Beste hardloopsokken 2023

Al eerder schreven we over de beste hardloopschoenen, maar minstens zo belangrijk is het dragen van goede hardloopsokken. En dan bedoelen we niet de witte katoenen sportsokken die je waarschijnlijk al in je kast hebt liggen.  In dit blog beginnen we dan ook een zoektocht naar de beste hardloopsokken. We bespreken waar je op moet letten bij het kopen van hardloopsokken en welke merken de beste hardloopsokken verkopen. Dit doen we aan de hand van een hardloopsokken test, onze eigen ervaring met bepaalde hardloopsokken en de beoordelingen van andere hardlopers.

Waarom je niet moet hardlopen op je witte katoenen sportsokken…

Waarschijnlijk loop je nu regelmatig op je normale witte sportsokken die je ooit met kerst cadeau kreeg. We raden echter af om deze sportsokken tijdens het hardlopen te dragen. Deze sokken zijn namelijk een bron van hardloopblessures en hebben vochtige voeten, schuurplekken en blaren tot gevolg. Ook slijten deze sokken een stuk sneller dan goede hardloopsokken.

Hoe vind je de beste hardloopsokken?

Bij het kopen van hardloopsokken zijn er een aantal punten waar je op moet letten:

 • Links en rechts – De linker- en rechtervoet verschillen in vorm. Goede hardloopsokken hebben dan ook altijd een linker en rechter model. Deze anatomische sokken vormen zich volledig naar de vorm van je voet, zodat de belaste delen van je voet optimaal beschermd worden en er nauwelijks schuurplekken zijn.
 • Maat – Helaas hebben sokken in de meeste gevallen niet een vaste maat. Sokken hebben meestal een maat als 39-42 of 43-45. Dit wordt een maatboog genoemd. Daardoor is een sok vaak of net te groot of net te klein. Om schuiven te voorkomen en een optimaal contact met je hardloopschoenen te hebben, is het belangrijk om hardloopsokken met een
 • Speciale dames of heren hardloopsokken – Naast het feit dat heren vaak grotere voeten hebben dan dames, zijn er nog een aantal niet te onderschatten verschillen tussen dames en heren hardloopsokken. Zo is het volume van een damesvoet, bij een gelijke schoenmaat, 30 % lager dan het volume van een herenvoet. Damesvoeten zijn namelijk een stuk smaller dan herenvoeten. Daarom zijn dames sokken een stuk smaller, hetgeen je merkt tijdens het lopen.
 • De beste hardloopsokken zijn gemaakt van een synthetisch materiaal. Katoen neemt vocht op en is dus af te raden. Synthetisch materiaal voert het vocht af naar buiten en houdt de temperatuur van je voeten goed.
 • Hardloopsokken kunnen ook de nodige support bieden. Zo zijn er hardloopsokken met een dempend voetbed of een verstevigd deel rond de voetboog. Ook heb je de keuze uit compressiekousen die zorgen voor een betere bloeddoorstroming en een stabiele kuitspier.

Beste hardloopsokken

Dit is onze top 3 van de beste hardloopsokken:

 1. Falke RU5 – De topsok van Falke voor prestatiegerichte hardlopers met een hoog tempo. Nog iets dunner dan de RU4, maar ook met een fijne demping en dynamische stabiliteit. De open mesh structuur zorgt voor een hoog ademend vermogen.
 2. Falke RU4 – Niet voor niks is de RU4 van Falke één van de best verkochte hardloopsokken. Verkrijgbaar is verschillende modellen qua hoogte en kleur. Het is de hardloopsok voor hardlopers die hoge eisen stellen aan demping en dynamische stabiliteit. De sok heeft een hoog ademend vermogen door de open mesh structuur. De naadloze pasvorm zorgt ervoor dat de sok nergens irriteert.
 3. X-Socks – Ook met de hardloopsokken van X-Socks hebben we goede ervaringen. De sokken hebben een goede pasvorm die zich erg goed vormt naar de voet. Met het comfort zit het ook bij deze hardloopsokken goed. We hebben zelf de X-Socks X20035 getest en een groot pluspunt was de goede afvoer van transpiratievocht door het Traverse AirFlow Channel System. De naadloze sokken zijn ideaal ter voorkoming van blessures. Ook met de steun en het comfort zit het wel goed met deze hardloopsokken.

Welke hardloopsokken tegen blaren?

Het dragen van de verkeerde hardloopsokken zijn vaak de oorzaak van het ontstaan van blaren. Zoals we al eerder schreven is een witte katoenen sportsok van vroeger uit den boze, want deze sokken voeren geen zweet af, waardoor je voeten nat worden en de sok gaat schuren tegen je voeten met blaren tot gevolg. Hardloopsokken moeten daarom gemaakt zijn van synthetische materialen zoals polyester, nylon en lycra. Dit zijn ademende materialen die het zweet naar buiten afvoeren, zodat je voeten droog blijven. Ook natuurlijke materialen als wol en bamboe hebben deze eigenschappen en zijn geschikt voor het maken van hardloopsokken. Het voordeel van bamboe en wol (merinowol) is dat ze antibacteriële eigenschappen hebben, wat stinkende zweetvoeten voorkomt.

Waar zijn hardloopsokken goed voor?

Goede hardloopsokken voorkomen blessures en blaren. Veel hardlopers zijn uren op zoek naar de beste hardloopschoenen, maar steken heel weinig tijd in het vinden van de juiste hardloopsokken. Zonde, want juist met goede hardloopsokken voorkom je blessures en blaren rondom je voet.

Voordelen van hardloopsokken:

 • Voeren zweet af zodat je voeten droog blijven, hetgeen blaren voorkomt.
 • Een aantal hardloopsokken biedt extra demping, waardoor je blessures kan voorkomen.
 • Goede hardloopsokken hebben een anatomisch gevormd linker en rechtermodel, ze blijven vaak beter in model dan de goedkopere hardloopsokken waardoor ze zich beter naar de voet vormen.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.