Beginnen met hardlopen

Hardlopen is een prachtige sport die je bijna overal en altijd kunt uitvoeren, je bent lekker buiten en kunt onder het lopen genieten van de omgeving om je heen. Beginnen met hardlopen is echter een hele stap. Vaak kun je je als beginner nog niet voorstellen hoe je het vol kunt houden om langer dan 10 minuten hard te lopen en ben je snel buiten adem. Dit is een fase waar iedere beginnende loper even doorheen moet, daarna wordt het pas leuk. Zet door in het begin en geniet van het feit dat je uithoudingsvermogen steeds groter wordt en dat je steeds langer achter elkaar kunt lopen. Op den duur zal je er steeds meer lol in krijgen en voor je het weet doe je mee aan een vijf kilometer evenement en lukt het je om vijf kilometer achter elkaar te rennen.

Tips voor beginners

Als beginnende hardloper is het vooral belangrijk om niet teveel van jezelf te vragen. Je uithoudingsvermogen zal eerder op het  hardlopen ingesteld zijn dan je pezen en je gewrichten. Zorg er daarom voor dat je niet meer gaat lopen dan je eigenlijk kunt en bouw het rustig op, dit voorkomt blessures in de toekomst. Ga ook nooit te hard van start maar hou een rustig tempo aan. Wanneer je nog kunt praten terwijl je loopt, weet je dat je in een goed tempo loopt. Pas als je dit vijf kilometer kunt volhouden kun je als je dat wilt aan je snelheid gaan werken door bijvoorbeeld fartlek training te gaan doen. In het begin is het beter je te focussen op afstand in plaats van op snelheid. Combineer, als je net begint, stukjes hardlopen met stukjes wandelen. Op deze manier bouw je je conditie op en hou je een training langer vol dan dat je aan een stuk gaat hardlopen. Het is een goed idee om met een schema te starten. Op deze manier heb je iets waar je je op kunt richten en komt er qua niveau steeds een stapje bij. Je weet zeker dat je niet te hard traint en je kunt blij zijn als je de training van die dag hebt uitgelopen, dit werkt zeer motiverend. Op internet zijn diverse schema’s te vinden met verschillende einddoelen. Kies een schema dat bij jou past en volg de stappen met veel plezier om steeds langer te kunnen hardlopen.

Hardlopen met Evy

Een schema waarmee je als beginner je loopvermogen op een prettige manier kunt opbouwen is de Start to run methode van Evy Gruyaert. Dit schema zorgt er voor dat je binnen 27 lessen vijf kilometer achter elkaar kunt hardlopen. Je neemt de lessen mee op je mp3 speler. Evy vertelt je steeds wanneer je moet hardlopen en wanneer je mag wandelen. Bij het hardlopen hoor je uptempo muziek en terwijl je wandelt wordt er iets rustigs opgezet. Tijdens de eerste les ben je steeds maar een of twee minuten aan het hardlopen, dit wordt gedurende de lessen opgebouwd naar een half uur, en tijdens de laatste les zal je merken dat je conditie ontzettend verbeterd is. Het is fijn dat je met de aanmoedigingen van Evy zelf verder nergens over na hoeft te denken, als je maar blijft hardlopen zolang het moet, komt het eigenlijk vanzelf goed. Wanneer je merkt dat je een les erg zwaar vond of het niet volgehouden hebt, kun je er ook voor kiezen dezelfde les nog een paar keer te lopen of een stapje terug te doen en een eerdere les nog eens over doen. Met de lessen van Evy bouw je je conditie heel rustig op, en het is nog leuk ook. Onthoud tijdens de lessen: uitlopen is belangrijker dan een hoog tempo, houd je tempo laag zodat je de hele les kunt volhouden. Loop ongeveer drie keer per week een les en binnen drie maanden zul je vijf kilometer gemakkelijk en met plezier kunnen hardlopen. De podcasts en hardloopboeken van Evy Gruyaert zijn te koop op Bol.com.

Hardloopkleding voor beginners

Hardloopkleding is zo duur als je het zelf wilt maken. Als je nog niet weet of je doorgaat met hardlopen is het zonde om te investeren in dure high tech hardloopkleding. Kies er in dit geval alleen voor om goede hardloopschoenen aan te schaffen. Hardloopschoenen met een goede demping zijn essentieel als je blessures wilt voorkomen, ook zal het hardlopen makkelijker gaan. Zorg er verder voor dat je comfortabele kleding draagt die je niet hindert tijdens het hardlopen. Als je ’s avonds in het donker gaat lopen, zorg er dan voor dat je goed zichtbaar bent en draag opvallende kleding. Voor extra zichtbaarheid kun je een lampje om je arm dragen. Als het warm is, is het fijn om kleding te dragen die ervoor zorgt dat vocht afgevoerd wordt, kies niet voor katoen want dit wordt nat en zwaar tijdens het lopen maar kies voor kleding met speciale technologie voor het afvoeren van zweet. Als vrouw is het ook belangrijk om een goede hardloop BH te dragen, dit verhoogt je loopcomfort en is beter voor je borsten. Ontdek dat je hardlopen echt leuk vindt en dat je het blijft doen? Ga dan eens shoppen voor een goed functionerende hardlooptight of voor een winddicht hardloopjack om nog meer van je sport te genieten.

Bij de volgende webshops koop je hardloopkleding voor beginners tegen scherpe prijzen:

Photocredits: Pixabay

Over Onlinehardloper.nl

Alweer tien jaar schrijven over hardlopen op Onlinehardloper.nl. Als hardlopers vinden we het leuk om onze ervaring met hardlopen te delen met andere hardlopers. Onze redactie bestaat uit zowel ervaren marathonlopers als beginnende hardlopers. Inmiddels liepen we al vele duizenden kilometers voor het testen van hardloopkleding, hardloopschoenen en hardloopaccessoires.

Onlinehardloper.nl is een deelnemer van het Amazon Services LLC Associates Program en verschillende andere affiliate netwerken, dit zijn affiliate programma's die zijn ontworpen om een manier te bieden voor websites om advertentievergoedingen te verdienen door te adverteren en te linken naar webshops als Amazon, Bol.com & Decathlon. Onlinehardloper.nl kan een kleine commissie verdienen voor het linken naar producten of diensten van dergelijke webshops. Voor jou als bezoeker is de prijs hetzelfde als wanneer je niet op de link klikt.