Garmin Fenix 5 review

In deze Garmin Fenix 5 review testen we het vlaggenschip van de Garmin Fenix 5 versie, de Garmin Fenix 5X. Het sporthorloge is ontworpen als hulpmiddel bij het beoefenen van verschillende sporten. Je kan het horloge gebruiken tijdens het hardlopen, fietsen, zwemmen, skiën, golfen en roeien. Het is dus het perfecte horloge voor actieve sporters. Met het horloge kan je gegevens bijhouden en trainingen uitvoeren. Het sporthorloge zit in een hoog prijssegment en je hebt de keuze uit de Garmin Fenix 5, Garmin Fenix 5S en Garmin Fenix 5X. De Fenix 5X is het grootste met een diameter van 51 mm en heeft vooraf geïnstalleerde TOPO-kaarten voor navigatie. De Garmin Fenix 5S (42 mm.) en Garmin Fenix 5 (47 mm.) hebben een kleinere behuizing, maar verschillen verder niet in vergelijking met de 5X uit onze test.

Robuust design voor alle sporten

Een sporthorloge moet tegen extreme omstandigheden kunnen. De Garmin Fenix 5 is voorzien van een robuust design om het de ultieme sporthorloge te maken. Er is gekozen voor hoogwaardige materialen en de randen zijn afgewerkt met roestvrijstaal. In de rand zit een geïntegreerde EXO GPS antenne. De behuizing is voorzien van smeedijzerwerk om bestand te zijn tegen diverse omstandigheden. Zo is de Garmin Fenix 5 waterbestendig tot 100 meter. Je kan het horloge dus blijven dragen tijdens het zwemmen. De horlogebanden zijn verwisselbaar en verkrijgbaar in verschillende materialen zoals: leer, metaal en siliconen. Zonder gereedschap zijn de horlogebanden te wisselen, zodat je er één kan uitkiezen die past bij je sport. Vanwege het klassieke horloge design kan je het horloge ook prima dagelijks dragen als je niet aan het sporten bent.

Navigeren tijdens het hardlopen

Je kan de Garmin Fenix 5x gebruiken als navigatie tijdens het hardlopen. Op je horloge kan je in kleur een kaart zien met de route die je gaat lopen. Van start tot finish wordt je begeleid. Je blijft zo op koers tijdens het hardlopen. Op het horloge staan standaard alle recreatiekaarten van Europa. Direct op je pols kan je zien waar je heen moet lopen. Ben je op vakantie? Je horloge kan eventueel een leuke route adviseren om te gaan hardlopen aan de hand van de afstand die je wil afleggen. Ga je hardlopen over onbekend terrein? Je horloge zal je altijd waarschuwen over mogelijke gevaren tijdens het lopen. De kaart is ook voorzien van GroupTrack. Eventueel kan je tijdens het hardlopen je locatie delen met je vrienden, zodat ze je real-time kunnen volgen.

Beeldscherm blijft goed leesbaar tijdens het hardlopen

Als je gaat hardlopen, dan loop je natuurlijk in verschillende weersomstandigheden. Dankzij het speciale Garmin Chroma Display blijft het beeldscherm altijd uitstekend leesbaar. Zelfs als er fel zonlicht op je scherm schijnt blijf je zien waar je heen moet lopen. De wijzerplaat is namelijk gemaakt van transflectie technologie. Het licht dat het scherm uitzend wordt daarbij gelijktijdig gereflecteerd. Daarnaast is de wijzerplaat krasbestendig en voorzien van saffierglas.

Garmin Fenix 5Nauwkeurige hartslagmeting op de pols

De Garmin Fenix 5 is voorzien van Elevate polshartslagtechnologie. Dankzij deze technologie kan constant je hartslag gemeten worden zonder dat je een polsband hoeft te dragen. Verschillende Elevate sensoren zijn hiervoor in je horloge verwerkt. 24/7 zullen de sensoren je hartslag meten. Je ziet zo niet alleen je hartslag tijdens trainingen, maar ook tijdens dagelijkse activiteiten. Dankzij de hartslagmeting kan je de intensiviteit van de training bijhouden. Daarnaast houdt de hartslagmeter nauwkeurig het aantal calorieën bij dat je verbrandt. Je ziet zo precies hoeveel calorieën je verbrandt hebt tijdens dagelijkse activiteiten of tijdens het sporten.

