Beste hardloopkleding 2024

De beste hardloopkleding zorgt ervoor dat je comfortabel kan hardlopen. Als je kleding bijvoorbeeld te strak zit, dan kan dit gaan schuren en blaren veroorzaken. Of als het materiaal te warm is voor de zomer kan je weer oververhit raken. Het is belangrijk dat je de juiste materialen uitkiest voor het seizoen waarin je gaat hardlopen. Maar het is ook belangrijk dat je kleding gewoon lekker zit. Je leest hier een aantal tips voor het uitzoeken van de beste hardloopkleding. Handig als je nog op zoek bent naar een nieuwe hardloopoutfit.

Hardloopbroek of hardloopshorts

In de wintermaanden kies je voor een hardloopbroek met lange pijpen. Je kan zelfs voor een zogenaamde hardloop tight kiezen. Deze sluit aan op het lichaam en zorgt ervoor dat je lichaam warm blijft. De broek moet gemaakt zijn van een speciale stof, waarbij zweet wordt afgevoerd. Verschillende merken hebben hier een eigen naam aan gegeven. Denk aan Climacool of Climalite etc.

In de zomermaanden kan je kiezen voor hardloopshorts. Doordat de broek kort is kan je lichaam sneller warmte kwijt. Dit zorgt ook voor verkoeling tijdens het hardlopen. Het is wel belangrijk dat de stof elastisch is en zweet afvoert. Zorg ervoor dat de broek comfortabel zit en niet afknelt. Eventueel draag je een korte hardloopbroek in combinatie met goed hardloop ondergoed.

Verder lezen: Beste hardloopbroek | Hardloopbroek kooptips | Dames hardloopbroek | Tights of shorts | Winter hardloopbroek

Beste merken: Adidas | Craft | Nike | New Balance | Asics | Under Armour
Te koop bij: Bol.com
& Runningdirect

Beste hardloopshirt in de zomer

Bij hoge temperaturen moet je lichaam harder gaan werken om de warmte af te voeren. Je hartslag gaat omhoog en het kost meer energie om hard te lopen. Het is belangrijk om je lichaam hierbij te helpen met luchtige hardloopkleding. Er zijn verschillende hardloopshirts met korte mouwen of een singlet waarin je kan afkoelen. Kies eventueel voor een Climacool stof, waarbij zweet sneller afgevoerd wordt en je lichaam gekoeld wordt. Is het te fris om met korte mouwen te lopen? Kleed je lichaam eventueel in lagen die je kan uittrekken. Bijvoorbeeld met een hardloopjack.

Beste merken: Craft | Nike | Under Armour | Saucony
Te koop bij: Bol.com

Beste hardloopshirt in de winter

In de winter kan je kiezen voor een hardloopshirt met lange mouwen. De lange mouwen zijn essentieel om je lichaam warm te houden. Als het echt te koud is kan je een hardloopshirt met lange mouwen combineren met handschoenen en een hardloopjack. Het is van belang dat je lichaam warm blijft. Eventueel kan je voor drie lagen kiezen om je lichaam goed warm te houden. Je isoleert met drie lagen je lichaam tegen de kou. Let wel op of de stof gemaakt is van materiaal die zweet en warmte afvoert. Je voorkomt zo dat je oververhit raakt of nat van het zweet bent na een rondje hardlopen.

Beste merken: Craft | Nike | Under Armour | Saucony
Te koop bij: Bol.com

Beste hardloopschoenen

Hardloopschoenen zijn een belangrijk onderdeel van je outfit. Door verkeerde schoenen te dragen loop je een risico op een blessure. Het is belangrijk om op een aantal punten te letten bij het uitzoeken van de schoenen. Ga je bijvoorbeeld regelmatig hardlopen op asfalt? Dan is een goede demping belangrijk. De demping verschilt per type schoen. Kijk bij het passen of de schoen lekker zit en een nauwsluitende pasvorm heeft. Als de schoen nauw aansluit is de kans kleiner dat je hem halverwege verliest. Ga je weleens in de regen hardlopen? Kies dan voor hardloopschoenen die waterbestendig zijn. Helaas zijn niet alle hardloopschoenen waterbestendig. Het is dus slim om hierop te letten.

Verder lezen: Beste hardloopschoenen| Hardloopschoenen kooptips| Hardloopschoenen met extra demping | Goedkope hardloopschoenen

Zorg voor minimaal twee paar hardloopschoenen

Hardlopen is een flinke slijtageslag voor je schoenen. De demping van je schoenen moeten minimaal twee dagen bijkomen. Als je twee keer per week gaat hardlopen is het slim om minimaal twee paar hardloopschoenen aan te schaffen. Je kan de slijtage verdelen en je voorkomt dat je schoenen te hard slijten. Als je een paar hardloopschoenen gevonden hebt die lekker zitten, dan is het slim om eenzelfde paar hardloopschoenen bij te bestellen. Je kan je schoenen afwisselen en langer genieten van je hardloopschoenen.

Beste merken: Nike| Adidas| Asics | Saucony
Te koop bij: Bol.com

Beste hardloopsokken

De beste hardloopoutfit bestaat ook uit een paar hardloopsokken. Hardloopsokken worden vaak minder belangrijk gevonden, veel hardlopers grijpen dan ook naar hun normale witte sportsokken. Dit is echter niet verstandig, want speciale hardloopsokken helpen je blessures en irritatie te voorkomen.

Hardloopsokken zorgen voor ondersteuning en voeren zweet sneller af. Je krijgt zo geen last van blaren door wrijving van zweet. Hardloopsokken zijn echt gemaakt om je prestatie tijdens het hardlopen te verbeteren. De kans is groot dat je minder last van blaren krijgt als je hardloopsokken draagt. Er zijn veel hardlopers die minder last hebben van blessures na de aanschaf van goede hardloopsokken. Investeer dus in een goed paar hardloopsokken.

Beste merken: Falke | X-Socks
Te koop bij: Bol.com

Hardloopjack

Hardloopjack voor de zomer

Een Nederlandse zomer is lang niet altijd warm en zonnig. Het wil weleens fris aanvoelen of er valt veel regen. Een hardloopjack voor de zomer is zeker weten een aanrader. De jas is waterdicht en niet te dik, zodat je niet begint te zweten door een te dikke stof. De hardloopjack is van een speciale stof gemaakt, waardoor zweet wordt afgevoerd via de jas. Aan de andere kant komt er geen water naar binnen. Let bij het uitzoeken ook op dat de jack goed aansluit. De hardloopjack mag namelijk niet te wijd zitten. Je jas zit zo niet in de weg tijdens het hardlopen.

Hardloopjack voor de winter

Bij de beste hardloopkleding hoort natuurlijk ook een hardloopjack voor de winter. Deze is waterbestendig en voorzien van isolatie om je lichaam warm te houden. Daarnaast wordt zweet door de jas afgevoerd, zodat de jas niet nat of zwaar van het zweet wordt. De winter hardloopjacks is voorzien van reflecterende strips. Je valt zo op als je in het donker gaat hardlopen. Het is tenslotte eerder donker in de wintermaanden. Hou hier rekening mee als je gaat hardlopen in de winter.

Beste merken: Nike| Adidas| Asics | Odlo | Craft
Te koop bij: Bol.com

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.