Waarom compressiesokken tijdens het hardlopen?

Compressiesokken worden steeds vaker aangeschaft door intensieve hardlopers. Compressiekousen oefenen tijdens het hardlopen druk uit op de bloedvaten. De bloedsomloop wordt hierdoor gestimuleerd en afvalstoffen worden tijdens het lopen sneller afgevoerd. Onderzoek heeft bewezen dat de sokken invloed kunnen hebben op de hoeveelheid spierpijn na een hardloopsessie. Je lichaam zal sneller herstellen en de negatieve effecten van spierpijn verzachten.

Alleen waar moet je op letten als je compressiesokken uitzoekt? Wij hebben een aantal tips voor je verzamelt voor de aanschaf van nieuwe compressiesokken.

Pasvorm rond de voet

Het is belangrijk dat compressiesokken goed aansluiten rond je voeten. Je voorkomt zo dat de sokken gaan schuren en blaren veroorzaken. Omdat beide voeten verschillend zijn worden compressiesokken verkocht met een linker en rechtervoet. De sokken sluiten zo beter aan rond je voeten. Je voorkomt zo dat er een loze ruimte ontstaat rond je kleine teen. De sok neemt namelijk de vorm van je tenen en voet aan. Door de vorm van je voet aan te nemen krijgt je voet extra steun tijdens het hardlopen.

Schoenmaat en/of beenmaat

Professionele compressiesokken zijn verkrijgbaar in diverse maten. Je kan de sokken uitzoeken op basis van zowel je schoonmaat als beenmaat. De beenmaat bepaalt de pasvorm van de sok. De kousen sluiten dan nauw aan rond zowel je voeten als benen. Door je sokken goed aan te laten sluiten kan je sportblessures voorkomen zoals een scheenbeenontsteking of een achillespeesontsteking. Heb je vaak last van blessures aan je hamstring? Dan zijn er speciale compressiekousen om hamstring blessures te voorkomen. Je zal een blessure nooit helemaal kunnen voorkomen, maar de kans op een blessure kan afnemen door het gebruik van compressiesokken.

Wat is het verschil tussen kousen en tubes?

Het grootste verschil tussen gewone compressiekousen en tubes is dat er geen voetgedeelte aan vast zit. Je mag tubes alleen gebruiken tijdens het hardlopen en niet voor dagelijks gebruik. Er is bij tubes geen compressiewerking op de voet, alleen op de kuiten. Eventueel kan je deze combineren met de sportsokken die je al gebruikt. Als je een hardloper bent die graag zonder sokken loopt kan een tube prettig zijn tijdens het hardlopen. Je profiteert namelijk wel van de voordelen van compressiesokken zonder echt sokken te dragen.

Vochtafvoering

Het is belangrijk dat je compressiesokken bestand zijn tegen zweet. De hardloopsokken moeten transpiratievocht snel kunnen afvoeren en je voeten droog houden. Let goed op of de sokken gemaakt zijn van een speciale stof om zweet af te voeren. Dit wordt ook wel dri-fit materiaal genoemd. Je voeten blijven hierdoor niet alleen droog, maar ook koel tijdens het hardlopen.

Extra ondersteuning rond de hak en tenen

Bij compressiesokken kan de stof rond de tenen of hak iets dikker zijn. Dit zorgt voor extra ondersteuning en demping tijdens het hardlopen. Extra demping en ondersteuning kan er uiteindelijk voor zorgen dat je een minder groot risico loopt op sportblessures.

Compressiesokken kopen

Bij de volgende webshops hebben ze goede compressiesokken:

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.