Tijdens het hardlopen zorgt de zon voor nieuwe energie. Het speciale display zou je in theorie 28 uur aan extra batterijduur kunnen opleveren tijdens het hardlopen. Het enige nadeel is dat het glas bij een zonne-energie display minder krasbestendig is. Nog een nadeel is dat het alleen bij de pro versie is. Bij de gewone Garmin Fenix 6 en 6S moet je het met een gewoon display doen. De standaard oplaadbare batterij gaat in batterijbesparingsmodus gemiddeld 48 dagen mee. Als je de GPS modus aanhebt in combinatie met muziek, dan gaat de batterij gemiddeld 10 uur mee. Gemiddeld is de levensduur van de batterij ongeveer 14 dagen.

Powermanager verlengt de batterijduur

Het is mogelijk om de batterijduur te verlengen met de Powermanager. Je kan in de Powermanager bijvoorbeeld instellen dat je display niet constant verlicht wordt. Of dat Bluetooth en GPS na een training automatisch uitgaat. Je kan zo flink op de batterijduur besparen en zonder opladen langer van je horloge genieten.

Saffire display

Het is mogelijk om de Garmin Fenix 6 te kopen met een Saffire display. Dit betekent dat het glas gemaakt wordt van Saffire. Saffire is een extra krasbestendig materiaal en is beter bestand tegen krassen, dan het huidige beeldscherm. Vooral bij outdoor sporten kan Saffire een uitkomst zijn. Een klein minpuntje is dat je Saffire niet kan combineren met een zonnecel in je display.

Ingebouwd geheugen

De Garmin Fenix 6 wordt geleverd met standaard 32 GB geheugen. Je kan het geheugen gebruiken voor de speciale apps, maar ook om muziek op te slaan. Als je voor de Pro of Sappire versie gaat krijg je 64 GB geheugen.

Contactloos betalen met je horloge

Als je gaat hardlopen neem je lang niet altijd een portemonnee mee. Dankzij Garmin Pay kan je via je horloge contact loos betalen. Uiteraard moet dit wel ondersteund worden door je eigen bank. De betaling verloopt eigenlijk vergelijkbaar met een betaling via je smartphone. Je legt gewoon je horloge op de pinautomaat en de betaling wordt direct geregeld. Handig als je tijdens het hardlopen trek krijgt en iets wilt eten.

Mis geen berichten meer met je smartwatch

Dankzij de koppeling met je smartphone kan je direct berichten en e-mails op je smartwatch binnen krijgen. Je mist zo geen berichten meer tijdens het hardlopen. Je krijgt op de Fenix 6 direct belangrijke mailtjes te zien die je zelfs kan openen. Als je een sms-bericht binnenkrijgt, dan wordt deze automatisch geopend op het display van je horloge. Handig als je partner vraagt of je eerder thuis wilt komen.

Uitbreiden met extra apps via de IQ store

De Fenix 6 kan je helemaal zelf uitbreiden met verschillende apps die je gratis kan downloaden in de IQ store. Dankzij de standaard ingebouwde geheugen kan je de horloge flink uitbreiden. Je kan bijvoorbeeld speciale hardloop apps erop installeren zoals RunningPro en live weerberichten. Handig als je even wilt schuilen voor de regen of juist op tijd weer terug wilt zijn.

Verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen

De Garmin Fenix 6 is verkrijgbaar in 19 verschillende kleuren en uitvoeringen. Je kan kiezen uit verschillende maten, kleuren en polsbandjes. Naast de plastic waterbestendige polsbandjes zijn er nylon en leren polsbandjes. Aan elke uitvoering hangt uiteraard een prijskaartje.

Het meest complete sporthorloge van dit moment

Garmin zorgt er met de Fenix 6 er opnieuw voor dat ze de meest complete sporthorloge op de markt gebracht hebben. Alles wat je maar kan bedenken hebben ze in een compacte horloge verwerkt. Dit maakt de Fenix 6 ideaal voor de prestatiegerichte sporters.

De Garmin Fenix 6 is te koop bij Bol.com

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.