Beste hardloopschoenen 2024

Hardloopschoenen zijn de basis van je uitrusting. Zonder goede hardloopschoenen kan je geen prestatie neerzetten. Daarnaast loop je het risico op blessures door het gebruik van verkeerde schoenen. Alleen waar moeten de beste hardloopschoenen aan voldoen? Als je voor het hardloopschoenen gaat kopen is het lastig om meteen de beste hardloopschoenen uit te zoeken. Wij hebben de beste hardloopschoenen van 2024 per merk voor je op een rijtje gezet en geven je daarna graag tips om de beste hardloopschoenen voor jou situatie te vinden.

Beste hardloopschoenen

Dit zijn de topmodellen per merk:

Nike – Nike Air Zoom
Adidas – Adidas Ultraboost
Asics – Gel-Nimbus 20
Saucony – Saucony Freedom ISO
Brooks – Brooks Glycerin
Hoka One One – Hoka One One Carbon X
Decathlon – Kalenji Kiprun

Bepaal je type pronatie

Voordat je hardloopschoenen gaat kopen is het slim om te bepalen wat voor een type pronatie je hebt tijdens het hardlopen. Als je gaat hardlopen wikkelt je voet op een bepaalde manier af. Dit wordt pronatie genoemd. Het is belangrijk dat je schoenen hierop zijn afgesteld. Er zijn hardloopschoenen met ondersteuning voor jouw type pronatie. Je kan bijvoorbeeld tijdens het hardlopen last krijgen van overpronatie. Hardloopschoenen tegen overpronatie zijn dan voor jouw de beste hardloopschoenen. Aan de slijtage van je oude hardloopschoenen kan je zien wat voor een soort pronatie je hebt. Heb je nog geen flauw idee? Kies dan voor hardloopschoenen zonder correctie. Je kan dan eventueel corrigerende hardloopschoenen kopen bij je volgende paar.

Laat je niet leiden door de prijs

De beste hardloopschoenen zijn echt niet meteen de duurste. Natuurlijk merk je verschil tussen de goedkope hardloopschoenen en dure modellen. Maar een hardloopschoen vol met snufjes van tweehonderd euro kan voor jouw persoonlijk heel onnatuurlijk aanvoelen. De beste hardloopschoenen zijn voor iedereen heel persoonlijk. Laat je dus vooral niet leiden door de prijs. Bepaal voor jezelf een prijs en pas verschillende merken in deze range. Ons advies is om te kiezen voor een bekend hardloopmerk. Deze staan wat beter aangeschreven dan de onbekende merken in een lage prijsklasse.

Type demping afhankelijk van de ondergrond

Bij hardloopschoenen lees meestal een stukje over de demping van de schoenen. Het is logisch dat je automatisch denkt dat de beste hardloopschoenen een uitstekende demping hebben. Alleen dit is lang niet altijd bepalend voor de kwaliteit van de schoenen. De demping is afhankelijk van de ondergrond waar je op loopt. Loop je vooral op asfalt hard? Dan is een goede demping noodzakelijk. Loop je veel hard in het bos? Dan is de demping weer veel minder belangrijk. Op basis hiervan kan je kijken wat voor jouw de beste hardloopschoenen zijn.

Maat verschilt per merk

Helaas is de schoenmaat die je normaal hebt niet meer standaard de juiste maat voor je hardloopschoenen. Elk merk heeft een unieke pasvorm. Dit wil zeggen dat maat 38 bij Adidas heel anders aanvoelt, dan bij Nike. Het is even uitproberen welke maat voor jouw prettig aanvoelt. Doordat de pasvorm per merk verschilt zou het zomaar kunnen dat er merken zijn die niet bij jouw voeten passen. Ondanks dat dit de beste hardloopschoenen zouden lopen ze voor geen meter met jouw voeten. Dit geeft wel aan dat de beste hardloopschoenen heel persoonlijk zijn.

Gewicht

Het is belangrijk dat hardloopschoenen goede ondersteuning geven, maar ook weer niet te zwaar wegen. Het is toch extra gewicht dat je meeneemt als je gaat hardlopen. Vergelijk dus zeker weten ook het gewicht van de schoenen in de prijsklasse die je gaat bekijken.

Ventilatie

Tijdens het hardlopen worden je voeten al snel warm. Je begint te zweten, maar je wil niet gaan soppen in je schoenen. Door onvoldoende ventilatie worden je sokken al snel drijfnat zelfs als er sprake is van dr-fit hardloopsokken. Het is belangrijk dat je voeten kunnen ventileren tijdens het hardlopen. Dit voorkomt problemen met oververhitting en je krijgt minder snel te maken met blaren. De schoenen blijven zo comfortabel aanvoelen na een lange hardloopsessie.

Nauwsluitende pasvorm

Tijdens het hardlopen wil je niet dat je halverwege het rennen je schoenen verliest. Het is belangrijk dat je hier geen zorgen over hoeft te maken en de schoenen goed op z’n plek blijven. De beste hardloopschoenen hebben een nauwsluitende pasvorm. Nike heeft hier zelfs een speciale technologie voor ontwikkeld. Het Flywire systeem zorgt ervoor dat de stof rond je voeten aansluit, zodra je de veters aantrekt. Je schoenen blijven zo tijdens het rennen goed vastzitten, zonder dat je in comfort hoeft in te leveren. Uiteraard hebben andere merken hun eigen technologie ontwikkelt voor nauwsluitende hardloopschoenen.

Grip

Als je gaat hardlopen wil je graag grip tijdens het lopen. Je wil niet dat als je tijdens een regenbui gaat hardlopen en wegglijdt. Het verschil in grip loopt nogal uiteen bij de verschillende hardloopschoenen. Het is hierbij ook belangrijk om te kijken wat er voor jouw zelf belangrijk is om aan grip te hebben. Als je aan trailrunning doet is grip bijvoorbeeld nog veel belangrijker. Op onverharde paden moet je soms echt zoeken naar grip helemaal bij gladde zolen. Voor trailrunning zijn er meestal speciale trailrunning schoenen om je grip te verbeteren in bijvoorbeeld het bos.

Waterdicht

Helaas zijn lang niet alle hardloopschoenen waterdicht. Als je fanatiek bent loop je misschien wel drie keer per week hard. De kans is groot dat je dan een keer in de regen gaat hardlopen. Het is dan fijn als je een paar hardloopschoenen hebt die waterdicht zijn. Er is alleen wel één nadeel dat is dat deze schoenen zwaarder zijn om mee te lopen. Vanwege de aanpassingen wegen ze een stuk zwaarder. Voor een training hoeft dit niet erg te zijn, maar voor een wedstrijd kan je beter lichtgewicht hardloopschoenen aanschaffen.

Hardloopschoenen kopen

Bij de volgende webshops hebben ze een grote collectie goede hardloopschoenen van alle populaire merken.

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.