Meet je prestaties

Garmin Fenix 5X reviewAls je gaat hardlopen, dan doe je dit om een bepaald doel te bereiken. Je wil binnen een aantal weken je prestaties gaan verbeteren. De Garmin Fenix 5 helpt je om je prestaties bij te houden. Je kan zo op jouw niveau de benodigde informatie krijgen over je hardloopprestaties. De training status geeft bijvoorbeeld aan hoe actief je aan het trainen bent. De Vo2 max schatting berekent tijdens het hardlopen je maximale zuurstofvolume. Op basis hiervan krijg je een idee hoe goed je conditie is. De trainingsbelasting geeft aan hoe hard je tijdens een bepaalde periode getraind hebt. Daarnaast zit er een hersteltimer op die aangeeft hoe lang je moet herstellen van je laatste work-out.

Voorspel je prestaties

Op basis van je trainingen en fitheid kan de Garmin Fenix 5 je prestaties voorspellen tijdens een wedstrijd. Met de functie racevoorspelling op je horloge kan je voorspellen in welke tijd je een halve marathon of 5 km kan afleggen. Dit wordt gedaan op basis van je conditie en huidige prestaties tijdens trainingen. Op basis hiervan kan je bepalen hoe je de training kan aanpassen om je prestaties te verbeteren. Effect 2.0 geeft bijvoorbeeld aan of je huidige trainingssessie echt baad gaat hebben of dat je beter op een andere manier kan gaan trainen. Samen met het horloge kan je naar een hoger niveau gaan.

Extra opties voor je hardlooptraining

Dankzij de gegevens die je Garmin Fenix 5 verzameld zijn er verschillende extra mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld aan het horloge Strava Live Segments koppelen. Hierbij kan je fictief wedstrijden lopen tegen hardlopers aan de andere kant van de wereld. Je persoonlijke hardlooprecord wordt dan ook officieel geregistreerd. Eventueel kan je aan je Garmin Fenix 5 een borstband koppelen voor extra meetgegevens. Een borstband kan je werkelijke stressniveau meten op basis van hartslagwisselingen. Deze gegevens kunnen je helpen om efficiënter te lopen.

Trailrunning

Op de Garmin Fenix 5 zit ook een functie speciaal voor trailrunning. Hierbij ziet het horloge een verschil tussen hoogtes en wanneer je aan het klimmen bent. Daarnaast krijg je tijdens het hardlopen speciale TOPO kaarten waarop je ook de hoogtes en het stijgingspercentage kan zien.

Verbind je smartphone met de Garmin Fenix 5

Het is mogelijk om via Bluetooth en de bijbehorende app je smartphone met je horloge te verbinden. Eventuele inkomende berichten of oproepen komen nu in je beeldscherm te staan. Je mist zo geen berichten meer tijdens het hardlopen. Daarnaast kan je de extra functies van de Garmin app op je mobiel gebruiken en trainingsgegevens terugkijken.

De voor- en nadelen van Garmin Fenix 5

De Garmin Fenix 5 is absoluut één van de meest complete hardloophorloges op de markt. Je kan met het horloge op een professioneel niveau je prestaties meten en verbeteren. Een ander pluspunt is dat je zelfs op vakantie de leukste routes kan vinden met de navigatie functie. Eén van de weinige minpunten aan het horloge is dat je er niet mee kan bellen. Voor de rest is het een perfect horloge voor hardloopliefhebbers. De prijs is het absoluut waard, op dit moment zijn er geen hardloophorloges met zoveel verschillende functies om je training te verbeteren. Ook erg handig is dat je het horloge als golfhorloge kan gebruiken en diverse andere sporten. Een absolute aanrader!

De Garmin Fenix 5 is te koop bij

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.