Beste hardloop apps 2021

Tijdens het hardlopen is het verstandig om gegevens te verzamelen van het rondje dat je gelopen hebt. Details als snelheid, afstand, hoogteverschil en calorieverbruik zijn via een hardloop app eenvoudig bij te houden. Op die manier kun je bijhouden op welk niveau je zit en of je progressie boekt na verloop van tijd. Ook kun je doelen stellen zodat je gemotiveerd blijft en jezelf blijft verbeteren. Ten slotte heb je bij veel apps de mogelijkheid om je hardloopprestaties te delen met vrienden via social media of de app zelf. Tevens kun je via deze mogelijkheid je gelopen routes delen met andere hardlopers. We bespreken de beste hardloop apps van dit moment.

1. Strava

Prijs: Gratis of premium voor 59,99 euro per jaar

Strava is de grote favoriet onder hardlopers en wielrenners. Miljoenen hardlopers en fietsers over de hele wereld gebruiken Strava voor het registreren van hun activiteiten. De belangrijkste kenmerken van Strava:

  • Strava meet je hardlooprondje: Je ontvangt tijdens en na het hardlopen de belangrijkste statistieken, waaronder afstand, tempo, snelheid, hoogteverschil en verbrande calorieën. Ook kan je precies zien waar je hebt gelopen.
  • Persoonlijke challenge: Doe maandelijks mee aan de challenges, zodat je altijd de lat net even iets hoger legt voor jezelf en er altijd een uitdaging is.
  • Segmenten: Met behulp van Strava-segmenten kan je zien hoe goed je hebt hardgelopen op bepaalde delen van je hardlooprondje in vergelijking met andere hardlopers en vrienden.
  • Sociaal: Volg op Strava vrienden en topsporters en kijk hoe zij actief zijn en moedig ze aan.
  • Competitie met vrienden: Daag je vrienden uit om de top van het klassement te halen.
  • Werkt met veel apparaten: Strava werkt met vrijwel alle smartphones, hardloophorloges en activity trackers. Ook is het mogelijk om een hartslagmeter te koppelen voor nog meer inzicht in je prestaties.

Strava downloaden voor Android | iOS Apple

2. Runkeeper

Runkeeper is één van de meest gebruikte en populairste hardloop apps ter wereld. De app is met name geschikt voor het meten van je hardloopactiviteiten. Via de GPS op je smartphone registreert de app gegevens als gemiddelde snelheid, afstand, hoogteverschil, route en tijd. Tijdens het hardlopen vertelt de app je om de vijf minuten wat je gemiddelde tempo is, de gelopen afstand en de tijd die je er over hebt gedaan. Ook is het mogelijk om een schema in te stellen, waarbij de app je coacht in je tempo en rustpunten. Het is dan ook handig om oordopjes aan te sluiten op je smartphone zodat je de coaching duidelijk hoort, de app dempt automatisch eventuele muziek die wordt afgespeeld. Met deze handige informatie via de oordopjes weet Runkeeper zich te onderscheiden van de andere hardloop apps. Eenmaal thuis kun je je hardlooprondje terugkijken op je computer of via de app op je smartphone of tablet. Ook kun je doelen instellen als ‘100 kilometer in een maand lopen’ of ‘een minimale afstand van 10 kilometer lopen voor een bepaalde datum’. Ook kun je je gelopen routes delen met vrienden via social media of via de website zelf. Loop je op een loopband, dan is het mogelijk om ook deze trainingsgegevens in te voeren in de app.

Runkeeper downloaden voor: iOS (iPhone) | Android

3. Nike Run Club

Prijs: Gratis

Nike Run Club is een app die zich focust op hardlopers. De app heeft naast registratie van jouw hardlooprondje ten doel om jou te blijven motiveren om te gaan hardlopen middels wekelijkse, maandelijkse en gepersonaliseerde afstandsdoelen, aangepaste trainingsschema’s en non-stop motivatie doordat je ook in contact staat met je vrienden.

De audiobegeleidende runs zijn ideaal om je kracht, snelheid en uithoudingsvermogen te verbeteren. Je hebt voor de audiobegeleiding keuze uit Nike coaches en atleten, maar ook entertainers als Kevin Hart zorgen dat je sneller gaat lopen.

Nike Run Club downloaden voor: Android | iOS Apple

4. Runtastic

De Runtastic app is een steeds populairder wordende hardloop app onder hardlopers. De reden ligt met name in het grote ‘fun’ gehalte dat de app biedt volgens hardlopers in vergelijking met bijvoorbeeld Runkeeper. Net als bij Runkeeper registreert de app via gps je route en training en kun je deze terugkijken op je computer. Toch onderscheid deze app zich van andere apps door bijvoorbeeld de cheer functie. Met deze functie wordt je aangemoedigd en blijf je gemotiveerd. Ook kun je in de PRO-versie worden gecoacht, dit is voorlopig nog niet in het Nederlands mogelijk, maar wel onder meer in het Engels. Tijdens het hardlopen kun je live worden gevolgd door vrienden via de live tracking module. Wil je alle functies bekijken en de verschillen weten tussen de gratis en de betaalde versie, dan heeft Runtastic dit handige overzicht waar precies op staat welke functies de app vervult.

Runtastic downloaden voor: iOS (iPhone) | Android

Sportarmband voor smartphone

Hardlopen met een telefoon in je hand of in je broek is niet handig, om je volledig op het hardlopen te concentreren is een sportarmband noodzakelijk. Hier berg je je telefoon in op tijdens het hardlopen. Je stelt van tevoren de app in, met eventueel een uitsteltijd van bijvoorbeeld 1 minuut, zodat je voldoende tijd hebt om je smartphone in de armband kunt doen. Na 1 minuut start de app de meting en kun je beginnen met hardlopen. De meeste sportarmbanden zijn waterdicht en hebben een gat waar je de kabel van je oordopjes door kunt laten lopen. Met oordopjes kun je opzwepende muziek afspelen en de meetgegevens van de app horen.

Sportarmbanden zijn onder meer te koop bij Bol.com

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.